Rapportfloden: Klart godkänt

Den trista börsinledningen 2002 förebådade svaga bokslut. Farhågorna har till stor del kommit på skam. En genomgång visar att fjärde kvartalet var klart godkänt och att de flesta av ledningarnas framtidsbedömningar har höjts eller ligger på kvar på samma nivåer som tidigare. Placerarna har tagit budskapen till sig och höjt aktierna majoriteten av aktierna efter rapporterna.

Efter den inledande anstormningen av bokslut och delårsrapporter kan rapporterna i siffror sammanfattas så här:

#I genomsnitt var resultaten 8 procent bättre än analytikernas prognoser, enligt SME Direkts sammanställning. Hälften av bolagen redovisade ett bättre resultat än väntat. Tungviktarna Ericsson och Astra Zeneca var okej och bara Allgon, Höganäs och Scania har varit mer än fem procent sämre än förväntningarna.

#Intäkterna var i genomsnitt 3 procent bättre än analytikerna hade räknat med. Inget bolag bommade med mer än 5 procent.

#Placerarnas mottagande har varit med lätt förtjusning. Aktierna har i genomsnitt stigit med 2 procent sedan dagen innan respektive bolag lämnade sin rapport. Undantagen är Ericsson, Europolitan och OM.

Telekombolagen inledde rapporterandet. Redan i niomånadersrapporterna var de relativt precisa för helåret 2002. I bokslutet ändrade varken Ericsson eller Nokia sin bild av ett svagt första halvår 2002 men att det tar fart under det andra. Däremot gav Ericssons förlustprognos på 5 miljarder kronor det första kvartalet och en svag orderingång investerarna skrämselhicka. Efter det tvivlar allt allt fler på att VD Kurt Hellström verkligen kommer att nå sitt helårsmål för rörelsemarginalen på 5 procent med oförändrad till minskad omsättning med 10 procent.

Klädkedjorna punkterade en del av spänningen redan innan rapporterna. Lindex omvända vinstvarning i december hade redan sänt upp kursen och Hennes & Mauritz redovisar numera försäljningen varje månad. Däremot överraskade modekedjan med något bättre resultat men också en försiktigare expansionstakt än väntat. Placerarna tyckte att det positiva och negativa tog ut varandra och lämnade H&M-aktien i stort oförändrad.

Läkemedelsjätten Astra Zeneca gjorde också bra ifrån sig. Nexium, efterföljaren till magsårsmedicinen Losec, säljer bättre än väntat och VD Tom McKillop såg ljust på framtiden. Det gjorde även placerarna.

En av fjolårets vinnarbranscher, skogen, avslutade året på ett bra sätt. Marknaden har försvagats men inte lika mycket som majoriteten trodde. Speciellt Munksjö överraskade med en stark come-back för resultatet och en successiv bättre efterfrågan. Bolagets huvudägare Jefferson Smurfit hade också en överraskning i bakfickan – nämligen ett bud på resten, två tredjedelar, av aktierna.

Även SCA och den avgående VDn Sverker Martin-Löf utmärkte sig med en sista stark rapport. Däremot tvingades Holmens färska VD Göran Lundin göra en nedskrivning på 620 Mkr efter lönsamhetsproblem i den brittiska kartongfabriken i Workington och i sågverket i Iggesund.

De mest disparata framtidsbilderna lämnade verkstadsindustrin. Domedagsprofet heter Leif Östling, Scanias VD. Lastbilstillverkaren har historiskt varit skicklig på att spå framtiden och nu tror Östling att marknaden för tunga lastbilar i Europa kommer att falla med 35 procent och bottna först 2003. Till det kommer problemen i Latinamerika som kostade bolaget 1 miljard kronor under 2001.

Höganäs gjorde också marknaden besviken med sitt sista kvartal. Speciellt december var en skral månad för metallpulvertillverkaren. Till skillnad från Scania är bolagets VD Claes Lindqvist försiktigt optimistisk om 2002 och talar om att året börjat bra i USA och Japan.

SKF går från klarhet till klarhet. Kullagertillverkaren har parerat konjunkturnedgången som få. Bokslutet slog förväntningarna igen. I grenen framtidsbedömning tillhör SKF de positiva. För första gången ser ledningen att en återhämtning i efterfrågan kan inledas under loppet av innevarande år. Första kvartalet kommer dock att vara fortsatt svagt och bli betydligt lägre än förra året. Aktiemarknaden tog upp en stående applåd och höjde aktien med 10 procent.

Blir övriga rapporter i klass med dem som redan presenterats lovar det gott för börsen framöver. Nästa vecka är det dags för Assa Abloy, Electrolux, Pharmacia och Telia att visa sina konster.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.