Red Valör: Dynamitgubbar vi skulle vilja se

Valör föreslår Nobelpristagare som alla kan sluta upp bakom.

Denna vecka presenteras årets Nobelpristagare. Så länge Signaturen kan minnas har pristagarna och det de belönats för, till den gamle dynamitarden Alfred Nobels minne, haft vissa gemensamma drag. Ingen har klart för sig vilka människorna bakom priserna är. De upptäckter som belönas är ofta, om man får tro kritiken från de forskare som inte fått prisen, inte de mest relevanta rönen för att föra mänskligheten vidare. Dessutom är det mesta som premieras (inte minst när det gäller litteraturpriset) fullständigt oläsligt för vanliga människor. Valör tycker att det är dags för en nyordning. Så här borde de som utser pristagarna resonera, anser Signaturen.

Kemi: Priset går utan minsta tvekan till Jonas Birgersson. Juryns motivering lyder: “Birgersson inledde året med att hyllas som den nya världsfrälsaren och avslutar året som girig föredetting. Därmed har denne unge Lundapåg på ett närmast genialt vis demonstrerat de instabila egenskaperna i den massmediala relationskemin”.

Fysik: Här har de lärde varit kraftfullt oense. Många hårda ord har flugit över akademins mahognybord, men juryn har slutligen valt att utdela årets pris till emissionsbankerna bakom Bredbandsbolaget med motiveringen: “För en bedrift som saknar allt motstycke. Värderingen av Bredbandsbolaget är oss veterligen den första som vidareutvecklat Einsteins relativitetstänkande till en skön konst och detta dessutom med en finansteoretisk tilllämpning. Den massiva indoktrineringen av finansmarknaden har förändrat aktieprissättningens själva väsen på ett sätt som intuitivt förklarar det krökta rummets teorier”.

Telia och dess vd Jan-Åke Kark kom tvåa med knapp marginal i juryomröstningen och får ett särskilt hederspris för att “koncernen på ett föredömligt sätt kombinerat finansieringsteori med astronomins principer om svarta hål och skapat en företeelse där allt börsvärde försvinner”.

Medicin: Priset går i år till den högst ansvarige för Sveriges bostadspolitik, statsminister Göran Persson. Juryns motivering lyder: “Bostadspolitiken framstår i våra ögon som ett aktionsforskningsexperiment av rang. De oklara reglerna, dubbelmoralen och de motsägelsefulla regleringarna kan bara ha ett egentligt syfte – att mäta Medelsvenssons psykiska styrka och få en uppfattning om var gränsen går för psykiskt sammanbrott. Resultaten av studien kommer att vara mycket värdefulla i jakten på verkningsfull behandling av barn till schizofrena föräldrar”.

Ekonomi: Priset har förbehållslöst tilldelats fondkommissionären Alfred Berg. Motiveringen lyder: “I sin första analys av de så kallade internetkonsulterna för något år sedan lyckades analyshuset på ett näst intill trovärdigt sätt formulera postulatet att aktier som går upp är oändligt värdefulla så länge som de fortsätter uppåt och att aktier som går ned är värdelösa så länge som kurserna faller. Analysverket har väckt stor beundran i placerarkretsar världen över och intar en särskild plats i juryns hjärtan. Juryn, som är starkt beroende av att börsen fortsätter uppåt, vill på detta sätt uppmuntra alla intresserade att fortsätta sökandet efter en finansiell Perpetuum Mobile”.

Litteratur: Juryn skriver: “Premiepensionsmyndigheten. Behöver vi säga mer? Den så kallade PPM-broschyren fyller många av de traditionella kraven på en litteraturprisvinnare, ingen har läst den och de som försöker slutar efter ett tag med motiveringen att de ändå inte begriper något. Beslutet att skicka ut den gratis till alla hushåll ökar sannolikheten för att verket, som det brukar vara när det gäller litteraturpriset, ändock kommer att diskuteras av en bred allmänhet, som i själva verket inte har en aning om vad de snackar om, trots att smörjan står hemma i bokhyllan. En klassiker i vardande, utan tvekan”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase