Red Valör
Mobiltelefonins historia har varit kort men händelserik. Det är redan dags för tredje generationen
Just nu använder medelsvensson sig av någonting som kallas andra generationens mobiltelefoner. Skillnaden mot första generationen är främst att konversationerna nu för tiden låter mer intelligenta.
Ett typiskt första generationens meningsutbyte lät ungefär så här: “Hej…Jo, på bussen…Fast vi är på väg in i en tunnel…En TUNNEL…Jag sa att vi är på väg IN I EN TUNNEL…Nej, vi kom just ut ur en tunnel. Jo, du hörs skitbra. Men nu måste vi sluta, annars får jag brock i armen av den här jämrans tiokilostelefonen. Eller batteritorsk. Hallå???”
Andra generationens diskussioner låter mer i stil med: “Hej…Jo, på bussen…Jag ville bara be dig sätta på potatisen. Jo, jag hörde att du ringde, men jag kom inte åt telefonen, den är ju så liten att man tappar bort den i handväskan. Är det förresten du som har programmerat in ’Sex and drugs and rock ‘n’ roll‘ som ringsignal?”
Tredje generationens samtal kommer att föras av två eller flera personer, som tack vare mobila positioneringstjänster kommer att veta var samtliga parter i telefonsamtalet är. De kommer också själva att kunna sätta på potatisen hemma med hjälp av sin intelligenta terminal. Behovet av ringsignaler blir också litet, eftersom de flesta kommer att vara ständigt uppkopplade. Därför kan ingen ännu räkna ut vad telefonfunktionen i terminalerna kommer att användas till. Men någonting viktigt och lönsamt kommer det att bli, det är marknaden säker på.
Den teknik som används för den så kallade 3G-telefonin kallas UMTS, vilket är en förkortning av Underliga, Mycket Tekniska Saker. Kostnaden för en licens är noll. Allt man behöver göra är att lova 100 procents täckning av 3G-sändare över Det Svenska Riket inom 12-18 månader. Metoden att dela ut licenser kallas för “Skön hets-tävling”. Skälet är att många byråkrater tycker att det är skönt att hetsa telekomdirrar.
Tio konsortier har sökt licens. Att det blev konsortier och inte enstaka bolag beror på att man vill göra intryck. “Konsortium” låter väldigt duktigt och latinskt.
Ett av de mest segertippade konsortierna består av Orange, Apple, Banana Republic och Cherryföretagen. Samarbetet representerades vid fredagens ansökningsinlämning av den inhyrde ägarprofilen Enok Åsnebrikks, för dagen iförd lila paljettkostym med cykeltutor i armhålorna. I ett kortfattat pressuttalande hävdade konsortiet – som döpt sig till “Fruit Salad for Scandinavia” – att dess styrka sitter i smaken.
Nästa konsortium, H&M/Pressbyrån/ Göstas Burgare & Vulk/Squalcom menar att dess erbjudande är oöverträffat i kostnadseffektivitet. Allt man behöver göra – om man får tro konsortieförespråkaren Jensbritt Hymen – för att kunna använda 3G-tjänster är att köpa damstrumpor i kiosken eller på H&M och dra dem över sin gamla mobiltelefon.
Ett tredje konsortium, som inte föll Valör riktigt i smaken, är “Anschluss für Alle”, bestående av Deutsche Telekom, Deutsche Post, Deutsche Knödel och Vereinigte Knoblauch. Anbudet levererades av en bjärt sminkad Slinka Lampettius som avslutade sin pressinformation med att framföra “Vägglusens klagan mellan radiovågorna” på sin Wagnertuba.
Nyttoaspekten har inte heller glömts bort av den grupp ansökande som bildats av Scan/Jägarförbundet/Elk-a-Tel/Fiskeriföreningen. Förutom för nätet (“med fiskeriföreningen som partner är vi oslagbara på nätutläggning”) som blir finmaskigt totaltäckande, räknar dessa djärva aspiranter med extrapoäng även för tilltaget att dela ut fria telefoner till alla älgar: “Så ser vi direkt med positioneringsverktygen var dom gömmer sig.” En del av finansieringen kommer ifrån sänkta kostnader för den svenska älgjakten.
Hur det går för den som vinner? Valör har talat med “Kurskörar’n” en känd proffsplacerare som förtroligt avslöjar sin åsikt (se även hans hemsida www.ritagissa.spring): “Den som får en licens kommer att handlas ner kraftigt på börsen därför att utbyggnaden blir så dyr. Den som inte får någon licens, däremot, är ju helt strategiskt ointressant i framtiden och kommer därför att handlas ner kraftigt. Nej, det är en lögn att jag inte har några telekomoperatörer i min portfölj.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.