Red valör: Mer spänning på börsen
Måndag: På förmiddagen går bank- och läkemedelsaktier till väders och teknikaktierna faller. På eftermiddagen är det precis tvärtom, men sedan avslutas handelsdagen med ett rejält uppställ i H&M. Mina konkurrenters ständiga hopp mellan branscherna – det som kallas för sektorrotation – börjar få samma hastighet som en halvmodern torktumlare. Inser att det är dags att sluta sälja fonder som innehåller mer än en bransch. Det är lika bra att vältra över branschvalet på kunderna i stället. Långlunch med “Pastejen”, den ständigt vitlöksdoftande mäklaren med de vita tubsockorna på den lilla firman. Han råder mig, med hänvisning till teknisk analys, att sälja alla Nokia och lassa på med Ericsson i stället. Mina fonder stiger med 33 procent under dagen. Trevligt.
Tisdag: Vems idé var det att koppla en “Think Tank” till vårt riskkapitalbolag? De är tidskrävande alla dessa direktörsföredettingar, som dessutom är sura för att deras optioner blivit värdelösa. Ordföranden för Think Tanken ringer och vill tala med mig. Gubbdjävlarna har snackat ihop sig på krogen och råder mig unisont att lägga ner verksamheten. Den åsikten kan jag acceptera, men inte att de sågar alla mina favoritinvesteringar – No Wit, Loose IT och Dansbandsbolaget – jäms med fotknölarna. Jag minns i våras, då betydde “vinstvarning” att det var risk för vinster, vilket tydde på att verksamheterna inte expanderade tillräckligt fort. Those were the days. På eftermiddagen ringer en journalist som vill vidarevinkla en nyligen publicerad artikel om sex i näringslivet och undrar om jag kan bevilja en intervju. “Bara om det blir ersättning in natura”, väser jag liderligt till svar. Han lägger på och kommer förmodligen aldrig att ringa mig mer. Om mäklarna ändå var så lätta att bli av med. Just när jag ska gå på bridgeafton med Cointreauprovning på Spandau, Ballet & Partners ringer “Egon Kjerrman” (han heter egentligen någonting annat, men kallas så, eftersom han alltid sjunger med i börsens senaste schlager) och föreslår att jag ska köpa skogsaktier, eftersom massapriset snart vänder nedåt. När jag ber honom förklara, påstår han att de placerare som tidigare tjuvstartade genom att köpa skogsaktier när massapriset var som lägst numera blivit så sofistikerade att de köper upp till två hela konjunkturcykler före resten av marknaden. Det marknaden just nu spekulerar i är således, om jag förstår honom rätt, att det kommer att bli en rackarns fin högkonjunktur för skogen år 2017. Fonden faller med 23 procent. Inte bra för nattsömnen.
Onsdag: Tjejen vi rekryterade från bokklubben har gjort ett jättejobb med vår produktstrategi. Hennes förslag är att vi ska sluta med traditionella produkter. Miljö, IT, etik och globalfonder är ute. Så även Rysslands- och Sydamerikafonder. Slutsatsen är att det svenska folket egentligen vill ha är fonder med bra stories. Vi talar alltså om “episka” fonder. Fonden “Bra spänning” för risktagare, “Rosenfonden” för romantiska kvinnor, “Extreme Yield” för unga grabbar och så vidare. Jag ger okej direkt. Varför har jag inte tänkt på det förut? Mitt i onsdagslunchen ringer “Städaren”, som mäklaren på den utländska jätten kallas efter ett kuttrasju i en städskrubb under en företagspresentation på Grand Hotel. Han tycker också att jag ska byta innehavet i Nokia mot Ericsson. Men av fundamentala skäl. Fondens värde ligger still. Är skärmarna trasiga?
Torsdag: Nokia kommer med en fantastisk rapport. Kurserna rusar i höjden. Varken “Pastejen” eller “Städarn” ringer i dag. Fondens värde stiger med 40 procent. En hyfsad dagsavkastning, får man säga.
Fredag: Ericsson kommer med en rapport som ingen begriper. Men eftersom Nokias var så bra i går, är den här säkert dålig, verkar börsen resonera. Alla säljer så mycket det går. Tydligen har rapporten läckt i USA först, typiskt att det är där de ska ha första tjing på att bli förvirrade. Fonden tappar nästan 44 procent av sitt värde. Med andra ord har veckan givit just den avkastning som krävs i genomsnitt för att årets värdestegring ska nå utlovade 20 procent. Kom sen inte och säg att dina pengar inte är trygga hos Vulture & Partners!
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.