”Potential på metallmarknaden”

Metallpriserna har efter en lång tids rally fallit ordentligt den senaste månaden. Även guldet har backat, trots att det ofta är en tillgång som placerarna flyr till i orostider. Experterna tror nu på en stabilisering.

– Fundamental finns för förutsättningar för en fortsatt stark utveckling på metallmarknaden, säger Johan Winnergren på Svenska Metall Börsen.

Aluminiumpriset har rusat under det senaste året. För ett år sedan låg det på – historiskt sett höga – 1 700 dollar per ton. För två månader sedan hade priset i det närmaste dubblats och låg då runt 3 200 dollar som mest. Efter dess har det skett en rekyl nedåt och aluminium handlas nu till 2 485 dollar.

Efter en uppgång som inleddes för drygt ett år sedan, då kopparn kostade 3 000 dollar per ton, nådde det i maj över 8 000 dollar. Men efter dess har även kopparpriset dalat och ett ton handlas till 6860 dollar.

Likt de två ovanstående metallerna har även zinkpriset rusat kraftigt under det senaste året (vilket bland annat märkts i Bolidens och Lundin Minings börskurser). För ett år sedan handlades zink till drygt 1 000 dollar per ton. I maj 2006 var priset uppe i 3 800 dollar. Nu kostar ett ton zink 2922,50 dollar.

Den senaste tiden har det varit oroligt på världens börser. Då brukar placerare fly till metaller och guld. Men konstigt nog har även priset på guld sjunkit sedan i mitten på maj. Från att ha varit uppe i över 720 dollar per troy ounce, ligger priset nu på 582 dollar.

– Det är nästan så att råvarumarknaden följt med den allmänna marknadsnedgången. Annars håller jag med om ditt resonemang, guld brukar vara en attraktiv placering vid oroliga tider. Men guldpriset var uppe på extremt höga nivåer i maj och det har varit naturligt med en korrigering. Tittar man bara ett halvår tillbaka värderas guldet högt än idag och har i dagarna varit uppe och testat på 600 dollarsnivån, men inte klarat av att bryta igenom, säger Johan Winnergren på Svenska Metall Börsen.

Vad tror du om framtiden?
– På sikt ser jag potential. Kortsiktigt kan dock en räntehöjning i USA göra att dollarn stärks och det påverkar negativt. Vår syn och tillika marknadens syn är ändå att dollarn kommer att försvagas gentemot kronan framöver, vilket ger råg i ryggen.

Hur ser det ut för andra metaller?
– Nästan alla har fallit tillbaka, utvecklingen har varit likartad den för guld. Undantaget Nickel som först föll tillbaka men sedan har gått starkt på grund av en stor efterfrågan i kombination med små lager, säger Johan Winnergren.

Annars?
– Jag ser fortsatt stark utveckling i koppar. Det råder viss turbulens i och med strejker i Mexico och Kina som påverkar utbudet.

– Fundamental finns förutsättningar för en fortsatt stark utveckling på metallmarknaden. Fondplacerare har även funnit råvarumarknaden. De har dock tagit hem vinster på senare tid, efter en tid av stark utveckling. När rörelserna kom tvingades de av försiktighet att sälja. Marknaden är stabil nu och då intresserar sig nog fonderna för marknaden igen vilket ger ökad potential, säger Johan Winnergren.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.