Potentiell kursdubblare
Axis hör till de få svenska företag som är marknadsledare i en snabbväxande nisch. Det här är en aktie som marknaden undviker till dess att en vändning syns i siffrorna. Men när vändningen väl kommer, är det för sent att köpa. Det är bättre att köpa nu när förväntningarna är dalande och finansmörkret skymmer sikten.
Axis internationella resa började med serverprintrar som det sålde som underleverantör till Texas Instruments. Redan 1996 slog Axis sig in på videoövervakningsmarknaden med den första nätverksbaserade övervakningskameran. Säkerhetsbranschen är stockkonservativ. Nu är dock det stora trendskiftet på gång ifrån analog till digital teknik. Steget är väldigt likt det som telekombranschen tog när mobiltelefontekniken gick ifrån analogt NMT till digitalt GSM.
Analog teknik har sina fördelar vad gäller pålitlighet, och så länge som volymerna är större för analog utrustning hålls även priserna lägre. Men den stora fördelen med digitala ip-baserade kameror är att de lätt kan installeras i företagens ip-nätverk. I nybyggnationer är det därmed en klar kostnadsfördel att satsa på digital teknik eftersom man slipper dra både ett ip-nät och ett analogt nät för kamerorna. I dag har digitala kameror drygt 20 procent av marknaden och förväntas nå 50 procent år 2013, enligt undersökningsföretaget IMS Research.
Axis har därmed kunnat surfa på den kraftiga byggkonjunkturen de senaste åren. Tillväxten inom övervakningskameror har legat kring 30-50 procent. Eftersom Axis var tidigt ute har det i dag knipit en dominerande ställning på marknaden och har en marknadsandel på 30 procent inom det digitala segmentet, följt av Sony och Panasonic. På den totala marknaden är Axis i dag nummer tre efter Panasonic och Pelco.
Det är få svenska företag förunnat att vara nummer ett i ett tillväxtsegment där omvandlingstrycket är stort. Stora spelare har ofta svårt att ställa om i teknikskiften.
Men med finanskrisen blev det byggstopp världen över. Redan under det tredje kvartalet i höstas syntes tecken på avtagande tillväxt i Emea, det vill säga Europa, Mellanöstern och Afrika. Under det fjärde kvartalet började även USA uppvisa försiktighet. Lägg därtill valutaoro som tvingar bolaget till löpande hedgar mot nyckelvalutorna euro och dollar vilket ökar risken på marginalen.
En av Axis stora fördelar är den finansiella ställningen. Bolaget är skuldfritt och har i dag en kassa på 213 miljoner kronor. Även i en fallande konjunktur och närmast nolltillväxt räknar vi med att bolaget ska kunna tjäna 230 miljoner kronor före skatt i år.
Ledningen har dragit ner på expansionstakten men har egentligen inte mer än lättat på gaspedalen. Företaget tänker utnyttja sin goda finansiella ställning till att ta marknadsandelar när konjunkturen kroknar. Vi tror att nedgången i byggnation kan bli långvarig i länder som Spanien och Irland där man förbyggt sig, men att den i framför allt Asien kan komma i gång igen relativt snabbt.
Axis hör till kategorin potentiella kursdubblare, trots att bolaget i dag handlas till runt 14 gånger nästa års förväntade vinst. Det bör i sammanhanget betonas att förväntningarna på bolagets vinstgenerering fallit med runt två tredjedelar under det sista året. Således är den fundamentala uppsidan stor när bolaget väl får hävstång på en starkare marknadsposition där ökade volymer innebär bättre marginaler. Man ska dock inte glömma att finanskrisen endast har börjat koppla sitt gastkramande grepp om den reala ekonomin, varför vi för närvarande nöjer oss med riktkursen 70 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.