Politisk svindel i norska Jas-affären

Allt var riggat för att Norge skulle välja amerikanska F-35 Joint Strike Fighter – hur dyrt det planet än var. Det skriver den norske journalisten Erling Borgen i boken "Fredsnasjonens hemmeligheter".

Uppdaterad tisdag kväll med valutaomvandlingar och onsdag med debattartikeln av John Berg.

Erling Borgen skriver att den norska försvarsledningen och det norska försvarsdepartementets experter styrde urvalsprocessen så att det amerikanska stridsflygplanet F-35 Joint Strike Fighter skulle framstå som det bästa alternativet i slutprocessen.

Koalitionspartiet Socialistisk Venstre, som lanserade svenska Jas Gripen som ett alternativ till det amerikanska planet, får i boken kritik för att man till sist vek sig och skrev på för det amerikanska alternativet.

Svek, svindel och flygplansköp
Men nu säger den förre riksdagsmannen Stein Ørnhøi, som hade en central roll i Socialistisk Venstres försök att lansera Jas Gripen, att partiet blev lurat, ja rent av svindlat, att skriva på.

I en krönika i tidningen Dagsavisen, med rubriken ”Svik, svindel og flykjöp” skriver han att hela processen var riggad.Läs hela krönika här.

”Alla visste att hur man än vred och vände på saken skulle försvarsdepartementets experter komma fram till att det amerikanska flyget var bäst rent militärt.

”Man hade tagit specifikationerna direkt ur reklambroschyren för F-35 Joint Strike Figheter.”

Gripen bra på att utplåna arabiska byar
”Man hade till och med lagt in informationen att det svenska flygplanet var speciellt ägnat att utradera arabiska byar.”

”Samtidigt var hela processen var stängd för insyn och ingen visste något förrän det var försent. ”

”Amerikanarna hade presenterat en kalkyl som gjorde JSF billigare än Jas Gripen – även om alla insåg att det var osant.”

”Socialistisk Venstre kunde i det läget inte sätta sig upp mot regeringen genom att förorda ett plan som var dyrare än det amerikanska – och som dessutom var specialdesignat för att utplåna arabiska byar.”

Sten Tolgfors tagen på sägen av Anne-Grete Ström-Erichsen
Stein Ørnhøi berättar också att den svenske försvarsministern Sten Tolgfors blev tagen på sängen.

”Bara några timmar innan regeringens beslut tillkännagavs satt den norska försvarsministern på middag med den svenske försvarsministern utan att antyda annat än att Sverige var med i konkurrensen”, skriver Stein Ørnhøi i sin krönika.

Både Stein Ørnhøi och Erling Borgen bekräftar det som den internationellt erkände flygvapenjournalisten Robert Hewson skrev i den internationellt spridda försvarstidningen Jane´s Defence Weekly i november 2008, direkt efter att Norge gått ut offentligt med sitt val av F-35 JSF.

1.Den 20 november 2008 meddelade statsminister Jens Stoltenberg och försvarsminister Anne-Grete Ström-Erichsen att Lockheed Martin skulle sälja 48 stycken F-35A för totalt 18 miljarder norska kronor (2,59 miljarder dollar). Det blir 374,7 miljoner norska kronor per plan (54 miljoner dollar).

2.Det amerikanska försvarsdepartementet kalkylerar däremot med en styckkostnad på 96,8 miljoner dollar om man beställer 1 763 plan. En förhandsbeställning skulle kosta 237 miljoner dollar per plan.

3.Israel får betala 15,2 miljarder dollar för 75 stycken F-35A eller drygt 200 miljoner dollar per plan.

4.Den norska konsultfirman Holte Consulting, som hjälpt försvarsdepartementet med utvärderingen, räknade från början med en kostnad på 49,5 miljarder norska kronor för Norges 48 plan. Det ska alltså jämföras med de 18 miljarder norska kronor som statsministern meddelade den 20 november förra året.

5.Den svenska offerten, som innebar ett fast och av svenska staten garanterat pris på 24 miljarder norskar kronor för fullt utrustade plan, pilotutbildning, simulatorer och supprot – allt utom vapen och bränsle.

Robert Hewsons artikel utnämdes till ”Best breaking news story 2009” inom förlaget Jane´s Publishing Group och han fick utmärkelsen Aerospace Journalist of the Year Award för den.

Läs hela artikeln här.

“Sverige måste kräva att beslutet rivs upp”
Den norske försvarsexperten och journalisten John Berg går ännu hårdare fram och skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att Sverige måste kräva att det norska beslutet rivs upp. Annars hotas det nordiska samarbetet.

“Det nordiska samarbetet kan bara räddas om ett svenskt-norskt utskott får granska frågan, med mandatet att nå enighet kring ekonomi och operativa realiteter. Då måste Norges beslut rivas upp. Det är Sveriges sak att kräva detta”, skriver John Berg.

“I spelet kring upphandlingen framställdes JSF falskeligen som billigare än Jas. Espen Barth Eide, statssekreterare i försvarsdepartementet, avslöjade ofrivilligt att inköpspriset på 18 miljarder, som angavs den 20 november på Joint Strike Fighter, inte inkluderade stödfunktioner (logistik, utbildning och så vidare) under införingsfasen. I det svenska erbjudandet på 24 miljarder för 48 Gripen med vapen ingick ett mycket omfattande stödpaket.”

– Varför är Sveriges regering så passiv? Detta gäller ju för Sverige helt vitala intressen, skriverJohn Berg i sin debattartikel i DN.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Santander