Presenter får snurr på din avkastning

Det finns fler skäl att äga aktier än möjlighet till kursuppgång och utdelningar. Presenter, rabatter och erbjudanden kan ge tusenlappar.

Om du ska äga aktier, gör det av rationella skäl. Väg möjlig avkastning mot risk, brukar vi på Affärsvärlden predika.

Men det finns ytterligare ett skäl: köp gärna aktier där du också kan få ordentlig avkastning i form av aktieägarrabatt på flyg, hotell eller presenter, och gör det särskilt om det sräcker med att äga en (1) aktie.

Den som specialiserat sig på sådana placeringar kunde göra ett ordentligt klipp tidigare i september om han eller hon besökte prylbutiken Clas Ohlsons årsstämma i Insjön i Dalarna. Det räckte med att äga en aktie för att få en aktieägargåva, upp till tre skruvdragare värda cirka 450 kronor totalt.

Avkastningen på en dryg hundralapp, det är vad Clas Ohlsons aktier kostar, uppgick därmed till över 300 procent. Därtill hade butiken i Insjön rabatterade priser för aktieägare – cirka 30 procent på utvalda varor.

-?Vi har en tradition att dela ut en present till våra stämmodeltagare, sedan börsintroduktionen 1999, säger informationschefen John Womack på Clas Ohlson.

Andra aktieägarpresenter som delats ut på Insjön-stämmorna genom åren är lågenergilampor, energimätare, lysdiodslampor med rörelsesensor (2009), projektorklockradio, litet multiverktyg och öppnare för pet-flaskor (2008) eller kaffekokare (2007) och strykjärn (2006).

-?Vår ambition är att stämman ska vara välbesökt. Den höga ambitionsnivån och det stora antalet deltagare gör att det kostar några miljoner kronor att arrangera, säger John Womack.

Om det bakomliggande syftet är att aktien ska vara högt värderad så tycks taktiken fungera. Clas Ohlson är en spridd folkaktie och den är högre värderad än konkurrenternas.

Taktiken att erbjuda aktieägarförmåner är inte så vanlig i svenska börsföretag. I Storbritannien och USA är de desto vanligare. Mest känt är kanske de årliga bolagsstämmorna som finansmannen Warren Buffett håller med sitt investmentbolag Berkshire Hathaway. Stämmorna brukar beskrivas som en folkfest över en helg där söndagen ägnas åt rabatterad shopping av allt från drinkar till hotellrum.

Expert på “fria” förmåner är finanskonsultföretaget Hargreaves Lansdown i London som har sammanställt en lista på 48 brittiska bolag som ger rabatter till aktieägare. I hela 23 bolag räcker det, precis som hos svenska Clas Ohlson, med att äga en aktie.

Bland de brittiska bolagen märks en lång rad rese- och hotellföretag, liksom juvelerare och byggföretag.

Den som till exempel äger en enda aktie i juvelerarkedjan Signet får 10 procents rabatt. Inget tak finns angivet, så det går att få tusenlappar i rabatt.

På samma sätt går det att få rabatter på resor till och från Irland för den som äger 100 aktier, motsvarande 13?000 kronor, i Irish Continental Group. Har du 200 aktier i British Airways, värde 5?000 kronor, får du 10 procents rabatt.

Åländska Eckerölinjen kräver 16 aktier, cirka 4?500 kronor, för att man ska få åka gratis, och SAS, som numer kräver ett innehav på 400 aktier, cirka 10?000 kronor ger ungefär 10 procents rabatt:

-?Rabatten på nettopriset är 15-20 procent. I praktiken blir det kring 10 procent på det slutliga biljettpriset när skatter och avgifter lagts på det totala biljettpriset, säger Sture Stölen, ir-chef vid SAS som tillägger att cirka 5 procent av aktieägarna som hade möjlighet, det vill säga ägde fler än 400 aktier, utnyttjade rabatten under förra året.

-?Erbjudandet har nyttjats kontinuerligt av våra aktieägare sedan det infördes och sakteliga ökat trots att vi inte marknadsfört det explicit, säger han.

Rabatten är generös. Aktieägaren får ta med sig åtta medresenärer vilket gör att tusenlappar kan sparas på semestern.

Enligt SAS finns inget tak men rabatten är utformad för att passa fritidsresande vilket också innebär bland annat övernattningskrav. För bolaget kostar systemet inget extra utan sköts automatiskt

i samband med bokningen.

-?Det kan endast bokas via internet och driver mycket lite administration.

Andra svenska bolag som har rabatt till aktieägarna är konglomeratet New Wave, som erbjuder cirka 15 procents rabatt på företagets produkter i Orreforsbutikerna. Bolaget kräver att aktieägarna kvitterar ut särskilda aktieägarkort avsedda att visas upp i samband med betalningen.

Storbanken SEB, som i mitten av 1980-talet var pionjär på området med sitt aktieägarkonto som gav en aning högre ränta till den som hade 100 aktier, lade i mars 2009 ned kontoformen. Enligt banken berodde det på att sparmarknaden utvecklats så mycket att ingen längre efterfrågade kontot. Till viss del har aktieägarna kompenserats eftersom banken, som sponsrar konserthuset i Stockholm, har delat ut konsertbiljetter.

Hennes & Mauritz nye vd Karl-Johan Persson delar ut presentpåsar från det egna sortimentet till de ägare som deltar

i stämman. Och Michael Treschow sålde dammsugare med aktieägarrabatt på Electroluxstämman redan 1999.

Förra året delade Uppsalaföretaget Q-Med ut skönhetssprutor, injektioner med läpp- eller bröstutfyllnadspreparaten Restylane och Macrolane till de 14?000 aktieägarna. Motsvarande spruta hade kostat upp till 3?000 kronor hos plastikkirurgen.

-?Jag vill minnas att det blev ett positivt mottagande, säger informationschefen vid Q-Med, Karin Falck.

Mest uppmärksammad av aktieägarrabatterna är antagligen Skistars som ger 15 procent på liftkort och skidhyra. En tvåbarnsfamilj på semester i Åre sparar en tusenlapp bara på liftkorten. Systemet drogs i gång året efter bolagets notering i mitten av 1990-talet. I september hade 6?500 av de 16?000 aktieägarna skaffat aktieägarkort, som berättigar till rabatt. Men insatsen är dyrast i den här jämförelsen. Det krävs 200 aktier, en investering på cirka 26?000 kronor, för att få rabatt.

-?Vi sneglade lite på SEB initialt. Vi ville hitta ett sätt att förbättra likviditeten i aktien och göra den mer intressant, säger Mats Årjes, vd vid Skistar.

Mats Årjes har funderat kring varför så få bolag erbjuder aktieägarrabatter.

-?Många bolag vänder sig inte mot privatkonsumenter och andra bolag är kanske rädda för att ett aktierabattsystem innebär en stor administrativ börda.

Just Skistars administration har vuxit sig för stor och inför årets vintersäsong görs en del försämringar i rabatten. Liftkort och skidor måste nu betalas i förväg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.