Pricer
Pricers ordförande: ”Jag får skylla mig själv”
Bo Kastensson tillträdde som ordförande för Pricer i april 2014. Det skedde på ett sätt som närmast kan liknas vid en kupp av ett antal större ägare. Valberedningen, där Salvatore Grimaldi var ordförande, la fram sitt förslag som innehöll omval av Markus Gerdien som ordförande. Men det röstades ner. En grupp aktieägare som tillsammans hade cirka 20 procent av aktierna, bland annat Lars Ingvarsson och Origo Fonder, la istället fram ett eget förslag, som innebar att Bo Kastensson blev ordförande. Han hade tidigare varit ledamot i Pricers styrelse, men lämnade för att han inte tyckte att förändringsarbetet gick tillräckligt fort.
Jobbet var krävande redan från allra första början. Den sittande vd:n Johan Vestin tvingades lämna. Andreas Renulf tillsattes som ny vd. Men han lämnade posten efter drygt sex månader och bolaget stod återigen utan vd.
– Trots att bolaget gått bra och har en stark plattform för tillväxt så var det en uppförsbacke att gå in i ett läge när vi alla trodde vi verkligen hade vår man som vd på plats. Det har jag försökt hjälpa ledningen ur genom att visa att vi tar ansvar från styrelsen i de initiativ som vi var överens om, säger Bo Kastensson.
Förhoppningen var att man skulle ha en ny vd på plats före semestern, men det gick inte. Istället utsågs finanschefen Helena Holmgren till tillförordnad vd i mitten på juli.
Bo Kastensson själv klev efter Renulfs besked in som arbetande styrelseordförande. Och om man får tro honom själv har han inte legat på latsidan.
– Jag har under min period initierat förvärvsaktiviteter och andra tillväxtalternativ. Jag har gått fram så fort jag kunnat och tagit initiativ.
Problemet var att han inte hade styrelsens stöd.
– Jag trodde att jag hade det. Det får jag ta på mig som ett misslyckande. Att jag inte haft hela styrelsen med mig.
Under tiden Bo Kastensson varit arbetande styrelseordförande har ett antal förvärvsdiskussioner initierats, som både skulle fördjupa bolagets digitala funktioner och ta bolaget närmare kund, berättar han.
– Vi har tyvärr inte varit överens om tajming och arbetssätt. Dessa kandidater finns naturligtvis kvar framledes och jag har velat komma loss nu med en aktiv förvärvsstrategi då vi både har en superstark finansiell ställning och en stabil operativ organisation, om än vi inte löst vd-frågan vilket kom att bli ganska avgörande.
Förvärvsdiskussionerna var inte det enda Bo Kastensson höll högt tempo kring. Tillsammans med ett antal personer i Pricers ledningsgrupp har han försökt driva bolaget framåt.
– Jag har kört en trojka-organisation, fast vi var fler än tre. Ledningen har fortsatt köra sina operativa frågor, medan vi fört upp en del strategiska frågor som jag har tagit tag i.
Den bristande samsynen ledde till förtroendediskussioner
– Jag har inte fått igenom mitt arbetssätt. Det har jag påpekat och velat ha starkare mandat. Det fick jag inte. Jag får skylla mig själv att jag tog upp de diskussionerna.
Styrelseledamoten Bernt Ingman tar nu över som ny ordförande. En ny vd är på gång.
– Det har varit kort tid. Det har varit kandidater framme, men vi har inte hittat någon som vi är helt 100 på. Det jobbades hårt på den frågan. Men det var ingen som stämde helt.
Han tror inte att det blir svårt att få till någon bra kandidat under hösten.
– Pricer är ett bra bolag, ett tillväxtbolag, med en stark finansiell ställning. Bolaget söker någon som ska försöka hålla resultat medan man investerar framåt.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.