Rådgivarnas facit från börsfiaskot 2021 – Peter Benson: ”Spararna betalade för skräp”

Under rekordåret 2021 rusade 143 bolag till börsen. Sämst har det föga förvånande gått för småbolagen som noterades det året. Men även bolag i miljardklassen har fått se sina kurser haverera – trots rådgivning från välrenommerade aktörer som Carnegie och Pareto. "I efterhand kan man väl säga att de flesta bolagen aldrig borde noterats och definitivt inte till de då rådande värderingarna", säger chefredaktör Peter Benson.
Rådgivarnas facit från börsfiaskot 2021 – Peter Benson: ”Spararna betalade för skräp” - Rådgivarna IPO 2021 Peter Benson
"Spararna betalade för skräp och fick därmed också skräp serverat", säger Peter Benson om bolagen som noterades 2021.

Under rekordåret 2021 noterades 143 bolag, och som Affärsvärlden tidigare rapporterat har över 80% av dem haft en negativ kursutveckling. Flera har avnoterats, och endast 19 bolag har överträffat index.

Facit är utan tvekan en besvikelse för investerarna som deltog i IPO-hajpen. Men ansvaret för den svaga avkastningen vilar inte enbart på bolagen själva. En central aktör i noteringsprocessen är de finansiella rådgivarna, som handplockar bolagen, bedömer om de är redo för börsen och sedan leder dem till marknaden.

Genom data från IPO-guide kan vi nu se hur det faktiskt gått – inte bara för bolagen, utan även för rådgivarna. Resultatet är tydligt: få bolag som rådgivarna tagit till börsen har rönt kursmässig framgång. Den stora majoriteten av noteringarna har backat och det i stort sett oavsett vilken av rådgivarna som stått bakom dem.

Frågan är vilket ansvar de finansiella rådgivarna har för att säkerställa att investerare får ta del av kvalitativa investeringar.

“Som investerare är det nog enklast att anta att de inte har något ansvar alls. Självklart finns det ett moraliskt ansvar men dåligt omdöme och kortsiktig girighet gör att man ändå går vidare med dåliga noteringar. Särskilt i osunda börsklimat som 2021”, säger chefredaktör Peter Benson om siffrorna.

“Carnegie tog in allt som gav högt arvode”

Statistiken talar för att miljardbolag var en relativt sett bättre investering än småbolag. Men även bland jättarna som noterade 2021 är resultaten nedslående. Miljardbolagen har i snitt haft -12% i kursutveckling.

I topp (eller snarare botten) ligger Nilar International, som på kort tid gick från hoppfull IPO till konkurs. Carnegie var rådgivare i noteringen och har varit det i flera noteringar av miljardbolag som presterat sämst. De var även rådgivare åt Pierce Group och Cint, som åkt på ordentliga kurssmällar.

“Carnegie var och är marknadsledare och har i den rollen ‘första tjing’ på väldigt många noteringar. Tydligen använde Carnegie den positionen inte till att vara extra selektiv och välja bort skakiga bolag, utan till att ta in allt som gav ett högt arvode”, säger Peter Benson.

10 sämsta miljardbolag Kursutveckling Rådgivare 10 sämsta småbolag Kursutveckling Rådgivare
Nilar International -100% Carnegie Amniotics -100% Redeye
Hexicon -91% Pareto Fragbite -99% Skills Corp.
Pierce Group -87% Carnegie Xpecunia -97% Göteborg Corp.
Cint -86% Carnegie, Danske Bank Godsinlösen -97% Västra Hamnen
Komplett Group -85% ABG Sundal Collier, SEB Ngenic -93% Redeye
CTEK -74% Carnegie Bricknode Holding -93% Göteborg Corp.
Storskogen -73% Carnegie, Goldman Sachs, J.P Morgan Biosergen -93% Translution Capital
LMK Group -67% Bryan Garnier & Co, Pareto Linkfire -92% Pareto
AutoStore Holdings -66% Carnegie, J.P Morgan, Morgan Stanley Albert -92% SEB
Kjell Group -65% Nordea, Carnegie TH1NG -92% G&W FK

Inte helt oväntat har det sett blodigast ut bland småbolagen. Kursutvecklingen för de 49 mikrobolag som noterades 2021 har i genomsnitt varit -80%. För småbolagen, 44 till antalet, är motsvarande siffra -39%.

G&W Fondkommission var exempelvis rådgivare i fem noteringar under 2021 som tillsammans haft en genomsnittlig avkastning på -80%. Sedermera Corporate Finance bistod med 15 stycken IPO:er, varav 14 haft en negativ kursutveckling. Den genomsnittliga avkastningen för Sedermeras noteringar det året ligger på -70%.

Vilka mönster finns mellan de bolag som haft bäst respektive sämst kursutveckling?

“I efterhand kan man säga att mönstret är ‘kvalitetsbolag’ kontra ‘skräpbolag’. Ibland var det ganska tydligt på förhand som med serieförvärvarna Idun vs Storskogen men ofta var det inte alls uppenbart”, säger Benson.

Borde några av dessa bolag aldrig ha noterats? 

“I efterhand kan man väl säga att de flesta bolagen aldrig borde noterats och definitivt inte till de då rådande värderingarna. Vi såg bubbeltendenserna redan då men det var inte alltid lätt att på förhand veta exakt vilka bolag som skulle implodera.”

Har vissa rådgivare maximerat sin egennytta i den miljö som rådde under 2021 på investerarnas bekostnad? 

“Definitivt, men jag skulle inte moralisera så mycket över det. Spararna betalade för skräp och fick därmed också skräp serverat. Köper man en chipspåse om dagen så tjänar det inte mycket till att klaga hos ICA-handlaren för att man blivit överviktig.”

SEB sticker ut

Under 2021 var det bara SEB och Avanza som agerade rådgivare åt bolag som post-IPO:n och fram tills i dag levererat en positiv genomsnittlig kursutveckling. SEB är den rådgivare som vaskat fram det bästa noteringsmaterialet.

“Att SEB lyckats bra är bara att gratulera till. Bra jobbat! Och säkert en del tur också. Att Avanza lyckats bra kan nog delvis hänga ihop med urval av bolag. Endast väldigt ‘självsäkra’ bolag som inte vill maxa sista kronan väljer att notera sig med en nätmäklare som huvudrådgivare. Nätmäklarna har också extra mycket negativ badwill vid dåliga noteringar så förmodligen är de mer restriktiva än aktörer som inte lever på sina retail-sparare”, säger Peter Benson.

5 bästa miljardbolag Kursutveckling Rådgivare 5 bästa småbolag Kursutveckling Rådgivare
Hemnet Group 248% Morgan Stanley, Carnegie, Citigroup Intellego Technologies 234% Eminova
Idun Industrier 183% Avanza Bank BPC Instruments 101% Sedermera Corporate Finance
MilDef Group 139% SEB Opter 95% Arctic Securities
ACQ Bure 125% SEB W5 Solutions 94% Redeye
Pagero Group 108% Nordea, SEB SHT Smart High-Tech 94% Företagsfinansiering Fyrstad AB
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold