Positivt slut på börsveckan
De amerikanska börserna skakade av sig svag statistik på eftermiddagen och letade sig högre i öppningshandeln. Producentpriserna hamnade högre än väntat samtidigt som detaljhandelsförsäljningen inte blev så stark som väntat.
Nasdaq Composite index hade ändå stigit 1,1 procent efter en knapp timmes handel medan Dow Jones index var upp 0,4 procent.
Tungviktarna General Electric och IBM bidrog till den positiva öppningen. Båda aktierna tappade stort på torsdagen, GE efter att ha missat prognoserna för omsättningen i det första kvartalet och IBM efter att ha hamnat under finansinspektionens lupp.
I Stockholm var omsättningen mycket låg och rörelserna bland aktierna över lag små.
Nokia pressades på fredagen av rykten om att storägaren Janus Capital minskat sitt innehav i bolaget. Ryktena kom i sving efter att Morgan Stanley sålt stora poster under torsdagen och fredagen. Sammanlagt ska 27 miljoner aktier ha dumpats på marknaden, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.
Nokia hade på eftermiddagen segat sig tillbaka till de 191,50 som aktien slutade torsdagen på medan Ericsson noterades 70 öre högre på 38,30.
Ericsson var den populäraste aktien att sälja för de utländska investerare som under februari nettosålde svenska aktier för 1,2 miljarder kronor. Även Handelsbanken stod på utlänningarnas säljlista, visar statistik från Riksbanken. Svenska investerare nettoköpte samma månad utländska aktier för 4,2 miljarder kronor.
Verkstadsjättarna på Stockholmsbörsen letade sig lite högre under fredagen. Atlas Copco steg 4 kronor till 242,50 och SKF 3 kronor till 226,50. Sandvik var samtidigt upp 3,50 till 243,50.
Läkemedelsbolagen hade en mer blandad utveckling där Astra Zeneca var oförändrad på 529 kronor medan Pharmacia backade 1 krona till 465. Även bland biotechbolagen var utvecklingen blandad där Tripep och Decim hamnade på förlorarlistan medan Diamyd och Ortivus hörde till vinnarna.
Clas Ohlson rapporterar en försäljningsökning med 20 procent i mars jämfört med förra året. Det är en mindre ökning än bolaget kunnat skryta med tidigare månader och förklaras enligt bolaget av det faktum att påskhelgen i år låg i mars medan den förra året låg i april. Aktiemarknaden köpte den förklaringen och handlade upp aktien 3,50 till 176,50.
Frango fick inte samma behandling efter att bolaget rapporterat sitt resultat för det första kvartalet. Aktien dök istället 2,50 till 75 kronor. Förlusten ökade också från 3,3 Mkr förra året till 17,4 Mkr i år. Bolaget lovar dock en ökad försäljning under resten av året.
På måndag är det dags för H&M att redovisa sin försäljning för mars månad. Analytikerna räknar med att omsättningen ökat med 14,5 procent enligt en sammanställning från SME Direkt. H&M steg 2,50 till 203,50 på fredagen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.