RED VALÖR: Därför kraschar börsen

Rädd för börskrasch? Den kommer aldrig när alla tror eller av deskäl som alla räknar med.

Läget på börsen är mer vanskligt än vanligt. Kurserna harstigit så högt att det numera krävs klättringskunniga, halvtanaeroba analytiker för att nå dem. Alltså syrefattiga typer,vana att agera i det blå och som då och då nedstiger för attbeskriva utsikten från värderingstopparna för oss påaktiemarknadens lågland. Storplacerarna har redan dragit öronenåt sig och ökar kontantandelen i sina portföljer för varje veckasom går. Inte så konstigt, ty tecknen på bristande börsrealism är många.För att kunna räkna hem dagens kurs krävs t ex för H&M att deterövrar så där en 300 procent av världens klädmarknad (okej, enlätt överdrift) på ett halvsekels sikt. Nyintroduktionernastiger regelmässigt med 25-30 procent under de förstahandelsdagarna, trots att de giriga corporatefinance-avdelningarna satt utgångspriset så högt deras mycketbegränsade anständighet tillåter.

Dags att sälja nu då? Mja. Själv hade Signaturen tänkt gå urmarknaden dagen innan raset kommer för att maximeraavkastningen. Du med? Okej. Då är frågan bara: Vad behövs föratt börsen ska rasa?Grundregeln är att börsen aldrig rasar när alla är överens omatt den ska rasa. Den rasar inte heller av det skäl som allatror på, det är alltid någonting annat. Om man säger så här: Kanden börsmäklare som ägnade Saddam Hussein en tanke föreKuwaitkrisen vara vänlig att stå upp?Räntan, Ryssland och Latinamerika kommer med andra ord inte attutlösa något börsfall. Alla är så upptagna med att studeraGreenspan, prisindex, återbetalningskvoter och allt möjligt attrisken för överraskningar på den punkten är riktigt, riktigtliten.Millennieskiftet då? Kan vara en luring, det erkänns. Du och jagvet ju att det inte är någon fara. Vi vet också att bankerna harföreberett rejält med kontanter för den händelse att folkplötsligt skulle börja plocka ut sina sekiner, om de nu harnågra kvar efter all julhandel. Men är verkligen alla andra likakloka? Kanske finns det de som börjar sälja av sina aktier någonmånad före det nya årtusendet. Bäst att ta det säkra före detosäkra och Nej, förresten, sitt i båten!Microsoft är en dunderrisk. Precis som Fermenta på sin tid varen symbol för den goda börsen, är Microsoft idag flaggskeppetbland teknikaktier. Tänk om det skulle uppdagas att bolaget harblåst upp de tio senaste årens vinster genom någon oerhördbalansräkningsmanöver. Eller – tänk om det plötsligt visar sigatt Windows är skadligt på något sätt? Psykosframkallande,måhända? Ja, jösses!

Finansministern. Valör säger bara det. Risken finns alltid atthan uttalar sig. Eller låter bli att uttala sig. Eller uttalarsig likadant tjugoåtta gånger i en och samma fråga. Ett storthot mot nattsömnen under alla omständigheter.Gartner Group och dess konkurrenter är allvarliga riskfaktorer.Det är nämligen de som ligger bakom de prognoser som allaIT-bolag visar upp när de ska demonstrera var de har tänkt sigatt vara om fem år. Valör undrar i all stillsamhet om det kanvara så att prognoserna görs av någon som bara skojar. Snacka omasgarv den dag han (eller hon?) träder fram och erkänner sittskämt.Älgjaktens hot mot börsen är däremot överdriven. Även om riskenför att någon kula missar sitt mål och sätter sig i en ledandenäringslivstopp i och för sig är stor, är det svårt att se någonoersättlig person i svenskt näringsliv för närvarande.Förmodligen kommer nästa krasch att orsakas av något helt annatän det ovanstående, en risskörd i Kina som går snett, en kattsom blir överkörd i Krakow eller en revirstrid i Rangoon.Frågan är: Är det värt besväret att plåga sig nätterna igenommed sådana här resonemang? På lång sikt reder det ju upp sig. Såhar börsen sedan oktober/november 1997 – Rysslandskrisen, du vet- ökat 40 procent. Sedan börskraschen 1987, den som inleddes densvarta måndagen, är uppgången mer än 500 procent. Pengar detockså, om man säger.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.