RBC: Prispressen på bolån avtar

Den kanadensiska investmentbanken pekar ut Swedbank som ett av två favoritval i Norden

Bolånemarginalutsikterna för svenska banker ser fortsatt bra ut. Utmanare till storbankerna har nu också börjat höja sina listpriser.

Det skriver RBC i en sektoranalys där Swedbank pekas ut som ett av två favoritval i Norden, tillsammans med norska DNB, och får upprepad rekommendation outperform tillsammans med en riktkurs om 250 kronor, mot en aktiekurs på 206:30 kronor.

“Efter (mestadels) positiva resultat för det fjärde kvartalet och en stabilisering av bostadspriserna i både Norge och Sverige i januari har nordiska bankers relativt svaga utveckling under det andra halvåret 2017 stoppats och delvis återhämtats”, skriver RBC.

Under det fjärde kvartalet uppvisade de flesta nordiska bankerna upp en bättre räntenettoutveckling än förväntat, undantaget Nordea. RBC anser att konsensus har rimlig förväntan avseende Swedbanks räntenetto, däremot ser förväntningarna för Nordeas räntenetto under 2018 och 2019 mer utmanande ut.

“Effekten av prissänkningar i Sverige har ännu inte inkorporerats. Därutöver har Nordea förlorat mest marknadsandel av samtliga storbanker till följd av högre priser och högre påverkan än förväntat från beslutat att flytta huvudkontoret, något som kan fortsätta i närtid”, bedömer RBC.

Allmänt på svensk bolånemarknad ser prispressen ut att ha avtagit på senare tid när utmanare som SBAB börjat höja priser, framhåller RBC.

Investmentbanken påpekar även att historien visar att nyutlåningsmarginaler tenderar att öka på marknader där ett fåtal banker har står för en stor andel av marknaden när bostadsprisutvecklingen bromsar in. Att marginaler tenderar att öka i en svagare marknad är rimligt då risken ökar. På marknader likt den svenska, där ett fåtal banker har en stor andel av marknaden, tenderar även marginaler att öka när lånetillväxten minskar, enligt RBC.

“I länder där de fem största instituten har en majoritet av marknadsandelen (runt 85 procent i Sverige och Nederländerna) korrelerar en lägre tillväxt med högre marginaler då storbanker fokuserar på att försvara marginaler som ett sätt att öka räntenettot. I mer fragmenterade system är relationen positiv då mindre aktörer har incitament att dra ner på priser för att försöka ta marknadsandelar/volymer på en nedåtgående marknad, som i Spanien eller Irland”, skriver RBC.

RBC ser Nordea och SEB som de två minst föredragna bankaktierna i nordisk sektor, med rekommendationerna sector perform respektive underperform. Båda får riktkursen 110 kronor, mot aktiekurser på 93:70 respektive 97:70 kronor.

Danske och Handelsbanken får också rekommendationen sector perform, SHB med en riktkurs på 135 kronor. Det jämfört med en notering på 116 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF