Proffsen pekar ut vinnaraktierna

De senaste månadernas kursrusning bland småaktierna har gjort det allt svårare att hitta morgondagens vinnare. Ekonomi24 har därför bett proffsen peka ut sina egna favoriter. Ett namn dyker upp gång på gång.

Rusningen till små och “tråkiga” aktier har gjort att de aktörer som även i goda tider söker sina placeringar i den kategorin aktier har fått se sina portföljer jäsa ordentligt i värde i år.

En gammal värdejägare är Odin Fonder vars sverigefond i år lämnat konkurrenterna långt bakom sig.

”Det har varit ett mycket bra år för oss hittills. Dels har vi haft lite tur och skicklighet i att pricka in rätt aktier och dels har vi hållit oss borta från IT, telekom och media”, säger Mikael Wickbom, ansvarig för Odin Fonders svenska verksamhet.

Två andra värdejägare som varit framgångsrika i år är Peter Edwall och Sven Norfeldt. Peter Edwall var en gång i tiden med att starta Odin Fonder men driver sedan början av året egen kapitalförvaltning. Sven Norfeldt är finansmannen från Göteborg som i början av året plockade in flera av årets stora vinnaraktier i sin portfölj.

Trängseln på småbolagslistorna har också lett till att värderingen av många aktier börjat bli lätt utmanande. För avdankade gamla IT-investerare kan den nya terrängen kanske vara svår att navigera och Ekonomi24 har därför bett dessa tre experter lista några av sina favoriter, här är dom:

Mikael Wickbom, Odin Fonder. ”Broströms har vi passat på att köpa upp mer i när Vopak sålde. Det förbättrar likviditeten i aktien, som är billig med ett p/e-tal kring 6. Det är också ett litet spel på konjunkturen”

”Xponcard är också stor i vår portfölj. Det är ett bolag som ser intressant ut och som klarat sig bra sedan de sålt sin grafiska verksamhet. Trots att det var tufft för IT och telekom så blev förra året också bra om man rensar för såld verksamhet”

”Nilörngruppen är ett annat av våra stora innehav. Det är en aktie som är fortsatt billig och som vi tror kommer att vända de problem som de haft”

Peter Edwall ”Ett rederi som jag tycker ser bra ut är Broströms. De har en relativt stabil underliggande verksamhet med bra kontraktstäckning hos stora och stabila kunder. Kursen har kommit ned en bit och relativt sina internationella konkurrenter så är den försiktigt värderad”

”Två stycken klassiska turn-around case är Nilörngruppen och Brio. Där är likviditeten mycket låg så det kanske inte är något för allmänheten att köpa. Nilörngruppen är ett mini-Assa Abloy kan man säga. De har köpt upp etikettstillverkare i Europa, som är en mogen marknad, och ska nu plocka fram synergivinster i produktionen. De har haft vissa problem, men aktien är trots det inte dyr”

Sven Norfeldt ”Broströms tycker vi är jättespännande och där har vi 350 000 aktier idag. Vi var med i utplaceringen när huvudägaren Vopak sålde ut aktier”

”Vi tror fortfarande mycket på Esselte, där vi ligger kvar. De hade ett fint första kvartal och marginalerna fortsatte att förbättras i takt med att åtgärdsprogrammet ger effekt. Så länge som marginalerna fortsätter att förbättras så kommer vi att ligga kvar i Esselte eftersom förbättringarna ger en så stor effekt på resultatet i bolaget”

”Billerud är ett typiskt cykliskt case. Vi tror fortfarande att skogsbolag är bra i den här konjunkturen, men däremot är vi väldigt negativa till dollarn som i längden kan bli väldigt farlig för exportbolag. Så Billerud är kanske inte en lika stor favorit för tillfället”

”Något som vi också tycker är väldigt intressant för tillfället är corporate bonds marknaden i svenska telekombolag som till exempel Song Networks där du kan köpa obligationer till 15 procents ränta. Det är naturligtvis en hög risk i den typen av placering, men marknaden har åsatt en mycket högre risk än vad det handlar om när du räknar på det”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.