Elpriser
Professorer sågar regeringens förslag: ”Politikerna har tappat det”
SEB varnade under onsdagen för att elpriserna kommer stiga framåt. Det antagandet gör nu även experter som SVT pratat med.
”Historiskt sett har priserna ökat vintertid och tittar vi på var de ligger idag och hur prisutvecklingen ser ut så är det inte sannolikt att tro att de kommer vara lägre”, säger Per-Oscar Hedman, kommunikationschef på Fortum Sverige.
Som orsak pekas flera bidragande faktorer ut. Dels påverkas Sverige av stigande gaspriser i Europa och dels håller man just nu på med det årliga underhållet av kärnkraftverken, vilket gör att de har en begränsad kapacitet. Dessutom påverkas elpriset negativt av vattenkraften där det är låga vattennivåer för tillfället.
Johan Sigvardsson är elprisanalytiker på elhandelsbolaget Bixia. Han säger till SVT att han inte hade satsat på bundet elpris just nu.
”Nu är det extrema krisnivåer överallt och det kan svänga ganska så fort tillbaka. Att låsa in sig på ett elpris på de här nivåerna under ett års tid är egentligen samma resonemang som på en bolåneräntemarknad. Klarar man verkligen inte av ett lite högre pris än det vi ser nu då bör man ju binda, men känner man att man har en marginal eller möjlighet så tycker jag att man ska avvakta och ligga på rörligt elpris”, säger Johan Sigvardsson.
Regeringens förslag på högkostnadsskydd sågas
I går presenterade regeringen ett förslag på att införa ett högkostnadsskydd för elpriset för att hjälpa de som drabbas hårdast av elpriserna. Enligt förslaget från S ska totalt 60 miljarder av de avgifter som betalats in till Svenska kraftnät gå tillbaka i form av återbäring. Minst 30 miljarder av dessa ska gå till de hushåll som drabbats värst av de höga elpriserna. Tidigare har Moderaterna lagt fram ett förslag om stöd till hushållen.
Förslagen sågas idag av professorer i en artikel i Svenska Dagbladet.
“Politikerna har helt ”tappat det”, som ungdomarna säger. De triggar varandra. Det är som att de upptäckt ekonomiska lagar som inga ekonomer känner till. Så här kan det inte fortsätta”, säger Lars Calmfors, professor emeritus i nationalekonomi.
Även professorn John Hassler kritiserar förslaget och säger att han är frustrerad över alla feltänk i energipolitiken i Sverige. De båda ekonomerna oroas nu över att valrörelsen ska locka fram ogenomtänkta förslag som kan skada samhällsekonomin. De menar att medan Riksbanken försöker strama åt ekonomin med räntehöjningar för att hålla nere inflationen så blir gårdagens förslag en stimulerande åtgärd som kan leda till ökad konsumtion och höjd inflation.
“En sådan här situation kan leda till att Riksbanken behöver ta i med ännu mer restriktiv penningpolitik som kan slå onödigt på bopriser och så vidare”, avslutar Lars Calmfors.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.