Q-med: ”Vi ska öka volymerna femfaldigt”
För snart ett år sedan tog Nestlé över som 100-procentig ägare i Galderma, det schweiziska bolag som 2011 köpte svenska skönhetsföretaget Q-med.
Farhågor om att produktion eller forskning skulle flytta utomlands har kommit på skam. Tvärtom har schweizarna flyttat produktion av Emervel, ett kompletterande preparat till Q-meds paradprodukt antirynksprutan Restylane, till Uppsala och nyanställt inom både marknadsföring, forskning och utveckling.
Vd och platschef i Sverige sedan i september är Madelene Kärvin, som tycker att uppköpet varit positivt. Totalt har antalet anställda ökat till 450 personer under de fyra åren efter uppköpet.
– Vi är 100 fler anställda och i och med att vi blev helägda av Nestlé har vi fått tillgång till den amerikanska marknaden på ett sätt som vi inte hade tidigare.
På den amerikanska marknaden ligger ungefär hälften av tillväxten i världen inom estetiska och korrigerande behandlingar och det nya ägarskapet har också haft en påtaglig effekt på Uppsalafabriken.
– Det vi producerar här i Uppsala förser ju hela världen, 80 länder, med våra produkter, och det vi ser hända i framtiden är att vi inom de närmaste åtta till tio åren kommer att femfaldiga vår produktionsvolym vid den här siten.
Det låter som expansiva planer?
– Alla mål är ju stretchmål men om vi ser på våra möjligheter i USA så tror jag att det är fullt möjligt, säger Madelene Kärvin.
Hon ser inga påtagliga nackdelar med att ha lämnat börsen. I Uppsala är bolaget en av de största privata arbetsgivarna och är välkänt bland potentiella arbetssökande.
– Det är mycket mer synlighet i ett börsföretag och ökad tillgång till kapital, såklart. Men det finns vissa nackdelar med att vara börsnoterad. Som nu när vi expanderar så kraftigt hade det kunnat kräva rapportering. Över huvudtaget ligger det stor vikt vid rapportering och när man jobbar i en sådan organisation är det en enorm press på finans och informationsavdelningarna, säger hon.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.