Pragmatisk profil ny näringsminister?

Socialdemokraten Tomas Eneroth har på kort tid gått från anonymitet rakt in i strålkastarljuset i debatten om Saab och kärnkraften.

När vänsterpartiernas förhandlarteam första gången anlände till de nu avslutade energisamtalen möttes de av en cirka 30 personer stor demonstration mot kärnkraften. Kraften i opinionen var en annan 1980 när tiotusentals svenskar engagerade sig inför folkomröstningen. Tomas Eneroth var då 13 år gammal. Generationsgapet till Mona Sahlin förklarar sannolikt varför han visserligen kritiserar kärnkraften men också använder ett lugnare tonläge än partiledaren.

Eneroth har rykte om sig, inte minst bland alliansregeringens tjänstemän, att vara pragmatisk och resonabel. Han har uttalat en vilja att se på energifrågorna ur olika synvinklar. Den lär behövas när oppositionen ska försöka hitta gemensamma ståndpunkter mellan å ena sidan miljöpartister och å andra sidan LO:s industrifack. På frågan om var han står på skalan mellan miljörörelsens krav och näringslivets behov svarar Eneroth ”i mitten”.

Pragmatismen speglar ett förflutet av klassiskt socialdemokratiskt slag (på verkstadsgolvet hos Autoliv i Växjö) men också – mind­re vanligt med tanke på bakgrunden – ett intresse för tjänstenäringarna. Han inledde den politiska karriären i mitten av 1990-talet som riksdagsman och sakkunnig, gjorde ett mellanspel som statssekreterare 1999 och hanterade utbildnings- och pensionsfrågor i riksdagsutskotten fram till i fjol.

Han tog över som näringspolitisk talesman 2008 och har bland annat angripit regeringen för vad han kallar dess passivitet när det gäller Saab. Vid sidan av politiken var han ordförande i statliga bemanningsjätten Lernia från 2000 till 2006. 2008 tog han över klubban i privatägda utbildningsföretaget Competens, som försörjs med riskkapital av Sjätte AP-fonden och leds av Jonas Thoursie, tidigare entreprenör i telekombranschen.

Inblickarna i en annan värld än den politiska innebär dock knappast att Tomas Eneroth är beredd att gå industrin helt till mötes när det gäller energin. För att hålla ihop de rödgröna partierna är ny kärnkraft ett otänkbart scenario. Eneroth känner ju väl till varje politikers viktigaste uppdrag: att vinna nästa val.

***

Ikea-Moberg till finsk jätte

Förre chefen för Ikea och holländska Ahold, Anders Moberg, blir alltmer styrelseproffs. I måndags föreslogs han till styrelsen för det fina finländska kabelbolaget Ahlström. I höstas lämnade jobbet som vd för kon­glomeratet Majid Al Futtaim Group i Dubai. Anders Moberg är sedan tidigare ordförande i Clas Ohlson och styrelsemedlem i danska rederiet DFDS, börsnoterade Husqvarna och Altor-ägda Byggmax.

***

Nachemson hemma igen

Mikael Nachemson får komma hem igen till H&Q-sfären efter sin utflykt till Tigerschiöld-land. Han föreslås nu till styrelsen för Sven Hagströmers och Mats Qvibergs Öresund, en duo han tidigare tjänade som vd för investmentbolaget Custos. Därefter var han under några år vd för Bure, innan han kom ihop sig med huvudägaren Patrik Tigerschiölds Skanditek.

***

Carlberg hjälper Gustaf Douglas

Har någon på börsen fler olika herrar än Anders G Carlberg? Den förre chefen för Nobel sitter sedan tidigare i styrelser på uppdrag av Antonia Ax:son Johnson (Axel Johnson AB, Mekonomen), familjen bakom Jönköpingsposten, ­Hamrin-

Fredriksson (Herenco), norska Orkla (Sapa) samt Handelsbankssfären (SSAB). Nu utökar han sitt engagemang för Gustaf Douglas, som han tidigare har jobbat för i styrelsen för Säki, men nu också ska hjälpa i teknikkonsulten Sweco.

Tomas Eneroth

Född: 1966

Makt över: Socialdemokraternas talesman inom näringspolitik och energi

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG