Qualcomm kan få betala vite på 6,8 miljarder

Kinesiska myndigheter närmar sig ett avslut på utredningen kring huruvida amerikanska Qualcomm missbrukar sin marknadsposition och sysslar med felaktig prissättning. Ett vite på 1 miljard dollar, cirka 6,8 miljarder kronor, kan eventuellt bli utfallet.

Det skriver Financial Times med hänvisning till en statlig kinesisk tidning.

En expert inom industrin har uppgett att i princip alla nya 4G-telefoner i high end-segmentet i Kina innehåller chip från Qualcomm. Qualcomm tar ut royalties motsvarande 3-4 procent av telefonpriserna vilket är relativt högre än andra aktörer i branschen.

En industrikälla hävdar dock att Qualcomm inte aktivt försöker samla in royalties på vissa telefoner, vilket kan ses som ett försök till att mildra de kinesiska sanktionerna. Enligt industrikällan kommer förlikningen mellan parterna bero på huruvida Qualcomm samlar in royalties från leverantörer av den 4G-standard som används av statliga monopolet China Mobile.

Det spekuleras också i andra ageranden från bolaget skett i syfte att få ett mildare straff. Qualcomms vd ska ha rest till Peking nyligen för öppnandet av en “strategisk riskkapitalfond” ämnad för att investera i nya aktörer inom teknik. Kinesiska chip-tillverkaren SMIC har också tillkännagett ett samarbete med Qualcomm, vilket kan vara ett försök skapa goodwill.

Qualcomm själva uttalade sig i onsdags om hur utredningen försvårat bolagets arbete med att få in licensavgifter från sina leverantörer och sa att de skulle kunna komma att gå miste om licensavgifter för upp till 260 miljoner telefoner i Kina under året. På torsdagen ville Qualcomm inte kommentera ärendet ytterligare.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase