Rebellen som blev börs-vd
Bahnhofs historia sammanfaller till stora delar med svensk – och internationell – internethistoria. Antipiratbyråns razzia, Wikileaks, Flashbacks servrar, Lexbase, smygavlyssningen av Säpo och fajten kring datalagringsdirektivet med PTS är några händelser som bär Bahnhofs flagga.
Bahnhof sticker också ut på flera sätt. Inte minst som ett av få börsbolag som tar ställning i politiska frågor. Bolaget försvarar konsekvent yttrandefrihet och integritet på internet. Kärnvärdena är nätneutralitet, kommunikationsfrihet och rätten till privatliv. Många kunder ser och väljer Bahnhof lika mycket som ett ställningstagande som för bolagets bredbandsuppkopplingar.
Under intervjun återkommer han ofta till metaforen om Bahnhof som en brevbärare.
-Vi vill försvara rätten att vara Posten och inte Polisen. Som post vill man försvara sina kunders säkerhet och integritet så att inte brev öppnas och läses av någon annan, säger Jon Karlung, som har haft olika ledande roller i koncernen sedan 1996. Med avbrott för två år har han varit vd sedan 2005.
Det ständiga hotet mot integriteten är en viktig del i Bahnhofs affärsidé. Och den har gjort Jon Karlung förmögen. Tillsammans med Andreas Norman äger han 50 procent av kapitalet och 85 procent av rösterna i Bahnhof. Det innebär att Karlungs andel i bolaget i dagsläget är värd drygt 270 miljoner kronor.
Läs hela intervjun med Jon Karlung i AFV nr 17/2015 där vi berättar mer om den fantastiska tillväxtstoryn Bahnhof,som i princip helt organiskt har vuxit omsättningen med i genomsnitt 30 procent per år sedan 2007, varför Lexbase inte längre är kund och vad Jon Karlung gör av sina pengar.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.