Rally i kronan efter Trumps tullsmocka: ”Tickar alla boxar”

Kronan är en av få vinnare på Donald Trumps nya tullsmocka. Den svenska valutan rusar till sin högsta nivå sedan 2022, och bedömare ser mer uppsida.
"Kronan sticker ut. Det är inte många andra valutor som tickar alla boxar", säger Handelsbankens valutastrateg Tommy von Brömsen till Afv.
Kronan
Handelsbankens valutastrateg Tommy von Brömsen ser fortsatt uppsida i kronan. Foto: Bildbyrån, pressbild

Donald Trump meddelade på onsdagskvällen att han kommer införa 10-procentiga tullar på alla exportörer till USA, med ännu högre tullsatser för cirka 60 länder. Bland annat beläggs varor från EU med straffavgifter på 20%.

Europabörserna faller tungt efter beskedet. Men den svenska kronan stärks avsevärt och handlas på sin högsta nivå sedan 2022, mot både dollarn och euron. Vid 10-tiden på torsdagen är dollarkursen 9,76 och eurokursen 10,70.

“Det är egentligen ganska otroligt att kronan hittar så mycket styrka i den här miljön”, säger Handelsbankens valutastrateg Tommy von Brömsen.

“Sticker ut”

Historiskt har kronan tagit stryk under perioder av ekonomisk turbulens och marknadsoro, men de senaste månaderna har det skett ett trendbrott.

“Många har blivit tveksamma till den amerikanska tillväxtmotorn och säljer nu av dollartillgångar. Och när de ser sig omkring bland andra ekonomier så sticker kronan ut på flera fronter”, säger Tommy von Brömsen.

Han pekar på att Sverige har en högre förväntad tillväxt än eurozonen, en undervärderad valuta i grunden, och ett stort finanspolitiskt utrymme att stimulera ekonomin.

“Det är inte många andra länder som har möjlighet att sänka skatterna, men det har vi gjort nu sedan början av året. Dessutom väntas Riksbankens räntesänkningar relativt snabbt stärka hushållens köpkraft. Sammantaget kan det leda till en bra återhämtning i ekonomin.”

Gynnas av upprustning

Valutastrategen ser även flera andra faktorer som pekar i rätt riktning för kronan. Europa förbereder en massiv upprustning, vilket kan gynna Sverige där försvarsindustrin utgör en relativt stor andel av BNP. Kronan får också draghjälp av att svenska fond- och aktiesparare har börjat flytta hem en del av kapitalet från USA.

Dessutom har likviditeten och valutamarknadens funktionssätt förbättrats avsevärt sedan Riksbanken inledde sitt QT-program 2022, och började sälja statsobligationer.

“Innan dess var det låg likviditet och dåligt fungerande marknader. Det är ganska slående att det har vänt på bara något år. Och det gör det mer attraktivt för utländska investerare att placera i Sverige”, säger Tommy von Brömsen.

Stor osäkerhet

Han tillägger att det finns få andra valutor som “kan ticka av alla de där boxarna”. Därför tror strategen på fortsatt kronstyrka, även om det finns risk för bakslag i närtid efter den snabba uppgången. Mot slutet av året tror han att kronan kan ha plockat in ytterligare 10 öre mot de stora valutorna.

Samtidigt understryker von Brömsen att osäkerheten är betydande. Och om det blir ett fullskaligt tullkrig är det svårt att sia om hur Sverige och kronan kommer att påverkas.

“Ett handelskrig har ju inga vinnare. Så frågan blir då vem som förlorar minst på det. Kanske att svensk ekonomi ändå har bra förutsättningar, givet möjligheten till finanspolitiskt stöd. Riksbanken sitter dessutom i en bra sits med en ränta på neutral nivå. Det innebär att de både kan höja och sänka räntan för att motverka störningar”, säger han.

Läs mer:

Chefsekonom: Sverige förlorar när världen närmar sig ett handelskrig

Karta: Här slår Trumps tullar

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.