Stockholmsbörsen
Profilerna: Inflationsmonstret har muskler – så går det för börsen i år
Inflationen
Affärsvärlden frågar: Hur blir inflationen under 2023?
Jan Olsson, Nordenchef på Deutsche Bank: “Inflationen kommer att ligga på höga nivåer under första halvåret 2023 och kommer sedan att sjunka. Den kommer att ligga mellan 7 och 9% under första halvåret.”
Kristin Gejrot, analysansvarig på Coeli: “Om stigande inflation och räntehöjningar har varit stora temat för 2022 är vår hussyn att fallande inflation kommer vara en av de viktigaste händelseutvecklingarna under 2023. Vårt huvudscenario är att amerikanska inflationen kommer att falla tillbaka snabbare än vad många tror, Sverige kommer troligen följa samma mönster. Exakt när och hur det sker finns fortfarande en stor osäkerhetsfaktor kring, särskilt då det kvarstår många frågetecken kring energikrisen som är huvudkälla till osäkerheten – förmodligen händer det längre fram under 2023.”
Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB: “Vi rör oss i en orolig och okänd inflationsterräng men lågkonjunktur, fallande råvarupriser och sänkta varupriser innebär att inflationen kan falla rejält. I slutet av 2023 ligger den på under 2%. Krig och energi- och klimatkriser grumlar dock kristallkulan. Varningsklockor ringer nu också för att tecken på ändrade företags- och hushållsbeteenden som kan göra inflationen mer uthållig och svårbemästrad.”
Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser: “Den viktigaste inflationen för marknaderna är den amerikanska och vår prognos är att den kommer ned under 3% i mitten av 2023. Detta är en prognons som ligger långt under FED:s och vi ser också en fortsatt snabbare utveckling (mao snabbare fall i KPI) än marknadens konsensus. Detta innebär att vi kommer in i ett nytt paradigm, låg tillväxt och normal inflation vilket historiskt lett till stigande aktiekurser. Det är vår prognos för 2023. Inflationen i andra ledande länder, till exempel Kina, Brasilien har naturligtvis också redan vänt. Sist i tågordningen är Europa. Europa har också en hel del inflation som, till skillnad från till exempel USA, är utbudsdriven, med andra ord inte driven av kraftig efterfrågan. Det ger att inflationen kommer dröja kvar lite längre i Europa men den kommer också trenda nedåt. De viktigaste åtgärderna som Europa kan vidta är att liksom andra regioner införa fiskala medel och politik som ger pristak. Vi ser positivt på den senaste utvecklingen även om det tagit tid och ger att Europa ligger sist.”
Håkan Regnér, chefsekonom på SACO: “En del faktorer som har satt tryck uppåt på inflationen under 2022 kommer avta i betydelse under 2023. Men läget på utbudssidan är svårutsägbart. Risken finns att KPI landar på +7 % på årsbasis.”
Räntan
Affärsvärlden frågar: Vad händer med räntan under 2023?
Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB: “Inflationsmonstret har fortfarande starka muskler och Riksbanken behöver höja styrräntan ytterligare i början av 2023 med 0,50 procentenheter till 3,0%. Nye riksbankschefen Erik Thedéen behöver både skicklighet och tur – och hjälp från omvärlden – för att få ned inflationen. Mot slutet av året öppnas dörren för att Riksbanken sänker styrräntan under 2024.”
Laura Hartmann, chefsekonom på LO: “Jag har två svar – vad jag tror och vad jag tycker. Min prognos är ett par räntehöjningar till under våren, möjligen efterföljd av en sänkning mot slutet av året. Säg att vi ligger på en styrränta på 2,75 i slutet av 2023. Men om du frågar vad jag tycker så borde det vara nog med räntehöjningar. Eftersom inflationen drivs av utbudschocker snarare än en överhettad ekonomi så är det tveksamt hur mycket räntan biter på inflationen. Däremot får höjningarna stora realekonomiska konsekvenser med minskad tillväxt och ökad arbetslöshet. De svenska hushållen är högt belånade och lånen är i hög grad rörliga, vilket gör oss betydligt mer känsliga för räntehöjningar. En höjning med på 2,5% idag motsvarar kanske 6-8% på 1990-talet.”
Marcus Svedberg, chefsekonom på Folksam: “Räntan förväntas nå toppen ungefär samtidigt som inflationen under första kvartalet. Det finns en risk att Riksbanken höjer något för mycket och sedan tvingas sänka något under året, men vi tror att räntan kommer att plana ut på en högre nivå än innan krisen.”
Stockholmsbörsen
Affärsvärlden frågar: Hur kommer Stockholmsbörsen utvecklas under det kommande året?
Kristin Gejrot, analysansvarig på Coeli: “Mitt fokus är framför allt onoterade bolag – med betoning på private equity, fastigheter och tillväxtbolag – men det är tydligt att börsen just nu drivs mycket av inflationsförväntningar och ränteutvecklingen. En viktig fråga för 2023 är om det blir en ”hård” eller ”mjuk” landning vad gäller konjunkturen och den ekonomiska utvecklingen – framför allt i USA som tenderar att leda världens börser. Får vi kombinationen av en mjukare landning tillsammans med fallande inflation och räntor, med brasklappen att vi inte får några större nya kriser, tror vi att börsen kommer utvecklas positivt under 2023.”
Staffan Hansén, VD på Tredje AP-fonden: “Aktiemarknaden slits mellan inflationshopp och recessionsoro, vilket kan skapa stora marknadsrörelser och leda till en svängig resa under året. I slutändan tror jag inflationshoppet kommer att vinna, som konsekvens av att recessionsoron får centralbankerna att backa vilket gynnar långa räntor. Min gissning är att Stockholmsbörsen stänger 2023 på ett mindre plus.”
Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB: “Stockholmsbörsen styrs i första hand av omvärldsfaktorer. Krig, inflation och räntehöjningar pressar bolagens orderböcker och lönsamhet under 2023. Rimliga värderingar och försiktig positionering bland investerare – i takt med att bilden klarnar av en ganska normal global lågkonjunktur och att inflationen går ned – ger aktiemarknaden välkommet stöd. Avkastningen, inklusive utdelningar, väntas landa på runt 10 procent för 2023.”
Kristin Magnusson Bernard, VD på Första AP-Fonden: “Om ett år står Stockholmsbörsen högre än idag, men vi har inte sett botten ännu.”
Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser: “10% upp, lite mer än världsindexet som vi ser kommer stiga med 8%, det ger att om ett år kommer OMXS30 står i 2260. Bakgrunden ligger i konjunkturen, Stockholmsbörsen är ju lite klumpigt uttryckt mer beroende av USA:s kongress än av Rosenbad, och under 2023 så gynnas vi av det då USA kommer in i det starkaste året i presidentcykeln och givet bolagen på Stockholmsbörsen som på både kund- och leverantörssidan är mer beroende av utlandet än av inhemska villkor så kommer vi drivas med, till detta kommer en svag krona under 2022 som ger sitt stöd till börsflöden, bolag och så vidare. Till detta kan vi också addera att rent ekonometriskt drivs OMX av ledande indikatorer som förutser en konjunkturbotten i slutet av sommaren och givet historiska ledtider gör nu börsen sitt och börjar handla på det efter att ha, under 2022, handlat på nedgången i svenskt makro som kommer bli allvarligare under början av 2022.”
Laura Hartman, chefsekonom på LO: “Vi försöker följa den realekonomiska utvecklingen för att förstå hur arbetsmarknaden ser ut för våra medlemmar. För att kunna säga något om vad detta innebär för börsen krävs att jag har en bild av vilken information marknaden redan prisat in – och det har jag ingen aning om. Börsutvecklingen har ju som känt ett ganska lågt värde som indikator för den realekonomiska utvecklingen så vi lägger därför inte särskilt mycket tid på att följa utvecklingen.”
Günther Mårder, VD på Företagarna: “Få faktorer talar för en kraftig börsuppgång under de inledande månaderna. Däremot kommer sentimentet sannolikt att ändras när penningpolitiken lättas. Min bedömning är därför att det kan bli en stark avslutning på börsåret 2023 vilket kommer att återspegla en realekonomisk vändning som kommer 12-18 månader senare. Om ett år tror jag att OMXS30-index står i 2243. Vägen dit har varit brokig. Inledande nedgångar som gör att börsen är på rött efter första kvartalet, kanske tom även fram till halvårsskiftet följt av en stark avslutning under andra halvåret.”
Eirik Winter, Nordenchef på BNP Paribas: “OMX är ner cirka 16% i skrivande stund. Jag tror det kommer att ske en återhämtning eftersom sjunkande marknadsräntor är bra för den tech-tunga nordiska börsen. Om ett år står OMXS30 i 2350”
Jan Olsson, Nordenchef på Deutsche Bank: “Stockholmsbörsen kommer att utveckla sig rätt starkt under 2023. OMXS30 kommer att gå upp ungefär 10%. Positiva signaler kommer från öppningen av Kina och Asien som helhet, USA kommer att utveckla sig positivt och vi kommer att se mindre geopolitiska spänningar. Sedan kommer branscher som läkemedel och energi visa positiva tendenser. Jag ser också att Norden och Sverige kommer att klara sig rätt bra jämfört med andra regioner.”
Bostadsmarknaden
Affärsvärlden frågar: Vad händer med de svenska bostadspriserna under 2023?
Kristin Magnusson Bernard, VD på Första AP-fonden: “Värderingar på både bostäder och kommersiella fastigheter sjunker under 2023, men inte i en utsträckning som hotar makroekonomisk och finansiell stabilitet.”
Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser: “Vi ser fortsatt fall in i 2022, men vår analys som såg prisfallet som vi nu har haft redan i slutet av 2021, gör samma modiga prognoser nu, vi kommer se botten under andra kvartalet och sedan en modest återhämtning, vilket ger att prisfallet om 1 år kommer ligga på dryga -3%.”
Håkan Regner, chefsekonom på SACO: “I perspektiv av det nya kostnadsläget och den ekonomiska osäkerheten är det svårt att tro annat än att prisfallet kommer fortsätta en bit in i 2023. Ytterligare 10% är inte omöjligt.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.