Rapporteffekt i Småbolagsportföljen

PORTFÖLJUPPDATERING Det är fler röda siffror än vanligt i Småbolagssportföljen. Även om portföljen fortsätter att överavkasta mot index har rapportperioden tufsat till några av innehaven.

Vid torsdagens stängning är det ovanligt många innehav i Småbolagsportföljen som har utvecklats negativt. Vi tittar närmare på vad det är som har hänt.

VD-BYTE OCH BREXIT-ORO
Till att börja med har de nya innehaven Kopparbergs och Profilgruppen haft en trist start i portföljen, där Profilgruppen lider sviterna av kurstappet efter att vd:n aviserat sin avgång.

– Det var helt enkelt en bra tid att lämna. Verksamheten går bra, och jag har varit vd i fem år. Det är en ganska bra tid att byta jobb då. Det är inga hard feelings, jag kommer att fortsätta jobba fram till augusti, sade han då till Affärsvärlden.

Styrelsen söker en ny vd och aktien är ned 5,6 procent sedan beskedet.

Kopparbergs kom med rapport i förra veckan där tillväxten ökar och expansionen till nya marknader går enligt plan. Vinsten växer och bolaget kunde återigen höja utdelningen till 6,10 kronor per aktie.

Vd Peter Bronsman försäkrade dessutom i rapporten att bolaget är väl förberett för Brexit. Trots de fina siffrorna i rapporten rasade aktien ned till 153 kronor. Nu har aktien återhämtat sig något och handlas kring nivåer runt 162 kronor, vilket innebär en liten förlust sedan Småbolagsportföljen köpte in aktien tidigare i februari.

ÖKADE FÖRLUSTER OCH GRUNDARE KLIVER NER
Mest ned är dock den lilla positionen (1,5 procent av portföljvärdet) i Bimobject. Trots den blygsamma storleken i portföljen kan det ändå vara värt att titta lite närmare på bolaget.

Kortfattat är Bimobjects huvudverksamhet en digital katalog för byggmaterial och inredningsdetaljer i 3D. 3D-ritningarna bygger på building information modelling (BIM), en arbetsmetod som i kort går ut på att skapa 3D-modeller för projektering och visualisering i byggprocesser.

Bimobject har haft en fin resa på börsen sedan 2016, men peakade med besked hösten 2018. Strax innan, i juli 2018, hade riskkapitalfonden EQT Ventures gått in med 240 miljoner kronor i bolaget. Sedan dess är halva börsvärdet utraderat. Varför?

Det finns flera förklaringar, men den höga fallhöjden är en av dem. Aktien rusade 150 procent under början av 2018 fram till toppen i augusti. Bim är en volatil aktie, därav den lilla positionen i portföljen.

Men den svängiga aktiekursen tar inte bort det faktum att Bimobejct har haft ett motigt sista halvår internt. Bolagets grundare och vd Stefan Larsson beslutade i januari för att ta ett kliv tillbaka i bolaget, och EQT-partnern Johan Svanström har gått in som interims-vd. Någon ny position har ännu inte hittats för Stefan Larsson, meddelade Svanström på rapportpresentationen den 14 februari.

Rörelseresultatet för det fjärde kvartalet blev -34 miljoner kronor (-4 miljoner kronor motsvarande period 2017), vilket summerade till en rörelseförlust för helåret 2018 om -98 miljoner kronor, nära nog en fördubbling från -50 miljoner året innan. Bakom tappet står bland annat en trög marknad i USA, där Johan Svanström självkritiskt konstaterar att säljorganisationen och styrning inte har lyckats exekvera.

Framtiden för Bimobject? Den tillförordnade vd:n är tydlig med att det finns mycket kvar att göra, men att digitaliseringsvågen i byggsektorn fortfarande är i sin linda. Potentialen är därmed fortsatt stor, men frågan är hur mycket resan mot världherravälde och/eller lönsamhet kommer kosta för bolaget. Kassan på drygt 300 miljoner kronor kan te sig stabil med ett negativt kassaflöde på cirka 80 miljoner kronor per år. Men den intensifierade expansionsfasen med förvärvsfokus kommer förmodligen bränna mer kapital än så.

Något som lovar gott är att bolaget har anställt startup-veteranen Carl Silbersky som chef med fokus på just förvärv. Förvärv är viktigt för ett tillväxtbolag som Bimobject, framförallt för att etablera sig på lokala marknader när bolaget nu expanderar vidare. Småbolagsportföljen hoppas dock på fler teknikförvärv, gärna i samma stil som förvärvet av svenska Convergo som bygger BIM-objekt till möbeltillverkare.

Bimobject har även satt nya mål för 2019 och guidar för en tillväxt på 30 procent. Tidigare har motsvarande mål satts till ”tvåsiffrigt”, men nu vågar ledningen alltså komma med konkreta tillväxtmål vilket får anses vara positivt. Bolaget delar dock inte med sig av några lönsamhetsmål.

FORTSATT TRÖGT FÖR ZALARIS
Veckans rapport: I torsdags släppte Zalaris sin bokslutskommuniké. Det norska outsourcingföretaget togs in i portföljen då Affärsvärlden länge har sett turnaround-kvaliteter i bolaget, och således haft en attraktiv värdering. Hur går då tillväxtbolagets resa mot stabil lönsamhet?

Trögt, blir svaret. Det är bolagets nya etableringar i Europa (Storbritannien, Tyskland och Polen) som har tagit längre tid än väntat, men som borde ge frukt under 2019. Vd Hans-Petter Mellerud skriver att Zalaris har mycket mer att ge, där speciellt offentlig sektor har potential. Bolaget har tidigare haft kunder i den offentliga sektorn i Tyskland, och under det fjärde kvartalet fick bolaget för första gången någonsin en norsk myndighet som kund.

Det fjärde kvartalet visar på en utveckling i bättre riktning. Rörelsemarginalen landade på 5,2 procent, upp från 4,8 procent motsvarande period året innan. Omsättningen var samtidigt i linje med fjärde kvartalet 2017, vilket är i enlighet med bolagets planer på att fokusera på lönsamhet.

Nedan läget i portföljen efter torsdagens stängning.

MELPort 2019-02.28.JPG

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group