Positiv bild i vårbudget
Regeringens ekonomiska vårproposition präglas av att den goda konjunkturen skapat ett gynnsamt läge. De föreslagna reformerna är i huvudsak kända sedan tidigare, bl.a. maxtaxa på daghem. Regeringen tecknar en ljus bild av den ekonomiska utvecklingen de närmaste åren, men varnar för överhettning. Ett växande budgetöverskott skapar utrymme för skattesänkningar. Trots ett visst kringgående av utgiftstaket fortsätter de offentliga utgifterna att minska som andel av BNP. Den offentliga nettoskulden vänds till överskott 2002.
Stockholmsbörsen
På Stockholmsbörsen föll många IT- och internetaktier kraftigt under förra veckan. Orsaken var bland annat ras på Nasdaqbörsen i USA och svaga rapporter från amerikanska telekomjätten Motorola och den stora svenska IT-konsulten WM-data vars kurs föll med 28 procent på en dag. WM-data spår väsentligt lägre resultat än väntat för första kvartalet och förklarar med omorganisation och svacka i efterfrågan på grund av millennieskiftet.
Företagsköp
Byggjätten Skanska köper Norges största byggföretag Selmer för drygt 2,3 miljarder kronor. Selmer omsatte 1999 7,2 miljarder kronor.
Scandic Hotels, Sveriges största hotellkedja, köper konkurrenten Provobis för cirka 600 miljoner kronor av Rolf Lundström, Svolder, Johan Rapp och Investment AB Janus. Med Provobis 16 hotell får Scandic totalt 149 hotell varav 74 i Sverige, vilket innebär en marknadsandel på 15 procent.
IT-konsulten Sigma köper brittiska konsultbolaget Teleca för 250 miljoner kronor plus mellan 90 och 220 miljoner kronor till år 2004 beroende på hur stor Telecas vinst är då. Teleca är specialiserat på mjukvaruutveckling för trådlös kommunikation.
Förhandlingar
Saab för, enligt Dagens Industri, diskussioner med Ericsson om att köpa försvarsverksamheten.
Volvos styrelse kommer på bolagsstämman att föreslå återköp av aktier. Förslaget kopplas av utomstående samman med Volvos förhandlingar om ett eventuellt samgående med franska Renualt.
Övrigt
Finansinspektionen föreslår i rapporten “Internet och finansiella tjänster” ett certifieringssystem för banker och andra finansiella tjänster på internet. Inspektionen kräver också bättre information från bankerna om kundernas ansvar och risker vid till exempel handel med aktier på internet.
Stockholmsbörsen kommer att lansera två nya index i år. Ett är för börsens 30 mest omsatta aktier där ingen aktie kommer att få mer än 20 procents vikt (Ericsson väger i dag cirka 45 procent i motsvarande index) och ett tar hänsyn till likviditeten i aktierna.
Personnytt
Föreningssparbankens VD Birgitta Johansson-Hedberg blir ny ordförande i bankens fondbolag Robur efter Anders Sahlén. Nytillträdde VD:n Peter Nilsson efterträds av Anders Ek, i dag ställföreträdande VD för SPP. Robur har drabbats av en rad avhopp på ledningsnivå på senare tid. Bland annat har Anders Lannebo, som byggt upp Robur, lämnat i samband med att bankledningen bytt strategi för fondsparande.
Bo Eklöf slutar som VD för försäkringskoncernen SPP sedan ledningen beslutat dela upp koncernen och sälja de konkurrensutsatta verksamheterna.
Internationell politik
EU-kommissionen har höjt sin prognos för tillväxten inom EU respektive eurozonen för i år från 3 procent till 3,4 procent. Nästa år väntas tillväxten bli 3,1 procent. Den internationella valutafonden, IMF, är optimistisk i sin senaste World Economic Outlook och spår 4,2 procents tillväxt i världen i år, 3,9 procent nästa år. Fonde förutspår dessutom en mjuklandning för USA:s ekonomi.
EU parlamentet godkände inte ett lagförslag som innebar att tillverkare av genmodifierad mat skulle bli juridiskt ansvariga för skador de orsakar på hälsa och miljö.
Nord- och Sydkoreas respektive presidenter ska träffas i juni, vilket kan innebära slutet för den politiska isoleringen av Nordkorea.
Ryssland har ratificerat Start-2-programmet för minskning av kärnvapenarsenalerna.
På Taiwan har databolaget Acer uttalat sig för en återförening av Taiwan och Kina sedan Peking hotat sluta göra affärer med taiwanesiska bolag som öppet talar för oberoende.
I Grekland innebar slutsammanräkningen i parlamentsvalet i förförra veckan en seger för regerande socialdemokratiska Pasok, som först såg ut att förlora.
Internationellt näringsliv
Den tekniktunga Nasdaqbörsen i USA föll kraftigt under förra veckan, bland annat sedan Motorola varnat för efterfrågeskift till billigare produkter och lägre vinst än väntat. I slutet av veckan föll även övriga börser kraftigt sedan det visat sig att inflationen i USA ökat betydligt mer än väntat i mars. Det som oroade mest var att den så kallade underliggande inflationen, priser exklusive mat- och energipriser, ökade med en årstakt på 3,2 procent första kvartalet, den högsta kvartalstakten på sex år. Analytiker tror att det är stigande oljepriser som börjar slå igenom i resten av ekonomin. Risken för räntehöjningar har ökat.
Telekoncernerna Nokia, Motorola och Ericsson går samman om en standard för mobil e-handel.
Brittiska Vodafone Airtouchs köp av tyska Mannesmann har fått godkänt av EU-kommissionen sedan Vodafone lovat att andra företag ska få använda bolagets nätverk till rimliga taxor och att Mannesmann ska sälja sitt mobilnät Orange i Storbritannien.
Nina Brink avgår som ordförande för stora holländska internetleverantören World Online efter kritik och hot om stämningar om felaktig information i samband med att hon sålde aktier strax innan den misslyckade börsintroduktionen nyligen. Aktiekursen ligger mer än 50 procent under introduktionspriset.
Telejätten British Telecom organiserar om och skapar fyra nya affärsområden inom snabbväxande internetrelaterade verksamheter. Siktet är inställt på eventuell avknoppning.
Italiens största bankgrupp, Intesa, ska sälja sin andel i investmentbolaget Mediobanca, en historisk separation och ytterligare ett bevis på att det italienska bankväsendet måste anpassa sig till den nya tidens krav.
En grupp på 14 energi- och petrokemiföretag, bland andra Shell och BP Amoco, startar en gemensam nätbörs för inköp värda mer än 1.000 miljarder kronor. Målet är snar börsnotering.
Investmentbanken JP Morgan och två stora företag i guldbranschen startar en internetsajt för att sälja allt från juveler till investeringsprodukter för att stötta guldpriset.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.