Räntestrategen om nya reporäntan

På onsdagsmorgonen presenterade Riksbanken en oförändrad reporänta men utökade stödköp. ”Vi har fått en jättereaktion i de långa räntorna efter beskedet”, säger Swedbanks räntestrateg Pär Magnusson till Affärsvärlden.

Riksbanken valde att låta reporäntan ligga kvar på -0,35 procent. Man bedömer att konjunkturen stärks, arbetslösheten sjunker och att inflationssiffrorna pekar uppåt.

När Affärsvärlden pratade med Pär Magnusson för knappt två veckor sedan spådde han en sänkning av reporäntan med tio punkter till -0,45 procent.

– När det inte blir som man trodde blir man alltid lite förvånad. Däremot blev det QE som vi trott, om än volymen var större än vi räknat med. Sammantaget var beskedet ändå väldigt duvaktigt, säger han.

Riksbanken valde att utöka stödköpen med 65 miljarder kronor till 200 miljarder kronor. Enligt Pär Magnusson kommer Riksbanken att äga drygt 34 procent av landets statsobligationer. Ett besked som fick de långa räntorna att reagera kraftigt. Kronan däremot har inte rört sig nämnvärt.

– Man hade nog önskat en större reaktion på kronan, säger Pär Magnusson.

Vad Riksbanken gör framöver är enligt honom väldigt beroende av vad som händer i omvärlden.

 Om ECB står för ett riktigt fyrverkeri i december i form av kraftigt ökat QE och Fed skjuter upp räntehöjningen så riskerar kronan att bli starkare. Då måste Riksbanken sänka räntan.

Vilka är vinnarna på dagens räntebesked?
– I dagsläget är det alla som sitter med bostadslån som är vinnarna. Om Riksbanken blir än mer duvaktig kan det även gynna exportföretagen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.