Professor om Oscar Properties kommunikation: ”Någonstans har det spårat ur”

Under sin korta tid som VD för fastighetsbolaget Oscar Properties väckte Richard Bagge uppmärksamhet genom en rad pressmeddelanden. I det sista berättade han öppet om att han lekt kurragömma med delgivningsmän och att informationen om konkursen nådde marknaden för sent. ✓ Professorn: "Hur sköter Stockholmsbörsen uppföljningen egentligen?" ✓ Richard Bagge: "Professorn får tycka vad fan han vill" ✓ Sanktioner kan drabba borgenärer
Professor om Oscar Properties kommunikation: ”Någonstans har det spårat ur” - Daniel Stattin Richard Bagge
Daniel Stattin, professor i civilrätt vid Uppsala universitet och Oscar Propertis VD Richard Bagge. Foto: Uppsala universitet & Linkedin / Magnus Hjalmarson Neideman SVD / TT

Förra veckan gick fastighetsbolaget Oscar Properties i graven.

I bolagets sista dödsrosslingar till marknaden berättade VD Richard Bagge om hur han “lekt kurragömma med delgivningsmän” och att deras pressmeddelande om konkursen nådde marknaden för sent eftersom han satt och “drack gravöl” på kontoret tillsammans med kollegorna.

Oscar Properties tidigare VD Richard Bagge skickar ett foto per sms till en Afv-reporter: “I denna kassakista förvaras OP:s samlade likviditet”. Bagge sitter även i styrelsen för börsbolagen Cortus Energy och EasyFill. Foto: Privat.

Det var det inte första gången som Bagge använde Oscar Properties informationsgivning på ett sätt som påminner mer om en privat blogg än kommunikationen från ett börsbolag.

När andra verkställande direktörer på börsen skriver försiktiga och generiska kommentarer i samband med viktiga händelser har Richard Bagge gått i helt motsatt riktning.

I flera pressmeddelanden har han lagt till långa, ofta känsloladdade, kommentarer till formella beslut. Nedan följer ett par korta exempel.

  • När tingsrätten i augusti avslog bolagets ansökan om rekonstruktion skrev Bagge bland annat: “Samtidigt får jag hoppas att Brf Innovationen är nöjda. De har uppnått sitt mål, en trolig konkurs på måndag. Vid en konkurs blir utfallet för dem noll, zilch som man säger på engelska. Det har jag försökt förklara för dem såå många gånger, både på tel o mail”.
  • I en kommentar om en stämma beskrivs ingående meningsskiljaktigheter mellan aktieägare. Bland annat omskrivs Prefabs ägare i negativa ordalag och Bagge återger en kommentar från en mindre ägare riktad till Prefabs ägare: “Så för dina personliga syften är du villig att förstöra värdet för alla 20 000 aktieägare? För att få din personliga hämnd är du villig att dra ned oss alla 20 000 aktieägare i sk-ten?”.

Richard Bagges bana på börsen är dock inte över.

Han är sedan 2016 styrelseordförande i noterade hyllsystembolaget EasyFill och är ledamot i energibolaget Cortus Energy sedan 2013.

De senaste fem åren har EasyFill förlorat 93% av sitt börsvärde. Cortus börsvärde är i princip utraderat – bolaget har backat med 99,5% de senaste fem åren.

“Måste slå ner på det”

Daniel Stattin är professor i civilrätt vid Uppsala universitet. När han tar del av hur tidigare Nasdaq-listade Oscar Properties hanterat sin kommunikation blir han inte imponerad.

“Det här verkar inte vara väl skött överhuvudtaget. Någonstans har det spårat ur och man tappar seriositeten. När man ser det här, är den första reaktionen att Oscar Properties tydligen haft personer som kanske inte varit lämpliga att vara företagsledare på börsen”, säger Stattin till Affärsvärlden.

“En annan reflektion är hur Stockholmsbörsen sköter uppföljningen och vilka bolag man egentligen släpper in.”

Oscar Properties och MAR

När börsbolag via pressmeddelande offentliggör insiderinformation ska det alltid, i enlighet med EU:s marknadsmissbruksförordning, åtföljas av en så kallad Mar-etikett.

Denna måste vara identisk för alla noterade bolag – oavsett vilken lista de befinner sig på. Mar-etiketten nedan är hämtat från ett av Investors pressmeddelanden.

“Denna information är sådan information som Investor AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 17 oktober 2024 klockan 08:15 (CET).”

Vid en genomgång av Oscar Properties pressmeddelande märks att bolaget använder Mar-etiketter på ett oregelbundet sätt. En viss typ av information anses i januari vara insiderinformation för att senare under året inte vara det. Flera stora förändringar av verksamheten saknar Mar-etikett.

I ett pressmeddelande återfinns enbart en halv etikett. Börsens övervakningsfunktion brukar fånga upp avsteg från Mar och är ett vanligt skäl till rättelser från bolag. I synnerhet småbolag.

Samtidigt som krisen för Oscar Properties under sommaren och hösten cementerades så anslöt sig 1 700 aktieägare till bolaget i Q3. Sedan årsskiftet var aktieägartillväxten upp med 20%.

Nasdaq brukar upprätthålla en bra balans mellan behovet av att ha bolag noterade och integriteten gentemot marknaden, menar Stattin. Men här verkar det ha brustit.

“Sådana här beteenden måste man slå ner på och det kanske man borde ha gjort tidigare. Om inte Nasdaq eller Finansinspektionen inlett någon undersökning blir jag förvånad. Man ser snabbt att det här inte är seriöst.”

Finansinspektionen har meddelat Afv att det inte inletts någon undersökning kring Oscar Properties. I mars 2024 fick Oscar Properties observationsstatus av Nasdaq. En sådan status ska ge marknaden en signal om att det finns speciella omständigheter i ett bolag, exempelvis om det finns osäkerhet kring den finansiella ställningen.

Men Nasdaq vill inte kommentera om någon granskning inletts.

“Vi kan inte kommentera specifika bolag och huruvida granskningar har påbörjats eller ej”, uppger Nasdaqs presskontakt Erik Gruvfors.

Sanktionsavgifter kan drabba borgenärer

Frågan är vad Nasdaq eller FI kan göra givet att bolaget gått i konkurs och avnoterats.  

“Slår man till med en sanktionsavgift nu kommer det bara att drabba borgenärerna. Jag tycker att börsen i första hand bör ta upp de här ärendena, granska dem ordentligt och komma med ett beslut som innebär åtminstone en varning för att markera att det här inte är acceptabelt”, säger Daniel Stattin och fortsätter:

“Sedan är det upp till aktieägarna att avgöra om ledningen och styrelsen skött bolaget korrekt. Annars får de som tycker att det är värt det inleda en skadeståndsprocess.”

Om de skickar en varning, vem är det till då?

“Det blir i praktiken mot konkursboet. Men har man suttit i styrelsen, eller varit VD, på ett bolag som får ett skarpt beslut från disciplinnämnden så kan det vara en indikator på att man inte bör ha den typen av uppdrag i framtiden.”

Bagge: Bara sagt som det är

När Affärsvärlden når Richard Bagge verkar han inte ha någon förståelse för Stattins uttalande om att kommunikationen spårat ur.

“Jag har ju sagt som det är. Är det att spåra ur? Jag har ju sagt sanningen och berättat hur det är”, säger Bagge.

Har du haft någon kontakt med Nasdaq under tiden som du har varit VD om de här pressmeddelandena?

“Ja, det har jag haft och de tyckte väl generellt att de gärna ska hållas i lite stramare stil. That’s it.”

Så du vet inte om de har inlett några granskningsärenden under tiden som du var VD? 

“Nej, det var bara någon Mar-stämpel som saknades på något pressmeddelande i somras. Det var ett konkursärende. Det var innan vi ens visste att Skatteverket hade sökt oss”, säger Bagge och menar att Expressen skrev om det innan de fått kännedom om ärendet.

Enligt Bagge har han bara förhållit sig till sanningen och uppger att den varit “en ledstjärna” för honom.

“Så professorn får tycka vad fan han vill. Det är inte han som sitter vare sig på börsen eller i deras disciplinnämnd. Eller hur?”

Även om portarna slagits igen för Oscar Properties och dess aktieägare, kan kanske något gott komma ur Richard Bagges pressmeddelande-prosa.

“Det här blir någonting att ta upp tillsammans med mina studenter i aktiemarknadsrätt”, säger Daniel Stattin.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold