Privatinvesteraren Hans Isoz: ”Aktier är en förtroendesport”

En färgstark risktagare som gifter sig med sina innehav och ofta skiljer sig för sent. "Jag är superdålig på att 'cut your losses', men när det blir bra så blir det riktigt, riktigt bra." Affärsvärlden knackade på hemma hos privatinvesteraren Hans Isoz senaste stora investering.
Privatinvesteraren Hans Isoz: ”Aktier är en förtroendesport” - Hans Isoz. Foto: Åsa Swee
Böckerna är färgsorterade i det nybyggda biblioteket. "Min fru säger att jag inte får bjuda hem nån innan allt är inrett och klart, men jag smyger in gäster då och då i alla fall", säger Hans Isoz. Foto: Åsa Swee

Solbränd och med ett stort leende öppnar Hans Isoz dörren till den drygt 500 kvadratmeter stora våningen i en anrik fastighet på Östermalm i Stockholm, nyss hemkommen från sitt 50-årsfirande på Dominikanska republiken. Han ursäktar snabbt att våningen inte är i ordning eftersom de nyligen har renoverat.

“Gardinerna är lite skrynkliga för de hängdes upp idag”, säger han medan han bjuder in i det stora köket. Han dricker minst tre liter Pepsi Max om dagen, “en bra dag mer”, och häller upp ett stort glas.

Vin är ett annat nöje och den nybyggda vinkällaren i köksdelen har plats för 1 604 flaskor, för att vara exakt.

“Favoriterna är nog röda viner med mycket tanniner.”

“Det är en del kvar att fylla”, konstaterar han.

Han visar in i det vita vardagsrummet och råkar välta en ljusstake när han lite oförsiktigt ställer ner glaset med Pepsi på glasbordet.

“Oj, hoppas du inte fick det där på bild, bevis är inte bra”, säger han skrattande.

FAKTA HANS ISOZ

Yrke: Privatinvesterare
Ålder: 50
Familj: Fru och en sjuårig dotter
Favoritrestaurang: “Få slår Wedholms Fisk, även om jag är en köttkille. Annars Coco & Carmen”
Bästa hamburgare: “Frankys Burger eller Flippin’ Burgers”
Favorithotell: “Finest by Excellence, de har resorts som passar både barnfamiljer och vuxna, även om namnet är lite genant”

Annars är det inte mycket som verkar skrämma den yvige privatinvesteraren. Risk är vardagsmat och den praktfulla våningen har betalats av en av hans livs bästa affärer, uppköpet av spelföretaget Enlabs.

Hans Isoz är känd för att lägga alla ägg i en korg och gifta sig med sina innehav – tvärtemot alla rådande principer för investeringar.

INVERTERAD INVESTERINGSSTIL

“Alla pratar om att ha bra riskspridning men jag har väl inverterat det, eftersom jag jobbar precis tvärtom. Jag är nog inte den klassiska analytikertypen, även om jag haft sådana jobb. Det går inte att blunda för att jag är riskbenägen och envis”, säger han.

Enlabs var inget undantag. Efter 16 turbulenta år i bolaget, lyckades han som sjätte största ägare blockera det första budet tillsammans med några andra storägare och få brittiska Entain att höja budet med hela 34%.

“Att vakna och se nyheten om budet var så klart roligt, sen tog det en millisekund innan jag såg att premien var 0,4% och då var det inte så kul längre. Det är ju inte det man drömmer om att vakna upp till efter 16 år som ägare.”

Efter budhöjningen cashade han ut närmare 100 miljoner och köpte “Årets våning” som mäklaren uttryckte sig i kvällstidningarna.

“Jag gillar ju kaffe, så då tycker jag att gästerna ska kunna dricka det när de vaknar också.”

“Den stora terrassen var det som vi föll för, sen har den sju balkonger till också”, säger Hans Isoz medan han visar mig runt i våningen som har gästrum med välkomstpaket, wifiskylt och kaffemaskin.

Har du räknat ut arbetskostnaden på de här åren med Enlabs?

“Nej det vågar jag inte göra, sett till antalet nätter man legat och ojat sig så hade det förmodligen varit bättre timlön att jobba på McDonalds.”

Hans Isoz är en färgstark person med en brokig karriär bakom sig. Efter Handelshögskolan började han som analytiker på Alfred Berg för att sedan gå vidare till Swedbank. Efter det finanschef och VD inom Bonnierkoncernen, VD för Image Systems och hamburgerkedjan Phil’s Burger, innan han slutligen sadlade om till privatinvesterare 2017.

“Topplocket gick vid tredje vinstvarningen i Angler.” Foto: Åsa Swee

KVITT ELLER DUBBELT

Han nämner ofta ordet risk och har ett rejält mått av självinsikt när han berättar om sitt sätt att investera. Tillbakalutad i den vita soffan beskriver han en väg som varit allt annat än rak vilket, enligt honom själv, syns i hans CAGR.

“Cut your losses är inte riktigt min grej, jag dubblar ofta istället”, konstaterar han leende.

Även på Twitter är han öppen och frispråkig om sina investeringar – i både med- och motgång. En och annan VD får sig också en känga ibland när han är missnöjd med hur bolagen sköter sig. Det har både Martin Carlesund i Evolution och Thomas Kalita i Angler Gaming fått känna på.

Om Enlabs är hans bästa affär hittills så blev Angler Gaming långt ifrån lika lyckad. Som sjätte största ägare hängde Hans Isoz envist med från 10 kronor upp till toppen på 38, för att sedan sälja allt på 13 kronor förra året.

“Ja det var inte kul. Jag hade gjort en bedömning att bolaget borde kunna vara värt 50 kronor per aktie, men det fanns saker i verksamheten som gjorde att jag tappade förtroendet för Kalita (Anglers VD, reds anm) och de runt honom. Det fanns alltid undanflykter som att det var en varm sommar och ja, somrarna brukar ju vara det. Topplocket gick vid tredje vinstvarningen.”

Men det kunde blivit värre:

“Med tanke på att de är nere på 4 kronor nu så var det ändå bra att jag sålde, även om det gjorde ont”, säger han.

TJÄNAR PENGAR SOM GRÄS

Hans Isoz investerar i människor och säger att det är viktigt att veta vem man gifter sig med i ledning och ägarbild. Där vill han se människor av kött och blod, hellre än pensionsfonder.

“Det är människorna som gör affären och interaktioner dem emellan. Jag lägger mycket större värde i det än excelsnurror.”

Han är också noga med att själv testa bolagens produkter, för att veta hur upplevelsen är som kund. Hans stora pokerintresse har bidragit till att det blivit en hel del fokus på spel- och gamingbolag.

“Det är min fru som gillar hästar, men jag hoppas ju att de här också blir vaccinerade med Intervacc förstås”, skrattar Hans Isoz. Foto: Åsa Swee

I hallen hänger några hästtavlor som för tankarna till hans just nu absolut största innehav, djurvaccinbolaget Intervacc, där han är sjunde största ägare. Näst största noterade innehavet är spelbolaget Evolution. Ett antal onoterade innehav utgör resten av portföljen.

Dagen innan intervjun har Intervacc precis fått godkännande i Irland för sitt vaccin mot kvarka (en smittsam hästsjukdom, reds anm) och han är hoppfull inför bolagets utveckling, då Irland är en stor hästnation.

“Men man kan ju inte bara investera i bolag som ännu inte tjänar pengar och det är väl lite av anledningen till mitt innehav i Evolution, som tjänar pengar som gräs. Sen är frågan hur länge den utdelningen räcker, men jag får ju utdelningar från de onoterade innehaven också.”

Ett av de onoterade innehaven är managementföretaget S4K Research där han är styrelseordförande. Det enda överlevande bolaget från hans första riskkapitalbolag, som han startade år 2000 och som small ganska omgående.

“Ja det var ju ingen vidare tajming att dra igång två månader innan IT-kraschen, men allt annat lika är det bra att tidigt åka på ett par smällar för att förstå risk på ett riktigt sätt”, konstaterar han.

9 av 10 hamnar på kyrkogården

Grundplåten till sina första investeringar fick han ihop genom att bo i en etta på 18 kvadrat på Södermalm och spara så mycket han kunde. “Det var lättare på den tiden”, menar han.

Trots att han förlorade det mesta i IT-kraschen så har han inte låtit motgångar tynga honom eller hålla honom tillbaka från nya satsningar.

“Jag har varit med som finansiär i många projekt – mer misslyckade än lyckade: Bolånebörsen, Snowdrops och Utfors är några exempel. Nio av tio bolag hamnar ju på kyrkogården, så det gäller att hitta lägen och vara med under en begränsad tid. Det som gör att man kan leva på det är att de lyckade satsningarna vägt upp – det gör att man orkar hålla i.”

2010 kom nästa stora smäll då han tappade nära 90% av portföljen efter att Redbet (ett av Enlabs dåvarande varumärken reds. anm.) tvingades göra en nödemission efter lite “ekonomiska komplikationer”, som han själv uttrycker det.

“Då tvingades jag försvara min position för att inte bli för utspädd. Det gäller att inte förlora allt bara”, säger han – samtidigt som han inte råder någon att följa hans investeringsstil.

“Jag är nästan alltid fullinvesterad, oavsett om jag har en lång eller kort position.” Foto: Åsa Swee

BLANKAR FELPRISSATTA

Pokerspelaren i honom gillar också att handla kortsiktigt, när han ser tillfällen i bolag han bevakar:

“Just idag har jag en alldeles för stor position i Evolution till exempel eftersom de gick ner under 1000 kronor. Sen brukar jag blanka bolag som jag inte alls vill äga eller som är felprissatta, men det kan göra rejält ont. Jag har legat kort Mips ett tag, som otroligt nog är värderade till 11 miljarder kronor.”

Binära biotechbolag och gaming verkar dock passa honom bättre än traditionella storbolag:

“Det finns ingen aktie som jag förlorat så mycket pengar på som H&M, jag har haft genomgående fel där. Så fort jag går lång så går den ner och tvärtom, förra året var katastrof där. Atlas Copco har jag också haft riktiga mardrömsresor med, där ligger jag supersnett varje gång. Jag har nog i princip aldrig tjänat pengar på något av de två bolagen.”

Vad fick dig att bli privatinvesterare på heltid?

“Ända sedan första smällen 2000 har jag tyckt att det här är det roligaste som finns. Men man får vara ödmjuk för att det kan ta slut närsomhelst. Jag fortsätter ju att ta risk, men det här passar mitt psyke. Och även om det är kul att bygga och lyfta bolag som VD så är det en enormt inrutad tillvaro, där du inte äger din tid alls”, säger han och fortsätter:

“Jag tycker också att det är rätt behagligt att slippa kaffeautomatspratet. Det låter ju otroligt osocialt och psykopatiskt när jag säger det, men så är det. Jag kan ägna mer tid åt familj och vänner nu och det är ju de som är de viktigaste.”

ISKALL KAPITALMARKNAD

Han lägger en hel del tid på möten i de nio bolag han sitter i styrelsen i, varav två noterade, Scout Gaming och Epti:

“Där är det en del utmaningar som vi kämpar på med. Sen så är ju kapitalmarknaden iskall för bolag som inte har ett finansiellt track record, så det gör att det blir lite intensivt med de onoterade just nu. Jag är också med i riktade emissioner och som garant, kanske varannan månad. Det går åt en del tid till det också för jag kan inte bara säga nej, då slutar folk att fråga”, konstaterar han.

Hans investeringsfilosofi gör att han dagligen lägger mycket tid på att läsa in sig och följa med i utvecklingen i de största innehaven:

“Med åren inser man hur lite man egentligen kan och att det inte går att lägga ner tid och hänga med lika bra i femton olika bolag som i två. Då hoppas jag och tror att risken jag tar tar i de två bolagen som jag följer noga, är lägre än i femton som jag skulle lagt ner mindre tid på. Det är hela mitt play, att förstå bolagen maximalt.”

“Med facit i hand skulle jag nog ha cashat precis allt med tanke på hur räntorna går upp”, säger Hans Isoz om lägenhetsköpet. Foto: Åsa Swee

INDISK FANTASY

Han minns exakt på minuten när Intervacc fick sitt godkännande för kvarkavaccinet:

“Ja det var en solig dag den 17 juni 2021 som jag satt på Wedholms och skulle käka lunch – vilket inte är gratis i och för sig – som de fick ‘positive opinion’ och toppade på 95 kronor. Nu handlas de runt 30 kronor. Det är klart att det var roligare då än vad de står i nu…”

Vad är ditt mål med Intervacc, vad har du för exitplan där?

“Jag vill se outcome av vaccinet på riktigt. Om fem år har de förhoppningsvis kommit in på USA-marknaden, men det är ett long-play. Jag vill jättegärna vara med hela vägen.”

Blir du inte rastlös av att sitta i ett stort innehav och bara vänta?

“Jomen, jag har ju de onoterade också. S4K har varit en rolig resa under de här 20 åren, det är fortfarande spännande. Sen är jag med i ett indiskt fantasybolag som är jättekul, Fan2Play. De har en svensk VD som fått mig att gå in – indiskt är ju ganska rörigt annars. Indien är som USA var förr, man får bara spela om pengar i skicklighetsspel, så vi håller på att bygga upp det så det är klart tills spel om pengar inom kasino och sportbok blir godkänt i Indien. Det är ju en enorm mängd människor där, så det kan bli stora volymer”, säger han och fortsätter:

“När man går in i onoterat får man vara beredd på att det är en ganska stor risk att man får vinka hejdå åt pengarna. Samtidigt kan det bli väldigt, väldigt bra, om man slipper bli ett av de nio som hamnar på kyrkogården.”

Om allt skulle gå åt pipan, vad skulle du göra då?

“Om man ändå skulle jobba så skulle det vara kul att göra det jag gör nu, men åt någon med bättre riskspridning och mer pengar. Kanske jobba med Christer Gardell? Han är ju också från Saltis”, avslutar han med ett skratt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Santander