Rapportfloden är här

Rapportfloden är här. Hot eller möjlighet? Sedan årsskiftet har det inte gått en månad utan att börsanalytikerna har fått krypa till korset och skruva ned sina prognoser. Första kvartalets rapporter kunde inte ändra på det. Andra kvartalets var inte bättre. Frågan är om tredje kvartalets rapporter mäktar med att göra det. Här är de du inte får missa.

I år har analytikernas vinstprognoser för de 50 största bolagen krympt ihop från 350 miljarder kronor före skatt i början av året till 218 miljarder enligt SME. Under samma tid har börsen fallit med knappt 30 procent.

Efter första kvartalets rapporter fick i alla fall aktiemarknaden vittring på uppgång. Ericsson var visserligen en besvikelse men fler av de stora bolagen levde upp till analytikernas prognoser än de som inte gjorde det. I maj punkterades rallyt av nya amerikanska vinstvarningar.

Andra kvartalets rapporter gav ånyo ett utfall i närheten av analytikernas förväntningar. Det hjälpte föga när farhågorna om en svagare konjunktur blossade upp igen. De cykliska aktierna på Stockholmsbörsen nådde toppen redan i början av juni och föll 13 procent innan terrorattacken mot USA. Ericsson gjorde sitt för att sänka humöret. Bolagets prognos att marknaden för mobilsystem inte bara i år utan även nästa kommer att stå still drog ned byxorna på de flesta. Slutligen kom terrorattacken och skickade in alla i beckmörkret.

Frågorna inför tredje kvartalets rapporter är därför många, i första hand om konjunkturen och telekominvesteringarna. Dessvärre lär inte resultaten eller företagsledningarna ge speciellt många svar. Än mindre lär de sväva ut i några långtgående framtidsbedömningar. Däremot kan det komma information om hur existerande nedskärningsprogram utvecklas, om eventuellt några nya ska sjösättas och om strukturkostnader ska tas.

OM och Lindex inleder rapportfloden den här veckan på onsdag respektive torsdag. På torsdag kommer också Wallenbergarnas maktbolag investor med sin rapport. Men det är först veckan därpå som rapportfloden sköljer över placerarna på riktigt. Nokia kommer att dominera nyhetsflödet fredagen 19 oktober. När allt färre trodde på telekomjättens prognoser sade VD Jorma Ollila att de håller. Aktiemarknaden kalibrerades in på samma våglängd som företaget och analytikernas genomsnittsprognos överensstämmer nu väl med bolagets guidningar av försäljning och vinst.

De första verkstadsbolagen anländer också nästa vecka. Höganäs bekänner färg på tisdag, Autoliv på onsdag och SKF på torsdag. SKF har varit en bra placering i år. Både i tre- och sexmånadersrapporten överraskade kullagertillverkaren med starkare försäljning och resultat än analytikerna enligt SME förväntat sig.

Vecka 43 är den utan konkurrens svettigaste och går inte i mål förrän på fredagen då Ericsson presenterar sin niomånadersrapport. Men innan dess kommer de första bankrapporterna som droppar in tisdagen 23 oktober när Föreningssparbankens och Handelsbankens resultat synas. Prognoserna har inte ändrats speciellt mycket det senaste halvåret.

Av verkstadsbolagen Atlas Copco, Sapa, ABB, Haldex, SSAB och Electrolux tilldrar sig ABB störst intresse. Av de vinster för 2001 och 2002 som analytikerna trodde på i början av året finns bara 35 procent kvar. Boka in 24 oktober för den rysaren.

Tele2 och Europolitan presenterar också sina siffror samma vecka. Det är ingen djärv gissning att Europolitan kommer att tjäna mycket pengar även i år. Oklarheterna rör istället de kommande årens intäkter och kostnader för GPRS och 3G. I den frågan lär den splittrade analytikerkåren greppa efter alla halmstrån som ges. När det gäller Tele2s förluster är de redan kluvna om årets siffror.

Att Ericsson kommer att förlora pengar i år är alla överens om. Frågan är hur mycket. I genomsnitt tror analytikerna på minus 4 miljarder för det tredje kvartalet och minus 23,5 miljarder för helåret inklusive extraordinära poster. Den svaga efterfrågan på mobilsystem har fått analytikerna att ta ned sina förväntningar och räknar med nollresultat för systemen i det tredje kvartalet. Prognoserna för mobiltelefonerna har däremot skruvats upp något men de tros ändå ge en rörelseförlust på knappt 3 miljarder kronor under kvartalet.

Sista stora bolag ut är Sandvik vecka 45. Sedan går det bra att pusta ut.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.