PROSOLVIA: Äkta riskkapitalsatsning
O-listan får ännu ett dataföretag med stora tillväxtambitionerden 18 juni, då Göteborgsföretaget Prosolvia gör sin entré.Noteringen föregås av en kombinerad nyemission (1,5 miljoneraktier) och utförsäljning (1,65 miljoner aktier) som hanteras avCarnegie.Priset kommer att hamna i intervallet 100-120 kronorper aktie genom anbud från institutionella köpare. Nyemissionentillför Prosolvia 150-180 miljoner kronor beroende på slutligprisnivå, vilket motsvarar en värdering av hela bolaget på 1,1-1,miljarder kronor. Teckning pågår till och med den 9:e juni.
Prosolvia grundades 1988 av två chalmerister: Dan Lejerskär (idag vice VD i företaget) och Morgan Herou (VD i företaget). Denröda tråden i verksamheten har hela tiden varit numerisksimulering. Till en början handlade det mest om konsulttjänster,men 1992 började bolaget även utveckla egen programvara somlanserades 1994. Sedan dess har bolaget fortsatt att växa isnabb takt. I dag inrymmer det huvudsakligen tre affärsområden:Prosolvia Clarus, som säljer programvara för produktutveckling,simulatorer med mera. De viktigaste produkterna, Clarus Oxygenoch Clarus Eon, lanserades i april 1997, respektive november1996. Inom affärsområdet finns också elva stycken CompetenceCenters runt om i världen, det vill säga utbildnings- ochutvecklingsenheter som arbetar nära såväl industrin somuniversitetsvärlden.
Prosolvia Research and Technology, PRT, är en konsultverksamhetinom simuleringsorienterad produktutveckling. Största kund ärfordonsindustrin, som svarar för mer än hälften av omsättningen.Prosolvia Systems gör program för tillverkningssimulering. Detsom skall bli den viktigaste produkten, PS Engine, är underutveckling. Produktfamiljen är avsedd för utformning, underhålloch drift av automatiserade tillverkningsprocesser.
Teckna eller inte?
Prosolvia omsatte under 1996 214 miljoner kronor med en vinstefter finansnetto på knappt 32 miljoner kronor. Ledningens målär högt satt: försäljningen skall växa med 50 procent årligenmed en rörelsemarginal på 20 procent.
Programvaruutveckling är en bransch med få lägen mellan succéoch flopp. Lyckas utvecklaren ligger hela världen öppen. Om enkonkurrent kommer med en bättre produkt kan många årsutvecklingsarbete vara bortkastat. Utvecklingskostnaderna ärrelativt höga: i Prosolvias fall ligger de på en femtedel avomsättningen och de kostnadsförs de år de uppstår. Kortsiktigtskulle ett sådant här företag alltså kunna visa lysandemarginaler genom att dra ner på utvecklingskostnaderna. Det prissom företagsledningen och dess corporate finance-rådgivare harenats om är högt. För att kunna räkna hem kursen med en vanligkassaflödeskalkyl, krävs just att försäljningen ökar i enlighetmed målen under de kommande fem åren och att marginalerna i vartfall inte försämras från dagens nivå på 13-14 procent. Somrörelsen går och står i dag, motiverar den en femtedel avteckningskursen.
Flera andra programvaruföretag söker sig just nu till någon avlistorna med liknande värderingar. Det är den här typen avaktier som ordet riskkapital uppfanns för att beskriva. Därmedinte sagt att det är något fel på företaget, men den som tecknarbör ha råd att förlora insatsen om det går åt pipan.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.