Rean på Telia

Den skakiga aktiemarknaden tvingar staten att sälja ut Telia billigt. Troligen uppgår rabatten till över 100 miljarder kronor.

De senaste veckornas börsras i teknikaktier var det sista regeringen behövde. Enligt näringsminister Björn Rosengren ska Telia säljas utan rabatter. Men den skakiga börsen pressar definitivt utförsäljningspriset.

Efter en segsliten kamp inom det socialdemokratiska partiet är Telia äntligen på väg mot en privatisering. För att nå dit krävdes en uppgörelse med vänstern och miljöpartiet som i utbyte lovades IT-investeringar i glesbygden. “Telia och IT-propositionerna hör ihop” förklarade Rosengren när de båda förslagen publicerades i förra veckan. Ambitionen från näringsdepartementet är att börsintroducera 20-30 procent av Telia innan sommaren.

Rejäla fall

Men hur påverkas beslutet av den senaste tidens skakigheter på börsen? I synnerhet teknikaktier som telekom och IT har fallit rejält i kurs de senaste veckorna.

En utväg vore naturligtvis att skjuta på hela börsintroduktionen. Men detta är inte önskvärt, i synnerhet inte eftersom Telia säljs ut i sista minuten. Sedan 1995 har Telia väntat på detta steg. Under tiden har konkurrenterna, som haft tillgång till riskkapitalmarknaden, passerat Telia teknologiskt. Nu behöver Telia nytt riskkapital mycket snart, de kommande åren ska bolaget investera upp till 200 miljarder kronor i ny teleteknik.

Fortsatt kontroversiellt

Ett annat problem för regeringen är att utförsäljningen fortfarande är kontroversiell, även i de socialdemokratiska leden. Beslutet vilar därför på bräcklig grund. Att skjuta upp Telia-privatiseringen är därför sannolikt inte aktuellt.

Investmentbankerna Enskilda, Carnegie och Morgan Stanley, statens rådgivare vid utförsäljningen, har nu bråda dagar. Utöver prospektskrivningen om börsbolaget Telia ska investmentbankerna sätta ett pris på bolaget. Läget kring prissättningen är mycket komplicerat.

Nöjda säljare

Priset ska å ena sidan göra säljaren, staten, nöjd. Men å andra sidan får inte utförsäljningspriset vara högre än att Teliaaktien blir en börssuccé. För om Telia inleder sin karriär på börsen med att rasa så får staten svårt att komma tillbaka och sälja fler Teliaaktier. Då riskerar Telia att förbli ett politiskt instrument åt regeringen, något som lär bli bolagets död. Inga investerare vågar satsa på en sådan aktie.

Därför kommer Telia att säljas ut med en rejäl rabatt.

“Alla nyintroduktioner säljs ut med en slags rabatt” förklarar en svensk corporate finance-chef.

Flera utländska analytiker som Affärsvärlden talat med hävdar att Telias rabatt måste bli minst 20 procent. Så även om Teliaförsäljningen inte omfattar någon särskild privatpersonsrabatt så måste bolaget säljas ut till en kurs lägre än det egentliga värdet. Det är nödvändigt att få en bra start.

Börsras komplicerar

Men bilden kompliceras ytterligare av de senaste veckornas börsras i teknikaktier. Det har visat att denna typ av aktier är mycket prisrörliga.

Om Telia ska börsnoteras innan sommaren måste bolaget prissättas senast i mitten av maj. Mycket kan hända till dess. Exempelvis kan marknaden ha stabiliserats. Men kurssvängningarna kan också fortsätta och då måste Telia-priset anpassas till detta.

På aktiemarknaden har det spekulerats om en prislapp på Telia allt mellan 200 och 800 miljarder kronor. En del beror på hur välkapitaliserat bolaget blir, Telia gör en nyemission i samband med utförsäljningen. Regeringen sneglar på utförsäljningen av finnarnas telemonopol, Sonera, som noterades i november 1998. Sedan dess har aktiekursen stigit nästan femfaldigt till ett börsvärde kring 425 miljarder kronor.

Men Telia lär inte lyckas upprepa bragden, Soneras kursuppgång beror både på börsens stora teleintresse under 1999 och på att analytiker idag värderar det tidigare monopolet som en högteknologisk mobiloperatör. Enligt utländska analytiker består Telia av mer traditionell rörelse. Det talar för ett marknadsvärde på maximalt 400 miljarder kronor.

300 miljarder tak

Med standardrabatten på 20 procent innebär detta ett utförsäljningspris på i bästa fall drygt 300 miljarder kronor. Men hänsynen till aktiemarknadens kraftiga rörlighet då? Och risken för att jämförbara bolag sjunker på börsen under teckningsperioden?

“Det går naturligtvis alltid att sänka introduktionskursen under teckningsperioden” säger John Abrahamson som är Enskildas corporate finance-chef på Enskilda. “Det är visserligen inte roligt, men fullt möjligt”.

Men andra personer som är nära Telia-försäljningen hävdar att detta inte är något alternativ. Att justera ned priset vore att ge aktiemarknaden en psykologiskt felaktig signal. Det ökar risken ytterligare för en dålig Telia-kursutveckling. Och detta talar för en ytterligare rabatt på Telia, kanske 10-15 procent till.

I bästa fall värderas Telia alltså till 260-280 miljarder kronor när bolaget säljs ut.

Rabatten på över 100 miljarder blir nödvändig för att sälja Telia överhuvudtaget.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase