Pressad klädjätte

Klädjätten H&M – för några år sedan det största bolaget på börsen – har tappat 46 procent av börsvärdet sedan toppen i februari 2015. Ändå kvalar storägaren Stefan Persson in som Sveriges rikaste person.

Detta är en del av Affärsvärldens kartläggning av familjesfärernas börsinnehav. Samtliga artiklar går att hitta i årets sista nummer av Affärsvärlden.

Våren 2000 förklarade Stefan Persson, ordförande i H&M, att man stoppar satsningarna på e-handel för att fokusera på kärnverksamheten. I ett och ett halvt decennium handlade det sedan mest om antalet nyöppnade butiker och etablering i nya länder. Och så bruttomarginalen förstås.

Resten är så att säga historia. Stenhård konkurrens från e-handeln har satt press på såväl bruttomarginal som försäljningstillväxt och mot slutet av 2017 hade H&M:s kurs rasat 50 procent sedan toppen i februari 2015. I bokslutsrapporten för 2017 kunde vd Karl-Johan Persson, son till Stefan Persson, konstatera att modebranschen förändras snabbt och att digitaliseringen gör att behovet att utvecklas och hela tiden tänka nytt ökar.

Sedan dess har kursen återhämtat sig en aning; sedan årsskiftet har den lyft med drygt 50 procent, men jämfört med toppen 2015 är den fortfarande ned med 46 procent.

Ledningen jobbar numera stenhårt med att försöka integrera den digitala och fysiska butiken, samtidigt som olönsamma butiker läggs ned. Bolaget kallar det att aktivt optimera butiksportföljen med ökad konsolidering på etablerade marknader samtidigt som expansionen på tillväxtmarknader fortsätter. Ganska nyligen lanserades H&M på Indiens ledande e-handelsplattform Myntra och enligt bolaget var mottagandet succéartat.

Men den stora frågan är naturligtvis hur klädjätten ska överleva och utvecklas i e-handelns tidevarv. En annan faktor som kan visa sig bli en utmaning för gruppen är köp-skam, eller konsumtionsskam. Enligt uppgifter från FN står klädindustrin för omkring 10 procent av alla skadliga utsläpp – mer än flyget och sjötransporter sammantaget.

I oktober i år förklarade Karl-Johan Persson, som förstås är part i målet, för Bloomberg att skuldbeläggningen av konsumtion visserligen kan leda till små klimatmässiga vinster, men att det kommer att få fruktansvärda sociala konsekvenser. Han syftade då exempelvis på fattiga arbetare i Bangladesh som är verksamma inom landets stora klädindustri.

Men oavsett de utmaningar som kommer att möta H&M under nästa decennium så kommer familjen Persson inte att bli barskrapad i första taget.

H&M:s största ägare Stefan Persson, 72 år, kammar årligen hem mångmiljardbelopp i form av utdelningar, han toppar Veckans Affärers miljardärslista. Sfärens börsportfölj uppgår till drygt 180 miljarder och här har man blivit frånsprungna av Wallenbergsfären. Totalt finns i familjen en förmögenhet runt 260 miljarder, om Forbes och Veckans Affärers siffror räknas samman

Bland annat har Stefan Persson köpt en stor gård ute på landsbygden i Ramsbury i Wiltshire County. Även omkringliggande ägor och skog köptes av Persson, totalt 3 440 hektar, enligt tidningen The Telegraph. Det motsvarade ungefär 4 900 fotbollsplaner, skriver tidningen Expressen som gjort ett oauktoriserat hemma hos-reportage i Ramsbury. Naturligtvis utan att komma innanför dörrarna. Enligt Expressen besöker Stefan Persson ofta Ramsbury tillsammans med gäster som kungafamiljen och de gamla ABBA-medlemmarna.

I närheten av den stora gården har Stefan Persson ett eget mikrobryggeri, Ramsbury Brewery, samt restaurangen The Bell. En knapp halvtimme därifrån ligger en annan by, Linkenholt, som även den köptes upp av Stefan Persson. Här finns 21 hus som fortfarande hyrs ut till de 56 invånarna. Enligt medieuppgifter landade priset på 298 miljoner kronor. Mot bakgrund av att Persson årligen får 6–7 miljarder i utdelning från H&M skulle han ha råd att köpa flera sådana byar varje år.

Stefan Persson kan sägas vara en blandning av arvtagare och self made miljardär. Det var fadern Erling Persson (1917–2002) som grundade klädkedjan genom att öppna den första H&M-butiken 1947 i Västerås. Dessförinnan, 1943, hade han grundat Pennspecialisten som numera heter Ur & Penn.

Stefan Persson var landschef för H&M i Storbritannien fram till 1982 när han blev vd för bolaget i samband med att fadern drog sig tillbaka. Sedan 1998 är han bolagets styrelseordförande och det är under Stefan Perssons era som företaget vuxit sig riktigt stort.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.