Investerare flockas till USA – varningen: ”Alla bubblors urmoder”

USA har utklassat övriga världen i börsavkastning de senaste 15 åren och flera storbanker är övertygade om att trenden kommer fortsätta. Men vissa experter varnar för att tilltron på "amerikansk exceptionalism" börjar likna en mani, och att en bubbla byggs upp när allt kapital flödar till supermakten.
Investerare flockas till USA – varningen: ”Alla bubblors urmoder” - APTOPIX Financial Markets Wall Street
Börsgolvet på New York Stock Exchange. Foto: TT

Idén om USA som en överlägsen nation, ämnad att leda världen, verkar passé för de flesta bedömare inom såväl politiska som militära kretsar. Men inom investeringsvärlden är begreppet ”amerikansk exceptionalism” hetare än någonsin. Det skriver Ruchir Sharma, grundare av kapitalförvaltaren Rockefeller International, i en krönika för Financial Times.

Sharma har tidigare utsetts till en av världens 50 mest inflytelserika personer av Bloomberg Markets. Han liknar dagens marknadsläge vid en mani, där investerare tycks vara överens om att USA är det enda landet värt att placera pengar i. Amerika “är överägt, övervärderat och överhajpat i en grad som aldrig tidigare skådats”, skriver han och tillägger att USA-favoriseringen utgör “alla bubblors urmoder”.

Rockefeller-toppen pekar bland annat på att USA står för 27% av världens BNP – men hela 70% av ledande globala börsindex. Den senare siffran kan jämföras med 30% på 1980-talet.

Mycket AI – ingen reglering

Norska oljefondens vd Nicolai Tangen skapade rubriker tidigare i år när han i en intervju med FT förklarade varför han föredrar att investera i USA. Tangen menade att amerikaner helt enkelt jobbar hårdare, är mer riskvilliga och mer innovativa än européer. Han lyfte också fram en annan förklaring till varför utsikterna ser ljusare ut på andra sidan Atlanten:

“I USA har man mycket AI och ingen reglering, i Europa har man ingen AI och mycket reglering.”

Samma tankesätt ekar i många av de marknadskommentarer som har släppts inför 2025, där storbanker och kapitalförvaltare överviktar USA i bred samsyn.

Blackrock skriver att amerikanska bolag är bäst positionerade för att dra nytta av “AI-megakraften”. Fondjätten ser dessutom potential för att de skattesänkningar och avregleringar som Donald Trump har utlovat kan skapa tillväxt och en börsfest.

När det gäller Europa motiverar Blackrock sin undervikt med att regionen pressas av strukturella utmaningar, låg tillväxt och politisk oro. Även i Kina ser fondbolaget betydande ekonomiska utmaningar.

Fler techbolag

Bank of America, JP Morgan, T.  Rowe Price, Danske Bank och UBS sällar sig också till skaran som spår att USA kommer fortsätta överträffa resten av världen det kommande året.

Sedan 2010 har det breda amerikanska börsindexet S&P 500 avkastat 590%, vilket är långt bättre än MSCI Europe som är upp 150%. De amerikanska börsbolagen har under samma period ökat sina vinster med 290%, mot bara 60% för bolagen i Europaindexet.

Enligt Danske Banks seniorstrateg Maria Landeborn kan det delvis förklaras av att USA har en högre andel techbolag, som rider på strukturella tillväxttrender som digitalisering och AI.

“Om du tittar på Europa så har du mer bank med väldigt låg tillväxt. Du har också industri- och råvarubolag med cykliska vinster som styrs av konjunkturen. Så det är helt olika drivkrafter för börserna”, säger hon till Afv.

USA:s börsutveckling jämfört med övriga världen

Källa: Blackrock

UBS strateger frågar sig om det finns något som kan stoppa den amerikanska exceptionalismen. Den största risken de ser är att hajpen går för långt, så att det bara skulle krävas små sprickor i fasaden för att framkalla stora marknadsreaktioner.

“Vi håller ögonen på Trumps faktiska finans- och handelspolitik samt eventuella ifrågasättanden av AI-temat”, skriver UBS.

Oattraktiva alternativ

Maria Landeborn anser att värderingarna i USA förvisso ser höga ut, men att de än så länge kan motiveras utifrån utsikterna och hur oattraktiva alternativen är.

“Tittar man på ekonomin och den vinsttillväxt som väntas bland bolagen de kommande åren talar det mesta för att USA fortsatt är intressantast. Men det är klart att det kommer en tidpunkt när USA antingen börjar bli för dyrt eller att riskerna där är för höga.”

Två potentiella hot mot börsfesten är om Donald Trumps finanspolitik eldar på inflationen eller om investerare börjar oroa sig för växande budgetunderskott. I båda fallen skulle det enligt Landeborn kunna leda till högre räntor som bromsar ekonomin och får amerikanska aktier på fall.

Mohamed El-Erian har tidigare varit VD för Pimco och arbetat för IMF. Foto: TT

Trenden pressar kronan

Allianz toppekonom Mohamed El-Erian är övertygad om att den amerikanska dominansen bara kommer att öka de närmaste åren, givet tillväxtutsikterna. Han säger till Bloomberg att ett “stort sugande ljud” lär höras när utländskt kapital strömmar in till USA i jakt på högre avkastning. Hittills i år har mer än 70% av inflödet på den globala marknaden för privata investeringar gått till USA.

Danske Banks chefsanalytiker Stefan Mellin ser trenden som problematisk för kronan. Han bedömer att strukturella kapitalflöden är en viktig förklaring till den svenska valutans kräftgång det senaste decenniet.

“Mycket av vårt pensionssparande och privata sparande går in i amerikanska aktier, då det är den ekonomi som ser bäst ut helt enkelt. Men när man köper tillgångar i utländsk valuta skapar det ett säljtryck i kronan.”

Maria Landeborn och Stefan Mellin. Foto: Danske Bank

Medvinden för amerikanska techaktier och de relativt höga obligationsräntor som erbjuds i USA gör att Mellin inte ser något som talar för en vändning i närtid.

“Jag tror på en fortsatt svag krona. Men om det till exempel skulle uppstå en AI-bubbla som spricker skulle det kunna bli ett omvänt valutaflöde. När alla springer åt samma håll finns alltid risken att det går för långt och att det kan komma korrektioner.”

Maria Landeborn tror att det kan uppstå kortare perioder då europeiska aktier går starkare än amerikanska, exempelvis om industrikonjunkturen ljusnar eller om det skulle bli fred i Ukraina.

“Men långsiktigt tycker jag att det finns mer som talar för USA. Om amerikanska bolag genererar 2% högre vinster per år över tid, så kommer det göra en väldigt stor skillnad på avkastningen i slutändan.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.