PYROSEQUENCING/PERSONAL CHEMISTRY: I dyraste laget
De båda Uppsalaföretagen Pyrosequencing och Personal Chemistry (f.d. Labwell) säljer sig dyrt när de nu i dagarna tar steget till börsen.
I Pyrosequencing gör grundarna en kombinerad nyemission och utförsäljning. Allmänheten erbjuds att köpa aktier för 85-105 kronor per aktie, enligt ett anbudsförfarande. Det ger ett börsvärde på 2,9-3,7 miljarder kronor. Det är i nivå med Biacore som sysslar med snarlik verksamhet, alltså metoder för att automatisera och underlätta processen att utveckla nya läkemedel. Men Biacore har hållit på i 15 år och satsat omkring 1 miljard kronor på forskning och utveckling. Pyrosequencing har varit verksamt i drygt tre år och satsat ungefär tiondelen så mycket.
Det utförsäljningspris som valts motsvarar ett börsvärde per anställd på 8-9 miljoner dollar, vilket är klart över vad de flesta konkurrerande bioteknikföretag i USA värderas till. Två av de större och etablerade företagen (Qiagen och Affymetrix) handlas på dessa nivåer. Men de flesta ligger klart lägre. Snittet bland biotekniskt inriktade instrumentföretag i USA är 5-6 miljoner dollar. Biacore, som inte är någon direkt konkurrent, har ett börsvärde motsvarande 2 miljoner dollar per anställd.
Pyrosequencing säljer system för tillämpad genetisk analys, alltså studier av genetiska variationer mellan individer och hur det till exempel påverkar hälsan. Människan uppskattas ha mellan 34.000 och 120.000 gener (ingen vet exakt) och de består av en sekvens av den långa tvinnade DNA-molekylen som ligger tätt ihopvikt i våra kromosomer i cellkärnan.
Eftermarknad
Det finns beprövade teknologier för DNA-sekvensering, bland annat elektrofores, masspektrometri och hybridisering. Pyrosequencing har tagit fram ett instrument (PSQ96) med tillhörande reagens som uppges vara effektivare, snabbare och mer tillförlitligt. Tanken är att när instrumenten är på plats så ska de ge ett löpande intäktsflöde från försäljningen av reagenser.
Den kommersiella försäljningen har precis kommit igång. Under överskådlig tid kommer bolaget att visa stora underskott eftersom uppbyggnad av marknadsorganisation och produktion samt fortsatt forskning drar stora resurser. Kapitaltillskottet från emissionen (900 miljoner kronor om vi utgår från medianvärdet i prisintervallet) räcker “åtminstone de kommande tolv månaderna” enligt prospektet. Det lär alltså bli fler nyemissioner.
Också det andra börsaktuella teknikföretaget, Personal Chemistry, säljs ut dyrt. I en ny-emission säljs högst 4,3 miljoner aktier till priset 75-105 kronor, vilket betyder ett börsvärde på 0,9-1,3 miljarder kronor (15-21 miljoner kronor per an-ställd).
Bolaget tillverkar en mikrovågskokare för läkemedelsbolag. Med koncentrerade mikrovågor påskyndas produktion av nya substanser som kan användas till läkemedel. Några prototyper av maskinen har sålts och rapporteras fungera över förväntan. Reaktionstiderna i provrören blir mellan tio och tusen gånger kortare. Med maskinen hoppas bolaget kunna förkorta en av faserna, utvecklingen av nya substanser, i framtagningen av nya läkemedel. Att utveckla läkemedel tar 10-15 år, en process som i bästa fall kan kortas med flera år med hjälp av mikrovågor. Enligt ett räkneexempel från företaget kan kostnaden för maskinen räknas hem på fem veckor.
En positiv biverkan har redan utkristalliserats: forskare på läkemedelsbolag blir mer nyfikna och tänker i nya banor. Reaktioner som tidigare setts som “omöjliga” eftersom de tagit för lång tid kan nu bli möjliga. Apparaten har sitt ursprung i forskning på Karolinska sjukhuset i Stockholm på 1980-talet och kan sägas vara en snilleprodukt som troligen har framtiden för sig.
Problemet med maskinen är inte att den skulle brista i kvalitet utan att marknaden inte är särskilt stor, i första hand cirka fyra miljarder kronor men på några års sikt kanske fyra gånger så stor. Den primära målgruppen, läkemedelsbolagen, behöver inte mer än en begränsad mängd mikrovågskokare, som mest kanske 50 per bolag.
Kringutrustning
I första hand inriktas marknadsföringen nu mot de 50 största läkemedelsbolagen. Enligt VD Hans Johansson kan bolaget nå nollresultat om tre år med en försäljning på “i storleksordningen” 100 apparater till priset 2-2,5 miljoner kronor per styck. Därtill kommer försäljning av kringutrustning och kemikalier. Utförsäljningspriset på aktien hamnar därmed i storleksordningen tre gånger försäljningen om tre år. I höst levereras de första Umeå-producerade serietillverkade maskinerna.
Teckning för Pyrosequenc-ing sker hos Alfred Berg till och med 19 juni.
Teckning för Personal Chemistry sker hos Aros eller Nordbanken till och med 16 juni.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.