Proffsen köper tryggt
Tror du på en stark börsutveckling? Det gör inte proffsen. Flera av dem köper nämligen defensiva aktier i trygga sektorer med låg värdering. Därmed slipper de oroa sig för telekomfrossa och fallande börser, eftersom defensiva aktier oftast utvecklas starkt på en negativ marknad.
Hittills okänt
Affärsvärlden har gått igenom alla ägarförändringar i börsbolagen under hösten genom Affärsvärldens marknadsbevakning, AMB. I AMB har vi hittat flera intressanta köp och försäljningar som inte uppmärksammats av omvärlden. Som exempel på detta kan nämnas att Laszlo Szombatfalvy köpt aktier i fastighetsbolaget Castellum värda 116 miljoner kronor, vilket motsvarar lite mer än 2 procent av hela bolaget. Finansmannen, en doldis på marknaden trots att det var han som på 1970-talet lade grunden till modern svensk aktieanalys, har byggt upp en ansenlig privat förmögenhet. Numera gör han mycket sällan några aktieaffärer, varför det kan vara värt att ta rygg på honom.
Överlag har många finansmän köpt aktier i fastighetssektorn. Melker Schörling, huvudägare i en rad börsbolag, har satsat 137 miljoner kronor i Drott. Ett bolag som också Tractions huvudägare, Bengt Stillström, tycker om. Stillström nöjer sig dock med att äga aktier värda 11 miljoner kronor i fastighetsbolaget.
Både Castellum och Drott är intressanta aktier, eftersom de har goda kassaflöden och en hög direktavkastning. Även Wihlborgs lockar till sig hugade finansspekulanter. Förvisso har en av de största ägarna, Sten K Johnson, lättat lite på sitt innehav, men Svenska McDonald’s grundare Paul Lederhausen har köpt aktier för 12 miljoner kronor i bolaget.
Liksom Eskil Johannesson – han började sin karriär med att äga en glasskiosk i Stockholm. Idag är han mångmiljonär och stor ägare i en rad börsbolag.
Letar uppköpskandidater
Den som följde proffsens exempel efter Affärsvärldens förra genomgång (nr. 32/2001) borde vara lycklig idag. Tidningen avslöjade då att många finansmän storshoppade aktier i skogsbolaget Munksjö. Förra veckan lade huvudägaren ett bud på det bolaget, vilket inneburit en kursuppgång på över 25 procent.
Det märks tydligt att många av finansmännen köper aktier i företag där huvudägaren förr eller senare förväntas plocka in hela bolaget. Därför är det inte konstigt att flera av dem äger aktier i exempelvis aluminiumtillverkaren Sapa, som troligen blir uppköpt av norska Elkem eller franska Alcoa, och Scania, som eventuellt blir uppköpt av Volkswagen eller någon annan biltillverkare. Sven Norfeldt är en av dessa finansmän; hans innehav i Sapa är värt 20 miljoner kronor och hans Scaniapost knappt 4 miljoner kronor. Torsten Nilsson, en av ägarna i investmentbolaget Mariegården, gillar också de båda företagen – i Scania äger han aktier för 12,6 miljoner kronor och i Sapa för 1,5 miljoner kronor.
Tillbaka till Sven Norfeldt. För Affärsvärlden berättar han om sin kärlek till aktier med låg värdering. Han har investerat i massatillverkaren Billerud för 35 miljoner kronor och i Esselte för 30 miljoner kronor.
– Billerud är mycket lågt värderat. De fina kassaflödena borgar för återköp av egna aktier och då borde kursen kunna stiga en bra bit över 100 kronor. Esselte har äntligen börjat vända och om marginalerna förbättras är det en av börsens billigaste aktier, säger han.
Sven Norfeldt är också en stor Rysslandsfantast och äger aktier i Vostok Nafta för 54 miljoner kronor. Bland hans högriskinnehav har vi funnit en post i forskningsbolaget Maxim, värd 6 miljoner kronor.
Edberg klipper till
Finansmännens stora förtjusning i investmentbolagen är inte svår att förstå. De erbjuder god riskspridning, hög direktavkastning och i de flesta fall hög rabatt. Ett av de absoluta favoritobjekten är Lundbergs, där Midways huvudägare Sten K Johnson ökat sitt innehav ännu mer under hösten. Aktierna är nu värda 79 miljoner kronor.
Tennisspelaren Stefan Edberg har ett stort aktieintresse och har även han fastnat för investmentbolag. Den gamle grässpecialisten äger aktier i asfaltföretaget Geveko för nästan 2 miljoner kronor. Förutom att Geveko har en stor industrirörelse som arbetar med vägmarkering, har företaget en aktieportfölj och karaktäriseras därmed som ett investmentbolag. Som sådant har de en substansrabatt på ungefär 20 procent.
IT lockar fortfarande
Helt utan it-aktier är inte proffsen. Många av dem försöker troligen fyndköpa aktier i de bolag som förväntas överleva sektorns pågående utgallring. Eskil Johannesson är en av dessa fyndköpare. Han fortsätter köpa aktier i programvaruföretaget IBS. Johannessons innehav är idag värt 13,5 miljoner kronor.
I Dimension har Johannesson köpt aktier för över 5 miljoner kronor och i Modul 1 för 1,4 miljoner kronor. Ytterligare it-aktier som den före detta glasshandlaren införskaffat kan utläsas i tabellen intill.
Även Bengt Stillström har hittat till it-sektorn genom köp av aktier i Turnit för cirka 2 miljoner kronor. Och cykelkungen Salvatore Grimaldi som införskaffat aktier i Micronic för knappt 10 miljoner kronor och aktier i WM-data till ett värde av 3,2 miljoner kronor.
Att ta rygg på dessa finansmän kan vara en god idé för en vanlig placerare. Det är naturligtvis ingen garanti för framgång, men har tidigare visat sig vara lyckat. Värt att notera är dock att proffsen ofta har andra tillgångar och därför kan chansa lite mer än en vanlig sparare.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.