Alligator Bioscience
Professorn bakom fyra börsbolag
Carl Borrebaeck är professor i immunteknologi vid Lunds universitet och han planerar inte att luta sig tillbaka.
– Vi håller på med några väldigt intressanta forskningsprojekt här på institutionen. Om de utvecklas som vi hoppas så finns det utrymme för att starta fler bolag, säger han.
Han är inte längre prefekt på institutionen – han slutade för tre år sedan då han föll för det akademiska åldersstrecket på 67 år. Men han betraktar flera pågående projekt som sina babys. Exakt vad dessa projekt handlar om håller han hemligt. Men den röda tråden genom Carl Borrebaecks forskning genom alla år har varit att bekämpa cancer med antikroppar och att få kroppens egna immunsystem att bekämpa tumörer. Projekten har sin hemvist i ett centrum för cancerforskning inom Lunds universitet som kallas Create Health som han startade 2006. Det är beläget i life science-byn Medicon Village i Lund. Centret har bland annat finansierats av Stiftelsen för strategisk forskning, Vinnova samt Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.
De fyra bolagen som är frukten av Carl Borrebaecks cancerforskning är i kronologisk ordning, räknat från börsintroduktionerna: Bioinvent, Immunovia, Alligator Bioscience och Senzagen. De tre senare har pytsats ut på börsen årligen mellan 2015 och 2017. Bolagen är dock äldre än så och har före börsnoteringarna genomgått flera rundor av kapitalanskaffning genom private placement.
Storebror bland dessa bolag är Immunovia, som med ett börsvärde på 3,4 miljarder kronor är noterat på Stockholmsbörsens mid cap-lista. Carl Borrebaeck är styrelsens ordförande och största enskilda ägare med 8,75 procent av aktierna, i dagsläget värda omkring 300 miljoner kronor. Aktien noterades 2015 på First North och har sedan dess stigit med mer än 500 procent. Under resans gång har bolaget flyttats över till huvudlistan.
Detta är en kortversion av “Alligator är undervärderat”. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.