QuickBit
Quickbits fiaskoförvärv från 3 månader gammalt bolag – VD: ”Katastrof”
Afv har tidigare granskat hur Quickbit ingick samarbetsavtal med det brittiska techbolaget Paysecure, som marknadsfört sig med ett ogiltigt säkerhetscertifikat och en licens de inte haft. Paysecure grundades två månader innan avtalet ingicks.
Detta var inte första gången Quickbit ingick en affärsrelation med ett helt nystartat bolag.
I augusti 2022 köpte Quickbit två produktplattformar av det brittiskt bolaget Parman Enterprises för 4,5 miljoner euro, motsvarande cirka 50 Mkr. Dåvarande VD för Quickbit, Hammad Abuiseifan, menade att köpet gav kryptobolaget tillgång till två plattformar “i framkant”. Den investerade summan motsvarade cirka 15% av börsvärdet vid tidpunkten. I årsredovisningen för 2022/2023 rapporterade Quickbit en rörelseförlust för helåret på -12,7 miljoner euro.
I bolagets senaste kvartalsrapport skrivs köpet från Parman dock ned med 2,85 miljoner euro, motsvarande 31 Mkr. Och ingenstans i bolagets kommunikation nämns att säljaren Parman Enterprises grundades tre månader innan produktförvärven.
Quickbits VD: “Katastrof”
Det visade sig snart att plattformarna inte höll måttet och var “undermåliga med avseende på kvalitet och funktionalitet”, enligt bolaget. Den dåliga kvaliteten gjorde att Quickbit skrev ett förlikningsavtal med Parman Enterprises, som kringskar säljaren möjlighet att få en tilläggsköpeskilling om 1 miljon euro.
“Det har varit jättesvårt att implementera dem [plattformarna, reds. anm.]. Det har varit jättesvårt att hosta dem. Och vi har varit i diskussioner och rent av tjafs med säljaren under lång tid under våren”, säger Daniel Sonesson, som klev på som VD i februari 2023.
Enligt honom var förvärven från Parman en stor anledning till att han fick VD-jobbet.
“Det jag fått förklarat för mig är att målet var att öka intäkterna i den gamla transaktionsstrukturen under ett år eller så med de produkterna och att de därmed hade stort stort värde”, säger Sonesson.
I den senaste kvartalsrapporten skriver Quickbit ner värdet på en av plattformarna, vilket innebär att tillgångar på 31 Mkr gått upp i rök. Nedskrivningen bidrog till bolagets negativa rörelseresultatet under Q2 2023/24.
I intervjuer med Afv har Sonesson flera gånger lyft att det finns gedigna granskningsprocesser på plats i Quickbit. Trots det tror han inte att ledningen kände till att Parman Enterprises grundats tre månader innan förvärven genomfördes.
”Nej, det har jag väldigt svårt att se att någon visste. Men jag har väldigt svårt att svara på den frågan för det skedde innan min tid. Genomgående hade man stora förhoppningar om att produkterna skulle leverera. Men ja, det blev katastrof helt enkelt”, säger Sonesson.
Att det varit rörigt på ledningsnivå inom Quickbit är tydligt när man tittar på omsättningen av ledning och styrelse sedan noteringen 2019. Det har suttit fem olika personer på VD-posten, då inräknat en tillförordnad VD. Fyra personer har varit CFO eller ”head of finance”. Det har avverkats lika många styrelseordföranden och åtskilliga ledamöter under resan.
Vilka står bakom Parman?
Bolaget ser inte mindre komplicerat ut på ägarsidan.
Kort efter noteringen år 2019 kunde Affärsvärlden avslöja att det fanns kopplingar mellan Quickbit och personer som varit åtalade i en ekobrottshärva som briserade under 2000-talet. Merparten friades, men i nära anslutning till Quickbit fanns ett intrikat nätverk av personer med förgreningar i svenska och utländska bolag.
När Afv går igenom materialet om Parman Enterprises framgår att bolaget står skrivet på samma adress som ett bolag tillhörande en av huvudmännen i nämnda ekobrottshärva på 2000-talet, och som var en del av det nätverk Afv beskrev 2019. Det finns även gemensamma kopplingar till en bostadsadress i USA.
Utifrån ser det ut som att Quickbit givit bort 50 miljoner kronor till personer i det här nätverket för någonting som verkar sakna värde?
“Ja, jag förstår helt det. Det här är inte första gången jag har fått den kommentaren till mig. Jag vet inte exakt vad det var som skedde där. Och jag vet inte exakt varför man tog beslutet”, säger Daniel Sonesson.
Uppdatering: I en tidigare version av artikeln angavs fel VD vid tidpunkten för förvärvet. Artikeln har uppdaterats.
Läs mer:
Quickbits kassako i Gibraltar bröt mot lagen
Ogiltiga certifikat och saknade licenser hos Quickbit-partner
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.