Oscar Properties rusar 300% – VD: ”Människan lever på hoppet”

Oscar Properties lever. Efter att begäran om konkurs dragits tillbaka av den bostadsrättsförening som kräver fastighetsbolaget på pengar, uppger VD:n till Afv att han ser en framtid för den tidigare lyxbostadsutvecklaren – genom ett omvänt förvärv. "Människan lever alltid på hoppet", säger Richard Bagge.
Oscar Properties rusar 300% – VD: ”Människan lever på hoppet” - oscar-properties-700_binary_6947966.jpg

I elfte timmen räddades Oscar Properties från konkurs genom att ansökan om likvidation dras tillbaka av bostadsrättsföreningen Innovationen. Ombudet Peter Kalman uppger till Di att föreningen får “viss kompensation” som gjort att man “är överens.”

Till Afv säger fastighetsbolagets VD Richard Bagge:

Hur stor förhoppning hade du om att konkursen skulle avvärjas?

“Människan lever alltid på hoppet, det vet du.”

Hur ska man föreställa sig att det här gick till, var det en förhandling?

“Det vill jag inte gå in på, jag är ledsen.”

I ett pressmeddelande skriver Bagge kort efter intervjun att man fått lite “andrum” och att man för samtal med en “välrenommerad investmentbank” om nästa steg.

Är det att sätta din tidigare kommunicerade plan i rörelse?

“Det är att sätta igång en skuldkommitté på frivillig basis i kombination med en kontantemission.”

Där är du redan i samtal med investerare?

“Japp.”

Öppnar för omvänt förvärv

Enligt pressmeddelandet handlar det om en företrädesemission där fordringsägarna erbjuds teckna aktier genom kvittning i kombination med en kontantdel som kommer att garanteras av existerande aktieägare och externa parter.

Om emissionen lyckas vill man erbjuda en börskandidat en börsplats med en “i stort sett rensad balansräkning”. Kandidater har redan börjat identifieras av investmentbanken.

“En nedåtgående spiral”

Om du tar ett steg tillbaka – hur hamnade Oscar Properties vid konkursens brant? 

“Jag tror det är en kombination av att marknaden för för-försäljning av lyxbostäder försvann för fyra–fem–sex år sedan, och det var ju bolagets ursprungliga affärsidé. Alla marknader mättas så småningom och den mättades för några år sedan.”

Bagge säger att då borde man redan “släppt det” för att istället köpa “begagnade fastigheter” av i första hand kommersiellt slag.

Sedan kom räntehöjningarna och inflation, med kostnadsökningar, konkurser och hyresgäster som delvis hade svårt att hänga med.

“Det var en nedåtgående spiral i ett par år, som gjorde att man inte hade pengar till underhåll på alla håll. En nedåtgående spiral som accelererade med Ukraina-kriget.”

I och med inflationen ökade vakanserna som gjorde kassaflödena ännu sämre, menar Bagge.

“Det var en serie av olyckliga omständigheter där en dålig nyhet läggs på nästa.”

Betyder det att man ska slå in på den andra vägen du pratar om?

“Nej, det blir nog snarare en helt annan verksamhet så småningom.”

En reverse takeover, som du pratat om?

“Ja, det är vad jag tror.”

En veckas balanserande på branten

Det var i onsdags som tingsrätten nekade Oscar Properties en sista begäran om rekonstruktion, med argumentet att bolaget saknar “livskraft”, samt att skulderna uppgår till 3 miljarder kronor, vilket motsvarar dubbla värdet på fastighetsbeståndet.

Ett försök av bolaget att överklaga till hovrätten avslogs på fredagen vilket minskade chanserna ytterligare att bolaget skulle finnas kvar efter måndagen.

Begäran om konkurs hade skickats in i juni av Skatteverket, med anledning av en skatteskuld på två miljoner kronor. Men tyngre vägde att bostadsrättsföreningen Innovationen begärde likvidation på grund av en obetald fordran på 15,5 miljoner kronor. Föreningen representerar boende i ett av Norra Tornen i Stockholm, som Oscar Properties äger.

Föreningens ombud, advokat Peter Kalman, hade signalerat att en delbetalning skulle kunna få Innovationen att dra tillbaka sin ansökan. Det som man nu kommit överens om, utan att uppge detaljer.

Efter tingsrättens beslut skickade VD ut ett pressmeddelande med ovanligt opolerad ton för ett börsbolag där han kritiserade bostadsrättsföreningen för att inte förstå sitt eget bästa.

“Vid en konkurs blir utfallet för dem noll, zilch som man säger på engelska”.

Även tingsrättens domare fick sig en släng av sleven för att de enligt Bagge inte har kunskap nog att förstå den plan för en reverse takeover som han tror hade kunnat rädda bolaget.

Fler än en brf på halsen

Personligen har grundaren Oscar Engelbert fler krishärdar att oroa sig för än konkursen.

I februari stämdes han som privatperson på 100 miljoner kronor av Pefab, på grund av ett lån som inte blev återbetalat i samband med en fastighetsaffär i Alvsjö.

I en annan rörig skuldsituation har EQT-topparna Harry Klagsbruns och Casper Callerströms bolag Harmerica Properties begärt kvarstad (begäran om frysning av tillgångar inför en sannolik stämning) för 77,4 miljoner kronor i Engelberts bolag Parkgate, efter att de köpt en fastighet på Östermalm men sett sin skuld till Parkgate bli pantsatt och på andra sätt förvärvad till tredje part utan att Harmerica informerats.

Även Norion Bank, där Erik Selin är storägare med 64%, är part i tvisten och har tidigare såväl begärt kvarstad hos Parkgate, som riktat ett krav på betalning från Harmerica. Kort efter att Norians kvarstadsbegäran avslogs i maj, ska 28 miljoner kronor ha flyttats till en privatpersons bankkonto i Luxemburg, enligt Di.

Ägarlistan domineras av privatpersoner

Största ägare i Oscar Properties är Avanza Pension med 8,5% av kapitalet, som framför allt utgörs av privatsparare hos banken. Under dem finns Oscar Engelbert själv på drygt 3%.

Swedbank Försäkring och Nordnet Pensionsförsäkring är två andra samlingsnamn som också de samlar främst privatsparare.

På tre år har aktien förlorat 99% och har gått ifrån en toppnotering på 746 kronor till i skrivande stund 23 öre.

Nästa konkursförhandling, den med Skatteverket, är planerad till den 22 augusti.

Läs merVändningen: Konkursansökan mot Oscar Properties dras tillbaka

Läs merOscar Properties galna PM om tunga beskedet: ”Det blir noll för dem, zilch”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.