Politiska kommentatorer: ”Åkessons första näsbränna”

EU-valet är över och i skrivande stund är 94% av svenskarnas röster räknade.
Politiska kommentatorer: ”Åkessons första näsbränna” - WEB_INRIKES
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) förtidsröstar i eu-valet i anslutning till Sweden Rock Festival 2024. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Noterbart är att vänstersidan i Sverige ser ut att gå starkt fram medan en del partier på högersidan backar. Störst fokus är dock på SD eftersom det är första gången partiet backar i ett val. Så här skriver politiska kommentatorer om resultatet.

DN:s Tomas Ramberg skriver att väljarna gav SD:s Jimmie Åkesson hans första näsbränna i karriären och att partiets konfrontativa valkampanj inte lönade sig.

Även Aftonbladets My Rohwedder skriver att SD går mot ett valfiasko i EU-valet, men att det är i inrikespolitiken som förlusten “kommer att svida ordentligt”.

“SD borde vara ordentligt nervösa inför riksdagsvalet om drygt två år. Samtidigt som de blivit en del av etablissemanget genom sitt samarbete med regeringen har deras tonläge skärpts i frågor som återvandring, islam och samhällsproblem som de kopplar till invandringen”, skriver Rohwedder.

SR Ekots Fredrik Furtenbach skriver att resultatet “ser illa ut för Sverigedemokraterna” eftersom det är första gången som partiet backar i ett val. Han pekar ut KD som ett parti som tappade ett mandat, men att förväntningarna var så låga att partiet ändå kan andas ut.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.