Rapport: Samhällsviktiga yrkesgrupper har inte råd med bostad

Var femte person med ett samhällsnödvändigt yrke kan inte köpa en bostad i Stockholms stad. Det framgår av en rapport från Stockholms Handelskammare. ”När poliser, brandmän och sjuksköterskor i många fall inte kan efterfråga bostad ens inom länet så står vi inför ett stort problem som inte går över på egen hand”, säger Andreas Hatzigeorgiou, VD på Stockholms Handelskammare.
Bostad
Svårt att köpa bostad för samhällsviktiga yrkesgrupper. Foto: TT

Stockholm Handelskammare har i en ny rapport undersökt möjligheterna till att köpa bostad för personer som jobbar inom vård, utbildning och omsorg. I rapporten pekas kreditrestriktionerna ut som de största hindren.

Amorteringsreglerna utmaning

För gruppen ensamboende brandmän hade 91% kunnat köpa en bostad i Stockholms län om de mindre strikta bolåneregler som gällde före 2016 även hade gällt i dag. Med dagens kreditrestriktioner, med dubbla amorteringskrav samt ytterligare amortering för den som lånar mer än 4,5 gånger bruttoårsinkomsten, ligger andelen ensamboende brandmän som kan köpa en bostad i Stockholms län på 67%.

För gruppen ensamboende specialistutbildade sjuksköterskor var motsvarande siffra 90% med reglerna innan 2016 och 70% med dagens amorteringsregler.

Andreas Hatzigeorgiou Stockholm Handelshammare
Andreas Hatzigeorgiou är VD för Stockholms Handelskammare.

”Det har länge varit attraktivt, men svårt, att flytta till Stockholm. Det är tydligt att det blivit allt svårare för varje lager av kreditrestriktioner som lagts till och det slår i slutet väldigt hårt mot grupper utan stora egna besparingar. När vi dessutom har en djupt dysfunktionell hyresmarknad så blir stora grupper i princip utestängda”, säger Andreas Hatzigeorgiou.

I rapporten framgår det att för boendekostnaden för en andrahandsetta i Stockholm är mer än dubbelt så hög som boendekostnaden i bostadsrätt.

Poliser lämnar

Stefan Eklund är ordförande för Polisförbundet i Stockholmsregionen. Han konstaterar att det har blivit svårare för myndigheten att konkurrera med andra yrken.

”Vi saknar cirka 700 poliser här i regionen. Väldigt många som arbetar här är tvångskommenderade. Poliser trivs ofta med själva jobbet, det är hög intensitet och man lär sig mycket. Men det är sämre när man ska bo, äta och leva. På senare år har det blivit än värre, inte minst med bostadsrallyt under coronapandemin. För många handlar det om att behöva bo i andra hand, tredje hand eller inackorderade. Det blir ett bekymmer och leder till dålig stämning. Många söker sig bort så fort man kan. Det blir svårare att attrahera och behålla personal och många lämnar tyvärr yrket.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från VECKANS FÖRETAG