Räntechefen: Blir minst tre räntesänkningar i höst

Flera räntesänkningar är att vänta i höst efter dagens inflationssiffror, enligt Lars Kristian Feste som är räntechef på Öhman Fonder.
Räntechefen: Blir minst tre räntesänkningar i höst - inflationssiffror
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, och Lars Kristian Feste, räntechef på Öhman Fonder. Foto: TT/Pressbild

Inflationssiffrorna för Sverige i juli rörde sig mestadels horisontellt. Konsumentprisindex, KPI, låg kvar på 2,6%, vilket var knappt högre än analytikerkonsensus på 2,5%. KPIF steg till 1,7% från 1,3% i juni. Även här trodde analytikerna på 1,6% i KPIF.

Lars Kristian Feste, räntechef på Öhman Fonder, menar att minst tre räntesäkningar är att vänta.

“KPI kom in en tiondel över förväntan på de flesta måtten men samtidigt är det närmare Riksbankens prognos. Vi tror att Riksbanken, liksom andra centralbanker, får mer skjuts när Fed sannolikt sänker i september”, uppger han i en kommentar till Affärsvärlden och fortsätter:

“Nu anser vi att det är helt säkert att Riksbanken sänker styrräntan med 25 punkter vid sitt möte nästa vecka. Som det ser ut nu har Riksbanken kontroll på inflationen. Riksbanken sade i juni att de räknar med två till tre sänkningar under hösten. Vi tror på tre till fyra sänkningar under resten av året.”

Även Nordnets sparekonom är inne på samma spår.

Det blir en räntesänkning nästa vecka. KPIF visserligen upp något lite mer än väntat, men under Riksbankens egen prognos. 3-4 sänkningar i höst”, skriver Nordnets sparekonom Frida Bratt på X.

Även Claes Hemberg är inne på samma spår: “Inflationen fortsätter under 2%. Det bäddar för att Riksbanken sänker räntan nästa vecka”, skrev han i ett X-inlägg. 

Sverige, % juli, 2024 Konsensus juni, 2024
KPI, YY 2,6 2,5 2,6
KPIF, YY 1,7 1,6 1,3
KPIF exklusive energi, YY 2,2 2,1 2,3

Konsensusdata från Bloomberg

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market