Rea på metaller gör risken hög
Skulle du kunna tänka dig att köpa aktier i ett bolag som saknar vd och finanschef och vars huvudsakliga vinstgenerator är beroende av en dollar som åkt ned i källaren och ett zinkpris som havererat? Gör inte det. Risken är stor och letar du efter uppköpskandidater så finns det bättre alternativ.
Så skrev Affärsvärlden om Boliden för ganska exakt ett år sedan. Sedan dess har zinkpriset halverats ytterligare en gång, och aktiekursen har rasat med 80 procent till. Men nu måste det väl ändå vara köpläge?
Svaret blir detsamma som förra gången: Tveksamt.
Problemen för konjunkturberoende sektorer som bilindustrin påverkar även ett företag som Boliden genom att stålbolagen behöver mindre volymer av zink när efterfrågan på galvaniserat stål blir mindre. För närvarande produceras det helt enkelt mer zink än vad marknaden vill ha. Inte heller kopparpriset, som tidigare i år haft en betydligt starkare prisutveckling än zinken, har kunnat stå emot det faktum att konjunkturen ser ut att hårdna betänkligt.
Rapporten för det tredje kvartalet var under marknadens förväntan, men fick ändå aktien att lyfta från de värsta bottennivåerna. Boliden minskar antalet anställda direkt och indirekt med 450 personer och nedskärningarna ska spara 220 miljoner kronor per år. En stor del ska synas redan under det första kvartalet 2009 och väntas ge full effekt från halvåret 2009. Bolaget drar även ned på investeringarna och kommer att minska fältprospekteringen med en tredjedel. Investeringen i Aitik blir dock 800 miljoner dyrare än väntat inför färdigställandet 2010.
Neddragningarna behövs, marknaden är för närvarande mycket tuff för Boliden. Och för dess utländska konkurrenter som inte skyddas av en dollar som nu vänt upp är situationen ännu värre. Läget kan närmast liknas vid ett ”chickenrace”, där gruvbolagen sitter och väntar ut varandra. Vem ska tvingas lägga ned sin gruva först? Att priserna nu är så pass låga att kapacitet faktiskt försvinner från marknaden borgar för bättre prisutveckling på sikt, men just nu handlar mycket om överlevnad.
För Bolidens del har placerarna ifrågasatt dess irländska gruva Tara, som av många antas gå med förlust med nuvarande zinkpris. Boliden redovisar inte dessa siffror. Osäkerheten om metallprisernas utveckling gör också att marknaden börjat oroa sig för om Bolidens försämrade resultat kan komma att leda till att bolaget riskerar att bryta mot kovenanterna (lånevillkoren) gentemot sina kreditgivare. I värsta fall skulle det kunna tvinga fram en nyemission, trots att Boliden i dag har en stabil finansiell situation och 8,5 miljarder i kreditlinor.
Så länge konjunkturen och metallpriserna inte har stabiliserats sig finns det en klar risk för att Bolidens aktie fortsätter att åka jojo på börsen.
Det luktar bottenkänning – men vänta och se
Att ge Boliden en rättvis värdering är svårt, och efter att såväl zink- som kopparpriserna havererat ser vinstutvecklingen inte längre speciellt munter ut. Räknat på ett kopparpris runt 4 000 dollar per ton och ett zinkpris på strax över 1 200 dollar per ton, kommer Boliden att göra endast en mindre vinst under 2009. Några utdelningar är alltså inte att förvänta sig om nuvarande konjunkturscenario håller i sig. Dollareffekten lindrar förvisso, men det räcker inte långt när metallpriserna rör sig med enorma kast.
För smältlönerna, den ersättning som Bolidens smältverk får, räknar Boliden med att kopparn har bottnat samtidigt som zinken kan fortsätta ned. Detta ska dock inte tolkas som att bolaget tror att kopparpriserna har bottnat. I stället handlar det om att kopparsmältlönerna, när de är förhandlade, varierar väldigt lite med marknadspriset. På zink finns det en priskorrelation med marknadspriset även under långprisavtal.
Boliden ser inte ut att vara speciellt billigt i ett värstascenario, och skulle spekulationerna om en nyemission besannas kastas kalkylerna om till det sämre. Någon form av medelalternativ indikerar att bolaget handlas på runt p/e 7 för 2009, och med en nettoskuld i förhållande till sitt ebitda-resultat på 4,3 för samma år. Frågan är bara vad siffrorna egentligen är värda när metallpriserna kan ändras med tiotals dollar på bara några veckor.
Bortom 2009 ser det roligare ut. Då kommer kopparproduktionen i Aitik att bidra med rejäla resultatförbättringar, och därtill borde såväl kostnadsbesparingar som ”naturliga” kostnadssänkningar hjälpa till och lyfta resultatet. Skulle dessutom konjunkturutsikterna se bättre ut, och metallpriserna återhämta sig med en 20–30 procent ser värderingen riktigt spännande ut. Vågar man ha ett något längre perspektiv på ett år eller två, ser Boliden ut att kunna vara en verklig krydda i portföljen. Risken är dock att beteckna som mycket hög under den närmaste tiden varför det känns meningslöst att försöka sig på en riktkurs ens i det korta perspektivet. Det börjar lukta bottenkänning ur ett längre perspektiv, men tills vidare gör man ändå bäst i att vänta tills läget klarnat något. Affärsvärlden sitter kvar ett tag till på läktaren och följer utvecklingen med spänning. Rekommendationen blir avvakta.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.