Positivt slut på börsveckan
I Stockholm blev placerarna i ABB riktigt nervösa efter att bolagets finansiella status återigen har börjat ifrågasättas. Räntemarknaden har kompenserat sig för den ökade kreditrisken med större räntespreadar och sedan i onsdags har de stigit med 0,7 procentenheter. Aktien rasade med 7 procent till 86,50 kronor.
Inköpschefsindexena strömmade in under dagen. Det amerikanska NAPM-indexet steg i januari. Noteringen på 49,9 var sånär som på en tiondel som förväntat och en liten uppgång från i december. En siffra över 50 indikerar att ekonomin växer. Oväntat låga amerikanska sysselsättningssiffror kom också in under fredagen. De fick de amerikanska börserna att kretsa runt nollstrecket.
Telekomaktierna var uppåt och både Ericsson och Nokia steg med 2 procent till 46,80 kronor respektive 251 kronor. Glada miner var det också i läkemedelsbolaget Astra Zeneca. Aktien tuffade på uppåt efter de positiva framtidsutsikterna VD Tom McKillop förmedlade efter rapporten på torsdagen. Aktien klättrade med 3 procent till 504 kronor.
Konkurrenten Pharmacia släpper sina siffror nästa veckan men steg redan på fredagen med 2 procent till 431 kronor.
Även Assa Abloy och Electrolux rapporterar nästa vecka och spekulationerna om justa rapporter har redan tagit fart. Assa Abloy steg med 2 procent till 145 kronor. Electrolux noterades till 165 kronor, 3 procent upp.
Enligt statistik från Stockholmsbörsen ökade placerarna sin aktivitet under januari jämfört med den säsongsmässigt svaga månaden december.
Omsättningshastigheten var kvar på en hög nivå men det lägre börsvärdet sänkte den genomsnittliga omsättningen till 15 miljarder kronor. I fjol bytte aktier för 20 miljarder kronor per dag händer i januari. Efter rapporten som gav ett kraftigt kursfall i OM-aktien har den återhämtat sig och noterades på fredagen till 120 kronor, upp 3 procent.
Förutom ett höjt mål för rörelsemarginalen bjöd SCAs kapitalmarknadsdag inte på några kursrörande nyheter. Skogsaktien parkerade på den oförändrade nivån 306 kronor. Däremot klättrade konkurrenten Stora Enso 2 procent uppåt och noterades till 139 kronor.
Att Telia har pengar samtidigt som flera teleoperatörer nere på kontinenten är utan är bra jordmån för köprykten. På fredagen var det dags för tyska Carrier1 att kopplas ihop med Telia. Bolaget är konkurrent till Telia International Carrier och måste snabbt hitta en finansiär. Telia-aktien steg med 1 procent till 41,70 kronor.
Konkurrenten men även samarbetspartnern inom 3G, Tele 2, körde en repris på förra rapporten och publicerade oannonserat preliminära försäljnings- och resultatsiffror. I fjärde kvartalet tog affärerna ordentlig fart sade Lars-Johan Jarnheimer och räknar med att rörelsevinsten landar på 1,7 miljarder kronor för 2001.
Aktiemarknaden tyckte det var helt okej och lyfte aktien med 1 procent till 324 kronor.
Hårdare tag var det för bredbandsbolagen Utfors och Song Networks. Utfors backade med 7 procent till 11,20 kronor. Song Networks fick se sin aktie falla med 3 procent till 8 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.