Proact ett glädjeämne
Portföljens två sänken, e-handelsbolaget Qliro och dosplaneringsbolaget Raysearch, har kortsiktigt fortsatt sin trista kursutveckling och tappat 5 respektive 10 procent sedan förra uppdateringen. Vi ger dock innehaven fortsatt förtroende. Qliro är överdrivet pressat och vi bedömer att det finns stora värden att lyfta fram i bolaget. Sedan i förra veckan är till stora delar en ny styrelse på plats med nya ordföranden Christoffer Häggblom som representerar näst största ägaren Rite Ventures. Fortsatta strukturaffärer och ytterligare fokus på finansiella tjänster bör vara högt upp på dagordningen.
Raysearch har fortsatt sjunka på börsen. Samtidigt bedömer vi att det finns god potential i det nyligen lanserade Raycare, som är ett nytt informationssystem för tumörsjukdomar. På analytikernas prognoser för 2018 värderas aktien till p/e 22, vilket är i den lägre delen av det historiska värderingsintervallet de senaste tre åren och hälften av snittet för samma period. Även om tålamodet prövas rejält väljer vi att behålla aktien på den här nivån.
En fortsatt oro kring ytterligare regulatoriska åtgärder i vissa EU-länder har satt press på bettingbolagen generellt och volatiliteten i sektorn är relativt hög. Norska Gaming Innovation Group (GIG) vände vid 4,50 norska kronor efter förslag om att utreda en åtstramning av lagstiftningen i Norge, men handlas i dag kring 5,20 norska kronor. Det som lyfte aktien förra veckan var att SEB tog upp bevakningen på GIG med en köprekommendation och riktkursen 6,10 norska kronor. Vi bedömer att det finns en rad positiva triggers i närtid, inte minst lanseringen av Hard Rocks sajt i USA samt den nya sportboksprodukten. Att USA nu enligt färskt domstolsbeslut troligen öppnar upp för sportspel är mycket positivt för GIG, givet samarbetet med Hard Rock och lanseringen av sportboksprodukten.
Mr Green höll kapitalmarknadsdag förra veckan som Affärsvärlden besökte och aktien framstår alltjämt som omotiverat lågt värderad givet den starka operativa utvecklingen och utsikterna i det medellånga perspektivet. Utdelningen på 1,3 kronor har håvats in och köpkursen har även justerats ner med motsvarande belopp, för att bättre spegla den faktiska avkastningen för innehavet.
I det korta perspektivet är Proact glädjeämnet. Aktien har nu återhämtat det tidigare tappet efter en solid rapport för det första kvartalet samtidigt som den avgående styrelseordföranden fortsätter att köpa aktier i bolaget.
En sammanställning av alla portföljens innehav och analytikers estimat i databasen Factset indikerar median-ev/ebit på 12,2 respektive 10,0 för 2018 och 2019. Det är relativt modesta förväntningar generellt sett. Lägst multiplar har Mr Green på ev/ebit 6,4 för 2019.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.