Positiva signaler i Sileons företrädesemission

Fintechbolaget Sileon vill ta in 57 Mkr genom en företrädesemission av aktier. Emissionsguiden hissar en flagga och noterar flera positiva signaler.
Positiva signaler i Sileons företrädesemission - Sileon_företrädesemission
David Larsson, VD på fintechbolaget Sileon som vill ta in 57 Mkr genom en företrädesemission av aktier.

Sileon har offentliggjort villkoren för sin företrädesemission av aktier som kan tillföra bolaget 57 Mkr brutto. Styrelsen har dock inte beslutat om emissionen än. Ett sådant beslut väntas komma under sommaren. Kostnaderna för emissionen ligger på 2 Mkr, eller 3,5% av emissionsbeloppet.

Kapitalanskaffningens motiv är att återbetala lån och att påskynda kommersialiseringen av Sileons produkt. Emissionsguiden hissar en flagga för emissionen och noterar bra villkor samt att befintliga ägare växlar upp.

Kapitalbehov i trängt läge

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Sileon har ett kapitalbehov inom de kommande sex månaderna, enligt Afv:s bedömning.

Bolaget har inte återkommit med en kommentar av flaggan.

Bra villkor

De flesta emissionsvillkor följer en gängse standard. Men ibland sticker något ut på ett positivt sätt och det är då värt att uppmärksamma. Det kan exempelvis handla om oväntat låga emissionskostnader eller storägare som agerar ovanligt generöst.

Sileon har fått en toppgaranti på 61% av emissionen från det norska bolaget Rieber & Søn AS, som förvaltar de miljarder som Rieber-familjen erhöll i en försäljning av sitt familjeföretag år 2012. De kräver inte någon ersättning för sin garanti, vilket indikerar en stark och långsiktig tilltro till Sileons verksamhet. Det bidrar även till att hålla nere emissionskostnaderna som enbart förväntas bli 2 Mkr.

Rieber & Søn äger i dagsläget 17,7% av Sileon och ställer även upp som teckningsåtagare.

Befintliga ägare växlar upp

Om de med bäst insyn i bolaget tecknar rejält med aktier så visar det på stark framtidstro. Det är alltså väldigt positivt när befintliga storägare och/eller nyckelpersoner åtar sig att gå in ordentligt i en nyemission.

Nämnda Rieber & Søn åtar sig att växla upp sitt ägande genom tecknings- och garantiåtaganden. De kan efter emissionen äga maximalt runt 60% av Sileon. Även styrelseordföranden Kent Hansson agerar teckningsåtagare. De exakta summorna kommer att framgå i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen när prospektet släpps.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.