Rapporterande verkstadsbolag stiger på börsen

Stockholmsbörsen handlas något högre under torsdagseftermiddagen där bland annat dagens rapportbesked från Sandvik, Autoliv och Atlas Copco tas emot positivt på marknaden.

SIX Generalindex hade klockan
14.31 ökat 0,1 procent till 485 medan OMXS30-index var oförändrad och låg på 1.563. Omsättningen var 12,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 18,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Sandvik, som vid tvåtiden var
Stockholmsbörsens mest omsatta aktie, var upp 5,6 procent. Resultatet i det fjärde kvartalet överträffade förväntningarna medan orderingången tycks ha kommit in något på den mjuka sidan. Efterfrågebilden under kvartalet beskrivs som blandad med en större försiktighet bland kunderna inom energisegmentet.

På andra- och tredjeplats i
omsättningstoppen var bankerna Nordea och SEB som var +0,9 procent respektive -3,3 procent. I kontrast till sektorkollegan Nordea, som i går presenterade ett rapportbesked i linje med förväntningarna, föreslog SEB en utdelning på 4,75 kronor per aktie som var under konsensus förväntningar på 5,04 kronor.

Vidare meddelade SEB att de räknar
med att de kommer att behöva en kärnprimärkapitalrelation på 17 procent pro forma, som i dag ligger på 16,3, för att möta Finansinspektionens kapitalkravsmål.

Efter 12-slaget kom ytterligare
två kvartalsrapporter in från Atlas Copco och Autoliv.

Verkstadsbolaget Atlas Copcos
resultat före skatt kom in på cirka 4,4 miljarder kronor för fjärde kvartalet 2014, vilket var 5,7 procent sämre än konsensus förväntningar på cirka 4,7 miljarder. Däremot avslutades året med ett starkt kassaflöde. Det operativa kassaflödet uppgick till cirka 5 miljarder kronor samtidigt som rörelsekapitalet minskade med knappt 1,2 miljarder kronor. Bolaget delar ut 6 kronor per aktie samt en extrautdelning på 6 kronor genom inlösen, vilket togs emot positivt. Aktien var upp 1,1 procent.

Autoliv steg med 3,5 procent efter
rapportsläppet där de presenterade ett resultat före skatt som var 6 procent bättre än konsensus, det vill säga 203 miljoner dollar jämfört med väntade 191 miljoner dollar. I bolagsrapporten meddelade bolaget att 300 elektroingenjörer ska anställas genom ökad satsning på forskning och utveckling. Målet med nysatsningen var enligt bolaget att de vill växa inom “aktiv säkerhet”.

Nokia lyckades inte rosa marknaden
med sin rapport trots att kärnan Networks visade på en bättre utveckling än förväntat. I stället tycktes marknaden fokusera på utdelningen och patentdelen som inkom under förväntan. Aktien sjönk 2,4 procent.

Telia Soneras ebitda-resultat
exklusive engångsposter landade på en nivå strax under förväntningarna. Utfallet var 2,7 procent under förväntningarna enligt SIX News/Inquiry Financial. Prognosen för ett ebitda-resultat 2015 i linje med 2014 låg också det under förväntningarna. Aktien sänktes 1,9 procent.

Bland förmiddagens bolagsnyheter
meddelade Astrazeneca att Hutchison China Meditechs dotterbolag Hutchison Whampoa Sinopharm Pharmaceuticals har tecknat ett exklusivt distributionsavtal med det svenska läkemedelsbolaget gällande depressionsläkemedlet Seroquel i Kina.

Vidare uppges bolaget enligt
rykten vara intresserade av amerikanska Ariad Pharmaceuticals och ska enligt uppgifterna överväga ett bud på onkologispecialisten. Aktien var upp 0,1 procent.

Bland övriga omvärldsnyheter meddelade
Federal Reserve fortsatt att de kan vara “tålmodiga när det gäller att börja normaliseringen av den penningpolitiska hållningen”. Men på marknaden tolkades Feds besked som hökaktigt.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

485    

+0,1    

+6,3

OMX Stockholm 30            

1564    

+0,1    

+6,8

SIX Avkastningsindex         

878    

+0,1    

+6,3

SIX Sverige cykliskt 15      

423    

+1,1    

+6,1

SIX Sverige defensivt 15     

476    

+0,2    

+5,9

SIX Volatilitetsindex       

14,3    

+5,2    

-8,6

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.