Q-Meds öppning i USA

Det snabbväxande bioteknikföretaget Q-Med har fått ett positivt myndighetsbeslut i USA. Det kan öppna denna stora marknad för en rad produkter.

I tider när vinstvarningar och svaga delårsrapporter dominerar är det skönt att som omväxling vila ögonen på en stark rapport. Bioteknikföretaget Q-Med presenterade en sådan i förra veckan. Normalt är tredje kvartalet bolagets svagaste, ändå ökade försäljningen under detta kvartal med nästan 70 procent.

Q-Med är något så ovanligt som ett höglönsamt, snabbväxande och forskningsintensivt företag. Trots att kostnaderna för forskning- och utveckling ökade med 178 procent under årets första nio månader, till 26 procent av omsättningen, så steg vinsten med 167 procent till 26 miljoner kronor.

USA-beslut

Den intressantaste händelsen för bolaget i förra veckan var dock inte den oväntat starka delårsrapporten utan måndagens besked att den amerikanska kontrollmyndigheten FDA:s rådgivande organ beslutat att rekommendera godkännande av produkten Deflux för att behandla missbildning i urinblåsan hos barn. FDA brukar följa sitt rådgivande organ.

Deflux för det här användningsområdet är ingen stor affär. Världsmarknaden är bara cirka 100 miljoner kronor. Viktigare är att ett godkännande kan öppna jättemarknaden USA för Q-Meds övriga produkter, som baseras på samma teknik. Dessa produkter har betydligt större potential.

Ingen försäljning

Q-Med har idag ingen försäljning i USA. Deflux är den första produkt som Q-Med söker godkännande för i USA. Om allt går vägen finns Delfux för att behandla barn på USA-marknaden i mitten av 2001. År 2002 kan huvudprodukten Restylane, som används för utfyllnad av ansiktsrynkor och läppar, finnas i USA. Ungefär samtidigt väntas lanseringen av Durolane, för behandling av knäledsvärk, världens vanligaste ledsjukdom. År 2003 kan det vara dags för Deflux mot ansträngningsinkontinens hos kvinnor. Denna sjukdom, som är svårhandlad, drabbar fem procent av alla kvinnor över 35 år.

Q-Med utvecklar medicinska implantat, baserat på en teknik att framställa det kroppsegna ämnet hyaluronsyra. I dag lever bolaget huvudsakligen på Restylane, som säljs i nästan 50 länder (alla stora marknader utom USA, Japan och Kina). Den stora potentialen finns dock sannolikt inte inom estetiken utan på det medicinska området, på kort sikt främst ortopedi och gynekologi.

Bot mot diabetes

På lång sikt kan Q-Med få fram ett revolutionerande medel att med hjälp av cellterapi bota diabetes. Mannen bakom Q-Med, forskaren Bengt Ågerup, har nu koncentrerat sitt arbete kring en teknik att med hjälp av hyaluronsyra ge skydd och utvecklingsmiljö för stamceller så att de ska kunna producera insulin. Framgångsrika försök har gjorts på möss och nu bedrivs arbete på hundar. År 2002 är året då studierna väntas börja på människor. Lyckas forskningen väntar en jättemarknad.

Q-Med är ett av börsens högst värderade företag, med ett p/e-tal på omkring 160 om vi antar att bolaget i år tjänar omkring 30 miljoner kronor efter skatt. Det ska sättas i förhållande till vinsttillväxten. De senaste fem åren har vinsten ökat med cirka 100 procent per år.

Om vi antar en något lägre vinsttillväxt de kommande åren, säg 70-80 procent per år får vi ett så kallat PEG-tal (price earning growth) på omkring två. Det är i det undre intervallet av hur de stora läkemedelsbolagen värderas. Så mätt på detta sätt är inte Q-Med högre värderat än Astra-Zeneca.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase