Ränta
Prognoschefen: Nu ökar sannolikheten för räntesänkning
"Till sommaren eller efter sommaren", säger han.

Inflationen kom in lägre än väntat för mars månad, enligt SCB:s preliminära siffra, som brukar vara snarlikt den slutgiltiga. KPIF sjönk från 2,9% i februari till 2,3% i mars. Inflationen kom därmed ner mer än storbankernas prognoser, men i linje med Riksbankens.
“På rak arm har det inte någon stor effekt på penningpolitiken och Riksbanken som vi berömmer. Men det är klart att det är en lättnad att komma in lite närmare en prognos”, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.
En glädjande nyhet var att matpriserna bromsade in under mars efter att ha ökat under januari och februari, enligt Matpriskollen.
Tullar dämpa tillväxten
Den nya inflationssiffran är knappast veckans snackis. Trumps tullkrig skapar stor osäkerhet, givetvis för USA, men även för svensk ekonomi. Frågan är hur tullarna kan komma att påverka inflationen och räntan på hemmaplan.
“Jag bedömer ändå att det netto är räntan ner i Sverige. Sannolikt kommer det att dämpa tillväxten. Lite lägre export. Och inte ha någon effekt på inflationen.”
Snarare kommer inflationen i USA att påverkas.
“Men att det skulle få effekt i Sverige, det är svårt att se. Det handlar ju väldigt mycket om vilka mottullar EU kommer att införa. Det vet vi ju inte ännu”, säger Andreas Wallström.
Signalerna hittills från EU är att man helst vill undvika för mycket motåtgärder.
Kan bli räntesänkning i år
I och med tullbeskedet har Swedbank skruvat ner tillväxtprognosen för svensk ekonomi både i år och nästa år, från tillväxt på 2% till 1,5%.
Ni tror fortfarande inte att det blir en sänkning i år från Riksbanken?
“Nej, men jag tycker sannolikheten för det har ökat med veckans besked. Och också om man tar in den här kronförstärkningen. Inte i närtid, men till sommaren eller efter sommaren.”
Tror du Trump kommer att få dra tillbaka tullarna?
“Jag tror nog att han verkligen är övertygad om de här tullarnas förträfflighet. Och att han ser det här som en viktig finansiering för amerikanska statsfinanser. Jag tror egentligen inte att det här kommer att ändras särskilt mycket”, säger Wallström och tillägger att han inte tror att förhandlingsutrymmet för EU är stort.
FED i en rävsax
Federal Reserve har en klart knivigare situation än Riksbanken.
“I USA kommer man tydligt ha priser och inflation som stiger i närtid. Å andra sidan så kommer det tynga den ekonomiska utvecklingen. Om hushållen får det sämre kommer de säkert konsumera mindre.”
Wallström menar att man får se tullarna som en stor finanspolitisk åtstramning som drabbar de amerikanska hushållen. I och med det tror han att FED kan se igenom hög inflation för tillfället, men samtidigt tror han att det kan bära emot för centralbanken att sänka räntan.
Läs mer:
Alla fördelarna med Trumps tullar
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.