Råvaruexperten: ”Får samma vibbar som vid Lehman-kraschen”

Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer tycker marknadsrörelserna påminner om kraschen 2008. Banken ser stor nedsida på råvarupriser i allmänhet och olja i synnerhet. "Frackingoljan kommer att hosta blod om du kommer ner på runt 40 dollar", säger han till Affärsvärlden.
Christian Kopfer, olja, guld
Handelsbankens analytiker Christian Kopfer säger att marknadsrörelserna påminner om Lehman-krashen 2008.

Råvaror faller på bred front när marknaden öppnar på måndagen. Handelsbankens rutinerade råvaruanalytiker Christian Kopfer tycker det är naturligt i den här marknaden.

“Det är rakt ner i källaren. Det är extrema rörelser”, säger Christian Kopfer till Affärsvärlden och fortsätter:

“Det påminner lite om hur det var 2008 när vi gick in i Lehman-kraschen. Jag får samma vibbar som vi hade då, och då har vi fortfarande inte kommit i närheten av de faktiska förhållandena ännu.”

Handelsbanken tror ändå att tullarna ska upp på förhandlingsbordet igen då ett handelskrig inte gynnar någon.

“Det här känns i väldigt stor utsträckning som självförvållad galenskap”, säger han.

Skräckscenariot för oljepriset

Just nu backar oljepriset över 4% och ett fat brent kostar 63 USD. Ett fat WTI kostar 59 USD.

“Det finns nedsida på råvarupriser i allmänhet och olja i synnerhet.”

Christian Kopfer tycker sig ana att marknaden börjar tro att det inte kommer bli någon lösning på handelskriget och ser ett riskscenario framför sig. Det är om EU svarar med stora tullar tillbaka istället för att förhandla.

“Då blir det väldigt blodigt. Då kommer efterfrågan absolut att ta mycket stryk både från transportsektorn och från petrokemisk industri. Samtidigt som Opec säkert inte känner sig jättesugna på att finansiera jänkarnas produktion. Då kan du säkert gå ner till 40 dollar eller något.”

Han säger att frackingoljan i USA är en viktig spelare på den globala oljemarknaden, men också sårbar.

“USA har producerat mer olja än någon annan nation som helhet. En väldigt stor del av det är frackingbaserad olja och den kommer att hosta blod om du kommer ner på runt 40 dollar.”

Hans bedömning är att ett stort antal spelare blir olönsamma på de nivåerna.

“Därför tror jag att botten finns någonstans där.”

Guldet backar

Priset på guld backar också och ett uns kostar 3023 USD.

“Guld är ett specifikt djur. Det tar stryk idag och det har mycket att göra med att det finns investerare som har pengar kvar där helt enkelt. Det är någonting att plocka hem – lite säkerhet.”

Traditionellt sett har man kunnat lägga vinsterna i dollar, men nu är frågan om dollarn verkligen är en bra reservvaluta.

“Alla spelmarker är ju uppe i luften på något sätt. Alla råvaror handlas i dollar. Är dollarn en bra reservvaluta? Ingen vet längre vad man ska ha.”

Hur agerar du idag?
“Det är jättesvårt att agera. Det var så 2008 också. Det går i princip inte att agera eftersom det är helt omöjligt att fatta rationella beslut.”

Fortsatt köpråd på råvaruaktier

Samtidigt har Handelsbanken köpråd på flera råvaruaktier.

“Då måste man vara väldigt noga med att säga att det bygger på att man kommer till någon form av bra lösning på den här tullkonflikten.”

Handelsbanken har idag tagit bort sina kortsiktiga rekommendationer. Det gör att till exempel Boliden gått från att tidigare ha haft en behåll-rekommendation på ett års sikt och ett köpråd på tre års sikt till att nu endast ha ett köpråd.

“Vi har en positiv vy på råvaruaktier här. Hur fasen kan man ha det, kan man fråga sig då. Det är en relevant fråga och bygger på att det blir en positiv lösning på det här. Då kommer råvaruaktier generellt gå väldigt starkt som samlad grupp.”

Läs mer: 

Stockholmsbörsen rasar 7% – värsta dagen på fem år

Teknikfel på Avanza och Montrose i börskraschen: ”Skandal”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.