Intervju Svenskt Näringsliv
Qvibergs känga mot Wallenberg: ”Satt en dålig standard”
En amerikansk röstrådgivare har gett sig på börsens maktbolag. Tungviktaren ISS, som lämnar rekommendationer till aktieägare inför stämmor, har riktat kritik mot ägarbolag med oproportionellt stor makt gentemot sitt kapital.
Både Investor-bolag och Lundbergsföretagen har hamnat i skottgluggen där ISS rekommenderar att rösta nej till föreslagna styrelsemedlemmar som representerar maktbolagen. Till exempel rekommenderar ISS aktieägare att rösta nej till omval av Jacob Wallenberg som Investors ordförande.
Svenskt Näringsliv har ridit ut till motattack mot ISS.
“Vi har dock också kunnat konstatera att ISS i flera fall har rekommenderat mot val av styrelseledamöter enbart baserat på deras anknytning till ägare av röststarka aktier i bolaget”, skrev Svenskt Näringsliv i ett blogginlägg.
Finansmannen Mats Qviberg välkomnar dock ISS-kritiken och ställer sig frågande till att Svenskt Näringsliv, där Jacob Wallenberg sitter som ordförande, tar en sådan tydlig position. Wallenberg och Lundberg har, enligt Qviberg, satt en dålig standard för bolagsordningar i Sverige.
“Kan familjerna Wallenberg och Lundberg ha differentierad rösträtt så kan väl alla ha det. Detta är extra tydligt på många mindre bolag som noterats på senare år där det ofta är olika rösträtt är vardagsmat”, uppger Mats Qviberg till Affärsvärlden och nämner Engcon, Karnell, Sdiptech och Nivika som exempel.
Han fortsätter:
“Mot den bakgrunden är ISS rådgivning helt befogad då frågan äntligen lyfts upp och blir diskuterad. Svenskt Näringslivs perspektiv får ni fråga dem om, men givet inflytande av ägarfamiljerna är jag inte förvånad över deras agerande.”
Mats Qviberg exemplifierar med fordonstillverkaren Volvo.
“Kanske Svenskt Näringsliv tycker att det är bra att kineserna behållit de röststarka aktierna i AB Volvo motsvarande 4% av kapitalet och 15% av rösterna och är något som kommer gynna bolagets utveckling? Kommer det se likadant ut i andra stora svenska börsbolag i framtiden?” frågar sig Mats Qviberg retoriskt.
Affärsvärlden har varit i kontakt med Svenskt Näringsliv, som avböjer att kommentera.
Konsekvenser märks över tid
Mannen bakom investmentbolaget Öresund ser flera mörka moln på horisonten med nuvarande system.
“Konsekvenserna för svenskt näringsliv blir att ägarstyrningen blir koncentrerad och att bolagen kommer att anstränga sig allt sämre, detta sker inte dag ett utan kommer märkas över tid. Det enda skydd som finns mot börshajar är ett välskött bolag”, säger Mats Qviberg och fortsätter:
“Svenskt Näringsliv tycker jag inte har med frågan att göra och personligen hoppas jag att svensk aktiebolagslag kommer förbjuda differentierad rösträtt vid nästa uppdatering. Det skulle tvinga huvudägarna att äga fler aktier i bolagen för att behålla kontrollen.”
Öresund äger ju en massa bolag med differentierad rösträtt. Hur ser du på att en ändring av lagen skulle påverka detta?
“En retroaktiv lag går förmodligen inte. Även om man ogillar bolagsordningen så kan man ju bara gilla läget. I Handelsbanken är ju de röstsvaga aktierna så få så det påverkar nämnvärt. I Securitas och Bahnhof kan vi inte göra något åt det.”
Har du själv några egna exempel från din karriär på stämmor där det blivit helt fel på grund av den differentierade rösträtten?
“Hufvudstaden har jag ägt alla röststarka C-aktier och missbrukade det själv. Där är mindre än 4% av aktierna röststarka. Börsen stängde av handeln för bara ett par år sedan när någon körde upp kursen till 5000 kronor på C-aktier medan A-aktien stod i 100 kronor. Under en kort period var C-aktierna mer värdefulla än samtliga A-aktier. Hufvudstaden är det enda bolag med en bolagsordning från Ivar Kreugers dagar.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.