Red Valley granskas av Finansinspektionen

Finansinspektionen utreder omständigheterna kring Red Valleys storköp av Icon-aktier under hösten. Det kan också bli aktuellt att ta med de nya omständigheterna kring Icons köp av Lost Boys, där Red Valley-sfären också har ägarintressen. Enligt företrädare för Icon har diskussionerna mellan bolagen pågått långt före det att Red Valley började köpa på sig fler Iconaktier.

Finansinspektionen startade insiderutredningen mot Red Valley sedan det i början av november framkom att bolaget kraftigt ökat sin ägarandel i Icon innan det blev känt att Icon stod inför en större omstrukturering. Red Valleys handel fick Iconaktien att stiga kraftigt på börsen utan att någon ny information hade lämnats.

Efter dagens besked att Icon lägger ett bud på holländska Lost Boys framkom det att bolagen diskuterat affären sedan augusti i år och att Red Valley-sfärens ägarintressen i Lost Boys varit kända internt på Icon sedan i våras. Detta samtidigt som Icons övriga ägare inte fått information om vilka som står bakom Red Valley.

Enligt Peter Billinger på Finansinspektionen inriktar sig insiderutredningen i första hand på att reda ut informationsgången inför den avbrutna skatteaffären. Det kan dock bli aktuellt att även granska fusionssamtalen men Finansinspektionen har ännu inte gått igenom dagens information från Icon.

Att kontakterna mellan Icon, Lost Boys och Red Valley varit täta under hösten råder det inget tvivel om. Därför är det inte orimligt att anta att Red Valley känt till planerna på en affär mellan Icon och Lost Boys när de köpte på sig fler aktier i Icon.

Den svenska insiderstrafflagen är tydlig när det gäller handel med aktier som baseras på information som inte offentliggjorts:

”Den som får insiderinformation som rör ett aktiebolag i vilket han eller hon äger aktier och för egen räkning eller någon annans räkning genom handel på värdepappersmarknaden förvärvar eller avyttrar sådana finansiella instrument som informationen rör döms för insiderbrott till fängelse i högst två år.”

Men i praktiken blir det svårt att utreda turerna kring Red Valleys Icon-affärer. Inte minst för att bolaget döljer sig bakom anonymiteten i flera kända skatteparadis. Den komplicerade strukturen underlättar inte heller för att ta reda på vem som tagit köpbesluten och vilken information som varit känd hos dessa personer.

Red Valley är placerat på brittiska kanalön Guernsey men tillgångarna förvaltas av Luxemburgbolaget Fidessa Asset Management. Enligt den information som framkommit om Red Valley är det den holländska familjen Mol som i slutligen äger bolaget.

Mellan sig och bolaget har familjen dock flera vattentäta skott. Förutom att själva förvaltningen hanteras av Fidessa kontrolleras Red Valley av allt att döma genom ett så kallad trust-upplägg.

Red Valley är registrerade med adress hos Nerine Trust Company på Guernsey. Nerine är specialister på att hantera bland annat ägande via truster, som innebär att den egentliga ägaren överlämnar hanteringen av bolaget till en förvaltare.

Enligt skatteexperter som Ekonomi24 talat med är det vanligt att trusten i sin tur ägs via en annan trust i ett annat skatteparadis. Allt för att försvåra spårningen bakåt till de verkliga ägarna.

Guersneys motsvarighet till Patent- och registeringsverket uppger bara att Red Valley har en adress hos Nerine Trust Company. Hos Nerine Trust säger man sig inte ens känna till Red Valley.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.