QuickBit
Quickbits kassako i Gibraltar bröt mot lagen
Kryptobolaget Quickbit såg dagens ljus 2016 och två år senare etablerades ett dotterbolag i Gibraltar, Quickbit Limited.
Det var från Gibraltar som den operativa verksamheten inom Quickbit-koncernen bedrevs, vilken innebär att erbjuda människor att växla traditionell valuta till krypto, som sedan kan användas för diverse onlineköp. Quickbit växte snabbt och startade bolag i flera andra länder. Omsättning för räkenskapsåret 2021/20221 kom in på 347 miljoner euro. Bruttomarginalen var dock lövtunn redan vid noteringen och har inte förbättrats i någon större utsträckning sedan dess.
Att den starka omsättningens epicentrum var verksamheten på den Iberiska halvön framgår tydligt när man tittar på bolagets årsredovisningar. De första åren som börsbolag var det bara Gibraltarkontoret som bidrog med kundintäkter. Först i den senaste årsredovisningen, för räkenskapsåret 2022/23, noteras nämnvärda intäkter från Sverige.
Anledningen till att Quickbit etablerade sig i Gibraltar berodde, enligt bolaget tidigare årsredovisningar, på att Gibraltar var först ut i Europa med ett tydligt regelverk runt kryptovaluta.
Ett regelverk som det ska visa sig att Quickbit inte själva följt.
Quickbit
Verksamhet: Gör det möjligt för e-handlare att ta betalt i kryptovaluta genom att konsumenter kan växla traditionell valuta till krypto vid betalning. Tillhandahåller även en app och ett kort riktat till konsumenter.
Toppnotering: Quickbit noterades 2019 och kort efter noteringen var börsvärdet över en miljard kronor. Kursen toppade våren 2021 när börsvärdet uppgick till 1,6 miljarder kronor, enligt Holdings.
Dotterbolaget på Gibraltar: Köptes genom en kvittningsemission för knappt 10 Mkr av Celoxo Limited år 2018. Härifrån har det det operativa arbetet i koncernen till stor del skötts. Quickbit Limited hade mellan två till sex anställda de senaste två räkenskapsåren, av totalt cirka 50 anställda.
VD: Daniel Sonesson. | Styrelseordförande: Peter Liljeroos |
Antal ägare: 9 500 aktieägare. | Börsvärde: Cirka 150 Mkr. |
Antal anställda: 32 personer. | Handelsplats: NGM Nordic SME |
Källa: ägartjänsten Holdings, Quickbits senaste årsredovisning och Q1-rapport.
Tappat 94% av omsättningen
I den senaste kvartalsrapporten störtdök omsättningen för Q1 2023/24 med 94% och landade på 4,1 miljoner euro, jämfört med 68 miljoner euro samma period föregående år.
Att omsättningen skulle minska förra året kommunicerades av bolaget i april 2023. Skälen till detta beskrivs av bolaget med breda penseldrag. I bokslutskommunikén för 22/23 står det exempelvis att Quickbit behöver bygga om bolaget till en mer snabbrörlig tech-organisation, konkurrensen har ökat, och den minskade omsättningen beror även på “det allmänna omvärldsläget” och på faktorer som “ligger utanför Quickbits kontroll”.
Men den vanligaste förklaringen, som även återkommer i bolagets övriga kommunikation, är denna:
“En stor del av anledningen var för att man märkte att det var problem med den föregående transaktionsstrukturen. Mycket tydde på att intäkterna i den transaktionsstrukturen riskerade att falla och man upplevde att det inte fanns lösningar på att hantera det eller kunna förlänga den transaktionsstrukturen”, säger Quickbits VD Daniel Sonesson till Affärsvärlden.
Utöver VD för Quickbit är Sonesson även partiledare för Medborgerlig Samling (MED) sedan oktober 2023.
Gibraltiska myndigheter agerar
Vad som till en början inte meddelas aktieägarna är att kassakon i Gibraltar, Quickbit Limited, har fått oväntat besök.
I februari 2023 genomför Gibraltars motsvarighet till Finansinspektionen, Gibraltar Financial Services Commission (GFSC), en kontroll på Quickbits kontor. Teamet som knackar på dörren är ansvariga för bekämpning av penningtvätt och mot finansiering av terrorism. Och de är inte nöjda med vad de ser.
Enligt ett uttalande från myndigheten överträder Quickbit flera avsnitt av den gibraltiska lagstiftningen som bland annat reglerar krypto, Proceeds of Crime Act 2015. Quickbit brister enligt myndigheten i sin kundkännedom (Customer Due Diligence, också kallad CDD), tillämpning av CDD och i försöken att förbättra kundkännedomen. Kritiken omfattar även bolagets sätt att hantera riskbedömningar av personer med politiska kopplingar.
DETTA HAR HÄNT
Februari 2023: GFSC genomför ett besök hos Quickbits gibraltiska dotterbolag och finner att de inte följer tillämplig lagstiftning.
15 mars 2023: Quickbit meddelar att omsättningen kommer bli lägre än förväntat. Utredningen i Gibraltar nämns inte och de skriver att nedgången i omsättning inte väntas bli bestående.
26 april 2023: Omsättningen för Q3 2022/23 dalar och landar på 59 miljoner euro, jämfört med 92 miljoner euro samma period föregående år.
20 juli 2023: Quickbit släpper sin bokslutskommuniké för det brutna räkenskapsåret 2022/23. Omsättningen för Q4 backar igen och kommer in på 20 miljoner euro, jämfört med 69 miljoner euro samma period föregående år. Detta är första gången bolaget kommenterar utredningen och dess påverkan på verksamheten:
“Quickbit har dock beslutat på egen hand att avveckla verksamheten i Gibraltar då den inte längre anses nödvändig för den framtida kommersiella organisation Quickbit behöver i och med nya produkter och lösningar”, heter det.
17 augusti 2023: GFSC utfärdar en så kallad “consumer alert” på gibraltarbolaget Quickbit Limited.
29 november 2023: Quickbits omsättning för det första kvartalet 2023/24 slår i botten och landar på 4 miljoner euro, jämfört med 68 miljoner euro samma period föregående år.
Januari 2024: GFSC beslutar om att återkalla gibraltarbolagets registrering.
Detta följs i augusti samma år upp med att myndigheten utfärdar en så kallad “consumer alert” på Quickbit Limited.
“I ljuset av vissa regulatoriska problem har Quickbit Limited ställts under restriktioner som förhindrar dem att ta på sig några nya affärstransaktioner eller kunder, tills vidare”, skriver Gibraltar Financial Services Commission i ett uttalande.
Gibraltarkontoret läggs ned
Utredningen nämns till en början inte i några av Quickbits pressmeddelanden. Bolaget meddelar sina aktieägare om utredningen först i juli 2023, i bokslutskommunikén för det brutna räkenskapsåret 2022/23 där det står att man beslutat om att avveckla verksamheten i Gibraltar:
“Verksamheten i Gibraltar anses […] inte längre nödvändig för den organisation som Quickbit behöver för framtida marknadsbearbetning. Vidare innebär detta också reducerad komplexitet och sänkta kostnader”, står det i VD-ordet.
När GFSC den 3 januari 2024 slutligen beslutar om att återkalla dotterbolagets registrering i Gibraltar är detta första gången som utredningen renderar ett pressmeddelande.
“Quickbit har inte bedrivit verksamhet i Gibraltar sedan ingången av 2023 och styrelsen för moderbolaget fattade under våren 2023 beslut om att lägga ned verksamheten och dotterbolaget i Gibraltar, då det inte finns någon operativ eller strategisk fördel med att agera i den jurisdiktionen. Av dessa anledningar påverkar inte GFSC:s beslut om återkallande av den lokala registreringen i Gibraltar Quickbits verksamhet”, heter det i pressmeddelandet.
Sonesson: Berodde inte på Gibraltar
Att omsättningen föll det senaste året menar bolaget själva alltså beror på “problem i den gamla transaktionsstrukturen”. Vad dessa problem rent konkret består i är det svårare att få svar på.
“Det var flera saker egentligen. Å ena sidan upplevde vi att kunder inte tyckte att de fick lika bra värde från den lösning som Quickbit försåg dem med. Sedan är det också så att regulatoriska krav förändras över tid och då blir det viktigt att ställa andra typer av krav på transaktionsstrukturer”, säger Daniel Sonesson.
Han uppger vidare att det “måste finnas viss information tillhanda så att bolaget kan agera seriöst och trovärdigt”, men att somliga partners inte ville förse Quickbit med den informationen, vilket gav upphov till intressekonflikter. Han går inte in på detaljer om vilka dessa partners var eller vad för slags information de inte fick ta del av.
“Vi såg dessutom att transaktionsvolymerna gick ju ner med råge hos några av de partners som vi hade. Det betyder inte att den totala marknaden gick ner lika mycket. Men de partners som använt oss tappade en del volym, och det drabbade givetvis bolaget väldigt hårt”, säger Sonesson.
Trots att lejonparten av intäkterna kom från Gibraltar menar bolaget att den minskade omsättningen inte handlar om utredningen i Gibraltar. Detta trots att tappet i omsättning verkar inträffa simultant med att utredningen inleds.
“Nej, inte alls. Jag skulle snarare säga att Gibraltarverksamheten var ett sätt för oss att affärsmässigt få bättre effekter och marginaler. Men det visade sig att det inte var så. Sedan är det klart, som ett resultat av det, i takt med att man såg att intäkterna de facto minskade, då blev man tvungen att titta på sätt att effektivisera verksamheten och minska kostnaderna. Och säkra att bolaget skulle komma väl ut på andra sidan. Så det var snarare ett led i att snabba på hastigheten i att se över Gibraltar”, säger Sonesson.
I ett mejl till Afv utvecklar han sitt svar:
“I takt med att utredningen i Gibraltar inleddes fick Quickbit inte ta in nya kunder under utredningens gång inom ramen för verksamheten i Gibraltar. Därmed fick Quickbit förlägga och flytta verksamheten dit samma brister som fanns i Gibraltar inte förelåg. Quickbit kunde fortsätta verksamheten men som sagts tidigare, så minskade volymerna rejält hos våra partners och därmed hade inte Gibraltar-situationen med själva intäktsminskningen i sig att göra.”
Enligt Sonesson var det en anställd på Quickbit med complianceansvar som varskodde GFSC om oegentligheterna i det Gibraltiska bolagets. Detta har dock varken kommunicerats av GFSC eller Quickbit tidigare. Varför Quickbits interna kontrollfunktion inte märkt att bolaget bröt mot så många regler tidigare framgår dock inte.
Affärsvärlden har varit i kontakt med GFSC som inte vill kommentera ärendet med Quickbit Limited vidare.
Läs även:
Ogiltiga certifikat och saknade licenser hos Quickbit-partner
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.